Поділитись:

Археолог розповів, що можуть знайти на дні Каховського водосховища

Середа, 21 червня 2023, 00:29
Археолог розповів, що можуть знайти на дні Каховського водосховища

Січ – мати, а Великий Луг – батько – саме так раніше говорили про ті території, які ми знаємо як Каховське водосховище, що втратило свою воду й відкрило доступ до тих таємниць, які ховала ця вода.

Максим Остапенко, кандидат історичних наук, тимчасовий виконувач обов'язків гендиректора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», гідроархеолог та екскерівник заповідника «Хортиця», в ефірі 1+1 розповів, що очікують знайти на дні Каховського водосховища після техногенної катастрофи, яку влаштували росіяни 6 червня.

Про це пише УНІАН.

За його словами, вода біля Хортиці, а це початок Каховського водосховища, відійшла десь близько 30-40 м, вже видно нові острови, які десятиліттями ніхто не бачив. 

«Уявіть собі, що ми побачимо у Великому Лузі, це територія, яка мала ширину до 25 км, межиріччя Дніпра і Конки, ця територія складалася із сотень островів, озер, річок. Більша частина цієї території залишилася недослідженою», - каже Остапенко.

Тепер археологи досліджуватимуть пам'ятки, які опинилися у зоні затоплення. Вони вже розпочали на Хортиці дослідження тих ділянок, які пошкоджуються, які розмиваються руслом Дніпра. 

«Вже є перші знахідки - епохи бронзи, скіфського часу, козацькі рештки. Найцікавіше буде на Нікопольщині, на Дніпропетровщині, це території, де розташовувалися 5 січей, які були затоплені без жодного дослідження», - каже гідроархеолог.

Великий Луг був розташований між двома річками – Дніпром і Конкою, це була унікальна місцевість. Тут зберігалася велика кількість пам'яток різного часу, які стають доступними після підриву росіянами Каховської ГЕС для великих досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 серпня 2023
20 серпня 2023
01 серпня 2023
21 червня 2023
19 червня 2023
17 червня 2023
16 червня 2023