Поділитись:

Мораторій на продаж землі продовжили: як голосували волинські нардепи

Четвер, 06 жовтня 2016, 22:25
Мораторій на продаж землі продовжили: як голосували волинські нардепи

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект щодо продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

Законопроект підтримали 297 народних депутатів, – йдеться на офіціному порталі парламенту.

Не скористалися правом висловити своє ставлення щодо продовження мораторію троє волинських нардепів: Юрій Савчук був відсутній, Сергій Мартиняк і Степан Івахів не голосували. Своєю чергою, Ігор Лапін, Ігор Гузь, Ірина Констанкевич підтримали законопроект.

"Безумовно, формування ринку земель – необхідна складова для подальшого розвитку ринкової економіки, і Україні доведеться пройти цей шлях. Проте, цей ринок має бути прозорим і справедливим, конкурентним і ефективним, він має унеможливлювати будь-які тіньові оборудки із землею.

Саме тому є необхідність продовжити мораторій на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення до належного законодавчого забезпечення запровадження і регулювання обігу земель, але не раніше 1 січня 2018 рокушляхом прийняття Закону України "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель", – йдеться у пояснювальній записці.

Як пише Українська правда, голова Українського товариства економічних свобод (УТЕС) Мар'ян Заблоцький стверджує, що Верховна Рада насправді не продовжила мораторій, а замінила одну дату в Земельному Кодексі на іншу.

"Насправді, ця дата немає жодного значення, адже мораторій є безстроковим ю Земельний Кодекс чітко каже, що мораторій діє:"до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року". Тобто, фраза не раніше "набрання чинності" окремого закону фактично означає безстроковість мораторію", – наголошує він.

"Тобто ніякого скасування мораторію до прийняття закону не буде. Власне, будь-який прийнятий закон, в тому числі про обіг, може просто скасувати "не раніше 1 січня 2017 року", – додає Заблоцький.

Мораторій на продаж землі (який продовжувався 7 разів) не лише робить українську земельну реформу довготривалішою у світі (25 років). Він паралізує ринок у 96% сільськогосподарських земель, – повідомляє Ціна держави.

Найприкріше, що від мораторію страждають не найзаможніші верстви населення: 68% земель (або 27,7 млн га) перебувають у власності селян-пайовиків. В той же час 1,6 млн власників паїв пенсійного віку, які не мають змоги самотужки обробляти землю, живуть у бідності через неможливість вигідно здати в оренду, продати чи заставити власний пай.

Міжнародний досвід показує, що теперішня вартість оренди земель с/г призначення в Україні нижча, ніж могла бути, якби не мораторій на продаж землі с/г призначення, роздрібнена власність землі та поганий доступ до капіталу. Вартість оренди сягала би 455 дол./га, але наразі вона становить лише 37 дол./га, що в 11 разів нижче потенційної вартості.

Мораторій на продаж землі продовжили: як голосували волинські нардепи

Мораторій на продаж землі продовжили: як голосували волинські нардепи

Нагадаємо: 4 жовтня кількасот аграріїв з різних областей України мітингували біля стін Верховної Ради у Києві. Колишній голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Волині Віктор Лук'янчуквважає, що проти прийняття закону за ринок землі виступають "олігархи, монополісти, які позабирали все".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЩО ДУМАЮТЬ ПРО МОРАТОРІЙ НА ПРОДАЖ ЗЕМЕЛЬ ВОЛИНСЬКІ ДЕПУТАТИ ТА ЕКСПЕРТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів