Поділитись:

У Луцьку приміщення колишньої синагоги, де діє спортшкола, передали релігійній організації

Субота, 17 квітня 2021, 22:30

фото "Суспільного"

У Луцьку приміщення колишньої синагоги  передали у постійне безоплатне користування релігійної організації "Іудейська релігійна громада ХаБаД-Любавич".

Про це "Суспільному" розповів директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Редецький.

Відповідне розпорядження підписав голова ОДА. Нині у частині приміщення діє дитячо-юнацька спортивна школа, яку закривають. До цього будівля була на балансі Державного історико-культурного заповідника.

Синагога – пам’ятка архітектури національного значення, розташована у Луцьку на вулиці Данила Галицького, 33.

"Нам доручено зробити договір про передачу, прописати, що громада може робити тут. Законом передбачено, що пам’ятку потрібно утримувати, реставрувати, ніяких здач в оренду користувач не може мати", – розповідає Павло Рудецький про нюанси передачі синагоги релігійній організації.

Нині приміщення синагоги руйнується. На ремонт потрібна велика сума коштів, каже представниця релігійної організації, якій передали будівлю, Ханна Матусовська. З її слів, таких грошей вони не мають, тому проситимуть у діаспори, яка мешкає в Ізраїлі, Америці та Європі.

Зі слів Ханни Матусовської, релігійна організація розглядає ідею облаштувати у цій будівлі синагогу-музей. Подібна нині є у Празі.

З 1981 року в приміщенні колишньої синагоги облаштували спортшколу і фізкультурне товариство "Динамо".

Нагадаємо: в обласному бюджеті на 2021-ий рік грошей на фінансування спортивної школи "Юний динамівець" не передбачили. Тут нині займаються 177 дітей і працює півтора десятки тренерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів