Поділитись:

«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)

Четвер, 04 листопада 2021, 16:35
«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)

В обласному центрі Волині археологи виявили та попередньо дослідили унікальну споруду – Кафедральний Собор Святої Трійці – «Матір костелів на Русі».

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив начальник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН України Віктор Баюк.

Науковець повідомив, що археологічна експедиція при здійсненні робіт з благоустрою території Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви виявила та попередньо дослідила унікальну споруду – Кафедральний Собор Святої Трійці – «Матір костелів на Русі».

За словами спеціаліста першу дерев'яну святиню в якості кафедрального собору звів на цьому місці князь Вітовт у 1427 році, а вже мурований храм був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році.

Археологи прослідували фундамент північно-західної круглої башти, мури північної частини храму з архітектурними елементами, а також анфіладу невідомих до сьогодні підземель під його вівтарною частиною.

«На робочих фото – фундамент північної фасадної башти Собору Святої Трійці, фундаменти мурів із контрфорсами, підземелля вівтарної частини храму.
Нині знахідку буде законсервовано зі збереженням можливості подальших масштабних археологічних досліджень», – додав Віктор Баюк.

«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)«Матір костелів на Русі»: у Луцьку знайшли залишки давнього храму (фото, відео)

Нагадаємо, днями Волинський окружний адміністративний суд задоволив позов до ПАТ «Укртелеком» та зобов’язав підприємство укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – адміністративний будинок 1937 року побудови авторства польського архітектора Вітольда Марцинківського у Луцьку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
06 квітня 2024
15 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
17 січня 2024
25 грудня 2023