Поділитись:

У Луцьку розкопали древній храм: показали, що вдалося віднайти археологам (відео)

П'ятниця, 05 листопада 2021, 19:05
У Луцьку розкопали древній храм: показали, що вдалося віднайти археологам (відео)

Луцьк – багате на історію місто. Та попри нині відомі пам’ятки, існує багато таких, які досі заховані під землею й про них існують лиш згадки в історичних джерелах.

Одним з таких, до сьогодні відомим лиш на сторінках історії, був Кафедральний собор Святої Трійці «Матір костелів на Русі» збудований у 1427 році князем Вітовтом. Спершу це був дерев'яний храм, однак у 1545 році побудували вже мурований.

4 листопада цього року волинські археологи повідомили, що під час розкопок у Луцьку на вулиці Кафедральній віднайшли фундамент та підземелля цього храму.

Начальник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН України Віктор Баюк повідомив, що це храм XVI століття, мурований луцьким біскупом Юрієм Фальчевським. Це, фактично, перша мурована католицька споруда на території міста. Для Луцька це безпрецедентне відкриття, воно дуже важливе і для всієї України.

«Ми знайшли фундамент башти, тобто передньої башти костелу, знайшли мур, саму споруду і знайшли нові підземелля під вівтарною частиною, поки що під вівтарною частиною», – розповів археолог.

Функціонував костел на цьому місці орієнтовно до XVII століття, пізніше його перенесли. Наскільки збереглася знахідка – поки невідомо, адже вона пережила декілька пожеж.  За інформацією істориків, у підземеллях храму знаходиться крипта.

«По мінімальних історичних даних було засвідчено про поховання трьох римсько-католицьких єпископів в цьому соборі. Кафедральний собор передбачав поховання вищих ієрархів церкви і достойних людей, які сповідували римо-католицьку релігію і мали честь бути похованими в криптах цього костелу. Нині на території розкопок проводять першочергові роботи. Зачищають та замальовують віднайдений об’єкт. Далі – його буде законсервовано, вже в наступному році планують провести масштабні археологічні дослідження», – розповів Віктор Баюк.

Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Сергій Годлевський зауважив, що влада міста хоче долучитися до досліджень, які, ймовірно, почнуться навесні наступного року. 

«В подальшому це може стати однією з таких родзинок історичною підземельного Луцька, який є тут. Тобто поєднати ці всі підземелля – це вже є кілометри», – зауважив чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів