Біологи виявили, що вомбати світяться в ультрафіолетових променях

Понеділок, 30 листопада 2020, 02:54

Австралійські біологи виявили, що хутро вомбатів може світиться синім та рожевим кольорами під ультрафіолетовим світлом.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на видання Science Alert, спочатку біофлюоресценція була виявлена лише ​​в качкодзьобів. Утім, тепер вчені з’ясували, що вомбати, білбі та інші сумчасті Австралії також можуть світитися флуоресцентним зеленим, синім і рожевим відтінками в УФ-світлі.

За останні кілька років вчені з'ясували, що біофлюоресценція – доволі поширене явище серед ссавців. Першим підтвердженням тому стали білки-летяги, які в УФ-світлі починали світитися рожевим кольоромю Тоді дослідники вирішили з'ясувати, хто ще з ссавців володіє цією особливістю.

"Ми випробували це тільки на двох десятках ссавців, тому це не був ретельне дослідження. Ймовірно, близько третини з них дійсно світилися", – сказав куратор Музею ссавців Західної Австралії Кенні Травуйон.

Серед перевірених тварин були качкодзьоб, єхидна, білбі, опосуми і деякі кажани. Усі вони світилися.

Як пояснила судово-медична експертка з Австралійського музею дикої природи Грета Франкхем, біофлюоресценція виникає, коли тварина поглинає випромінювання високих енергій, наприклад, ультрафіолет, а потім випускає його назад на низьких частотах. Багато білків в шкірі і тканинах тварин здатні на такий ефект.

"У багатьох частинах тіла тварин є хімічні сполуки, які, здається, флуоресціюють, тому не дивно, що в інших речах, наприклад в хутрі, флуоресціюють інші хімічні сполуки”, – пояснює вона.

Точні деталі того, як і чому відбувається біофлуоресценція у цих ссавців, ще належить визначити. Вомбати і тасманійські бандикути активні в основному вночі – ця особливість властива багатьом тваринам, що володіє біофлюоресценцією. Це викликає низку питань, адже для того, щоб випромінювати світло в темряві, необхідне джерело цього світла. Крім того, біологи хочуть з’ясувати переваги і недоліки цього явища.

Утім, вчені зазначили, що хижаки не мають такої особливості.

"Хижаки, здається, не світяться. Я думаю, це тому, що якби їх можна було побачити, вони втратили б усі шанси зловити свою здобич",  зазначила Франкхем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: