Поділитись:

У Норвегії археологи знайшли, ймовірно, найстаріше корабельне поховання епохи вікінгів

Середа, 20 грудня 2023, 01:02
У Норвегії археологи знайшли, ймовірно, найстаріше корабельне поховання епохи вікінгів

Археологи провели аналіз знайдених корабельних заклепок та деревини з кургану Херлаугсхаген в Норвегії.

Вони з’ясували, що ці знахідки були частиною корабля епохи вікінгів, пише Live Science з посланням на Норвезький університет науки і технологій (NTNU) і Фонд промислових і технічних досліджень (SINTEF). Про це пише УП.Життя.

Вчені влітку досліджували прибережну ділянку у центральній Норвегії та виявили дерев'яні залишки та металеві заклепки.

«Розміри корабельних заклепок і деревина навколо них свідчать про хороші умови збереження цих "артефактів". Це найбільший курган у Тренделагу (Центральна Норвегія) і один із найбільших у Норвегії», – заявив Гейр Ґроннесбі, археолог із NTNU, який керував дослідженням.

Вчені дійшли до висновку, що у кургані з діаметром у 60 метрів та висотою у 7 метрів «легко міг поміститися корабель».  

Після радіовуглецевого аналізу збереженої деревини археологи визначили, що корабель був побудований приблизно в 700 році нашої ери. Це означає, що його створили в епоху вікінгів, яка охоплювала 793–1066 роки.

«Унікальним у кургані є раннє датування корабельного поховання. Найдавніші корабельні поховання датовані кінцем VIII століття. Знахідка допомагає усунути розрив між скандинавською традицією ховати людей на кораблях і відомою знахідкою Саттон Ху в Англії, яка датується VII століттям», – сказав Ґроннесбі. 

Місцеві записи свідчать про те, що це місце неодноразово розкопували протягом XVIII століття. Тоді дослідники знайшли частину стіни, залізні цвяхи, бронзовий чайник, кістки тварин, шар деревного вугілля і сидячий скелет із мечем. Проте у 1920-х роках усі ці предмети були втрачені. 

Однак нове дослідження деревини та заклепок змушує археологів переглянути історію корабельних поховань у цьому регіоні.

«Відкриття було зроблено північніше, ніж багато раніше відомих монументальних поховань кораблів. Це також говорить нам, що морські знання та контакти на великих територіях були стандартними задовго до епохи вікінгів», – додав науковець.

Однак необхідні додаткові дослідження, щоб скласти повну картину того, як могло виглядати судно та його призначення.

«Оскільки ми не розкопали весь корабель, важко сказати, для чого він використовувався. Кораблі, про які ми знаємо, вважаються кораблями, які використовуються для грабежу та війни. Однак ми знаємо, що обмін товарами мав бути широким у цей час, і найлогічнішим є те, що товари транспортувалися на кораблях уздовж узбережжя», – додав археолог та керівник дослідження.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів