Поділитись:

Що знайшли археологи в історичній частині Володимира (фото)

Субота, 05 серпня 2023, 18:39
Що знайшли археологи в історичній частині Володимира (фото)

В історичній частині міста Володимира під час археологічних досліджень знайшли керамічну фігурку вершника періоду пізнього середньовіччя. Це – вершник на коні з деталями одягу, збруї та обладунку.

Як розповів Суспільному науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк, знахідку виявили 3 серпня поблизу Собору Різдва Христового.

Старовинна фігурка як матеріальна культура міста

Який вид застосування мала ця фігурка, каже археолог, наразі ще вивчає.

«Можливо якусь підказку дадуть колеги, бо я поки не знаю що це: чи це іграшка, чи прикраса, чи шахматна фігурка, чи люлька, чи частина якогось образу. Орієнтовно це пізнє Середньовіччя, 16-17 століття. Голова у вершника, на жаль, втрачена, таким його знайшли. Але сколи на фігурці давні, тобто не зараз вона побилася», – каже волинянин.

Зі слів Віктора Баюка, попри те, що предмет пошкоджений, він залишається не менш цікавим і має культурну цінність.

«Вершник дуже мистецько цікавий у дуже детально зроблений: вузда, взуття, кунтуш. По кунтушу, по одягу можна спробувати з'ясувати. Є ще в нього на грудях лати і там видніється ніби хрест, але теж детально не вивчав поки», – каже археолог.

Більше про нові археологічні дослідження

Наразі в межах Окольного міста – в історичній частині Володимира на території заповідника – працює група з 12 студентів-археологів. Розкопки, говорить Віктор Баюк, проводять по трасі майбутніх тепломереж, реконструкцією яких займається «Володимиртеплокомуненерго».

Що знайшли археологи в історичній частині Володимира (фото) 

«Зараз ми працюємо на подвір'ї Собору Різдва Христового і в монастирському саду будемо працювати. Другий відрізок – костел Іоакима та Анни, який поруч. Ймовірність того, що ми знайдемо там цікаві речі стовідсоткова. Питання в тому, які це речі – чи давньоруського часу, чи Середньовіччя, чи пізнього Середньовіччя», – сказав археолог.

Як додав Віктор Баюк, культурний шар, який нині досліджують, може містити стародавні предмети від давньоруського часу до ранньомодерної доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
13:09
26 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
09 березня 2024
20:10