Поділитись:

У заповіднику «Старе місто» прокоментували конфлікт у луцькій синагозі

Середа, 03 листопада 2021, 14:30

В історико-культурному заповіднику «Старе місто» прокоментували конфлікт, який нещодавно трапився у луцькій синагозі, що на вулиці Данила Галицького. Під час ремонтних робіт в кінці жовтня на території ДЮСШ «Динамо» замурували перехід, який багато років з'єднував будівлю спортклубу «Динамо» і стару єврейську синагогу. 

Іудейська громада обурилася, адже тепер вони можуть піднятися на другий поверх у молитовні зали тільки через вузькі сходи у вежі. Спортсмени у свою чергу кажуть, що роботи вели на своїй території, і що не хочуть, аби їх коридорами користувалися сторонні люди. 

Євреї звернулися із запитом стосовно правомірності дій спортсменів в управління культури Волинської ОДА. У відповідь на запит була сформована спеціальна комісія, яка на місці ознайомилася із ситуацією. Директор історико-культурного заповідника «Старе місто» Павло Рудецький у коментарі журналістам ІА «Конкурент» повідомив, що жодних порушень комісія не виявила. 

«Ми отримали запит від іудейської громади «Хаббад Любавич» на рахунок тієї стінки. Нами була створена комісія з працівників заповідника із залученням працівників управління культури, з питань релігій та національностей. По факту вони подивилися на місці, склали відповідний акт обстеження, і згідно того, що вони побачили, я можу сказати наступне. Там дійсно замурована капітальна стіна, яка розмежовує приміщення спорткомплексу ДЮСШ «Динамо-Прайд» та приміщення синагоги. Роботи, які там проводилися, буди здійснені в об'ємі приміщення спортивного комплексу без втручання у споруду пам'ятки. Це було підтверджено як візуально, так і в технічній документації на споруду спорткомплексу, тому що вони мають всі необхідні документи і погодження. По факту, ніякої шкоди, загрози пошкодженню пам'ятки архітектури там не засвідчено. Комісія це встановила», – повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів