Поділитись:

У Лондоні археологи виявили кольорові стіни та каміни у колишньому робітному будинку (фото)

Неділя, 19 листопада 2023, 04:12
У Лондоні археологи виявили кольорові стіни та каміни у колишньому робітному будинку (фото)

Археологи виявили різнокольорові стіни та каміни лондонського робітного будинку, де колись жили в’язні. 

Як повідомляє The Guardian, відкриття показують, що робітний будинок Сент-Панкрас, який, можливо, надихнув Чарльза Дікенса, мав бути комфортним, – пише УП. Життя.

Головний герой роману письменника Олівер Твіст народився сиротою, а його важке дитинство пройшло у робітному домі. Хлопчик був змушений тяжко працювати, його погано годували.

За свою 200-річну історію його приміщення були тісними та переповненими, а сам будинок був моторошним та кишів комахами.

Однак, як показали розкопки, коли в 1809 році робітний дім Святого Панкраса відкрився, він мав на меті принести розраду тим, хто пережив важкі часи.

Археологи з Мола (Музей археології Лондона) були вражені, виявивши «значну частину цих оригінальних будівель» і «неймовірні нові подробиці про життя мешканців і господарів».

Гвілім Вільямс, керівник проекту в Mola, сказав, що докази створюють «зовсім іншу картину в порівнянні з темними, брудними робітними будинками, які часто зображуються в популярній культурі», особливо у творах Чарльза Діккенса.

Про будівлю мало що було відомо, окрім її форми на парафіяльних картах. Однак археологи знайшли стіни заввишки до метра з яскравою штукатуркою та каміни, які колись оплювали кімнати.

Ці знахідки дають змогу зрозуміти, як працювали такі будинки початку ХІХ століття. У таких будинках, зокрема, утримували в’язнів, які виконували важку фізичну роботу. Однак розкопки показали, що деякі елементи декору свідчать про те, що атмосфера у будинку була затишна.

«Хоча приміщення є спартанськими, ув’язнені були там не для того, щоб їх карали. Там були сади, лазарет і дитячі кімнати, кімнати з опаленням із блідо-блакитною фарбою на стінах», – каже Гвілім Вільямс.

Серед знахідок також тарілки із зображенням Святого Панкраса та словами «Охоронці бідного Сент-Панкраса Міддлсекса» та залишки кістяної зубної щітки зі щетиною з кінського волосу.

Будівля 1809 року була розрахована на 500 в’язнів.До 1850-х років їхня кількість зросла до 1900.

Вільямс припустив, що це приміщення може бути тим самим, яке описав Чарльз Дікенс в «Олівері Твісті».

Як зазначає історик Пітер Хіггінботам, Роберт Блінко, на історії якого, можливо, базується «Олівер Твіст» Дікенса, був дитиною-в’язнем робітного дому. Умови у будинку були жахливі: він був переповнений і там панувала антисанітарія.

Керамічна пляшка для грілкиКерамічна пляшка для грілки
 

Окрім елементарної освіти, Блінко та його товаришів по тюрмі інколи змушували працювати по 12 годин на день і більше.

Доктор Леон Литвак, головний редактор проєкту «Листи Чарльза Дікенса», сказав:

«Ім’я Дікенса відразу асоціюється з темними аспектами вікторіанського життя, які захоплюють нас, але водночас відштовхують. Його асоціація з робітничими будинками є чудовим прикладом цього. Як відомо з таких романів, як «Олівер Твіст» і «Наш спільний друг», Дікенс був захоплений викриттям умов, які панували в багатьох робітних будинках по всій країні».

Литвак додав, що письменник у своїх творах «пом’якшував» реальність, однак у своїх журналістських матеріалах наводив набагато відвертіші факти з моторошними подробицями.

У 1929 році робітний будинок Сент-Панкрас став госпіталем, частина якого була розбомблена під час Другої світової війни, а деякі будівлі робітного будинку були знесені.

Перед будівництвом медичного центру археологи розкопали залишки історичної будівлі.

«Іронічно, проте радісно, що місце, де відбувалися такі зловживання, перетворюється на новий сучасний очний центр, який, ми віримо, піклуватиметься про тих, кого він лікує, краще, ніж це було понад 160 років тому», – сказав Литвак.

Шматок посуду, виявлений у розкопкахШматок посуду, виявлений у розкопках
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 лютого 2024
20 грудня 2023
26 листопада 2023
17 листопада 2023
21 серпня 2023
20 серпня 2023
05 серпня 2023
09 липня 2023
28 червня 2023
24 червня 2023