Поділитись:

Депутати вперше перевіряли Луцьку стоматполіклініку і вже знайшли порушення

Вівторок, 30 квітня 2024, 18:35
Депутати вперше перевіряли Луцьку стоматполіклініку і вже знайшли порушення

Депутати Луцької міської ради прийшли з перевіркою у комунальну поліклініку, яку очолює Любов Яковчук. Остання ж отримала крісло директорки, ймовірно, за сприяння мера Ігоря Поліщука, проте пані Любов це всіляко відкидає.

30 квітня обранці громади зібралися на виїзне засідання комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови у стінах стоматполіклініки. Туди ж завітали й журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

В рамках засідання перевіряли діяльність стоматполіклініки. Зокрема, ті проблеми, на яких зауважував колектив. Голова комісії Оксана Лєщинська запропонували розділитися депутатам за напрямками: хтось досліджуватиме кадрові питання, хтось – фінансово-економічні, установчі чи питання забезпечення матеріалами.

«Пропоную влаштувати роботу таким чином. Подивитися установчі документи, управління структурними підрозділами (як працює, як сформована структура управління). Друге – фінансово-економічна діяльність. Далі – забезпечення, надання саме стоматологічної допомоги – планування, формування потреб засобів медпризначення і стоматматеріалів: що є наявне, як формується потреба, як реагуєте ви, Любов Анатоліївна, чи відповідна людина. Була пропозиція розглянути у цьому блоці й тендерні закупівлі. Далі – кадрова робота, аналіз звернень громадян. Показати нам щоквартальні та річні. Кожен обговорює свої блоки і ми приймаємо рішення щодо подальших засідань», – запропонувала Лєщинська.

Оксана ЛєщинськаОксана Лєщинська

Не усі хотіли погоджуватися з таким механізмом роботи, проте таки приступили досліджувати свої питання. Очільниця комісії зазначила, що кожен може працювати стільки, скільки потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній меддиректор Луцької стоматполіклініки розповів про догани, тиск та переслідування

Нагадаємо, що перевірка в закладі розпочала після зборів трудового колективу, на яких голосували за висловлення недовіри чинній директорці Любові Яковчук. І лікарі, і інший персонал нарікали на роботу та організаційні рішення директорки. Зокрема, турбували питання об'єднання зуботехнічної лабораторії й приєднання до медзакладу дитячої стоматології. Також, на думку лікарів, були й неефективними кадрові рішення та незрозумілі трати з бюджету підприємства з боку керівниці. Нарікали вони й на відсутність повного забезпечення матеріалами для роботи, і на цькування з боку незрозумілих людей у закладі, яких на незрозумілих умовах працевлаштувала Яковчук.

Любов Яковчук (ліворуч) та Ігор Поліщук (по центру)Любов Яковчук (ліворуч) та Ігор Поліщук (по центру)

З огляду на постійні звернення працівників та й слова директорки про те, що лікарі нібито беруть гроші повз касу, депутати пропонували створити тимчасову контрольну комісію. Остання мала б докладно вивчити усі проблеми. Проте мер Поліщук неодноразово перешкоджав її створенню. І звернення медпрацівників до депутатів не доходили, і питання про створення комісії на сесії просто знімалось. Врешті контрольну комісію так і не створили. Але зійшлись на тому, що діяльність закладу перевірятиме профільна комісія міської ради разом з іншими спеціалістами.

Вже під час першого двохгодинного засідання знайшли невідповідності. Депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Валентин Хаймик досліджував тендерні та кадрові питання. Мова зайшла про роботу «фахівчині зі зв'язків з громадськістю» Ірини Кудрі, з якою стоматполіклініка уклала договір. Саме до нього й були питання, а точніше до актів виконаних робіт. Бо ж, зі слів депутата, складені вони з порушенням законодавства.

«Зацікавив тендер на проведення рекламно-інформаційних послуг з фізичною особою Іриною Кудрею. Звертався із депутатським запитом до директорки Любові Яковчук. Отримав копію договору цивільно-правового характеру з додатками. Зокрема, були три акти, які підтверджують надання послуг. Проте ці акти не відповідають нормам законодавства, бо не мають обов'язкових даних. В жодному немає дати і місця складання. Не вказана й кількість одиниць наданих послуг і їх вартість. Просто зазначено, що людина проводить публікації на сайті, але скільки їх було невідомо», – зазначав Хаймик у коментарі нашим журналістам.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик

Тому, додає пан Валентин, тут виникає безпосереднє питання до директорки: за що вона платила гроші з бюджету поліклініки та як приймала ці послуги. Відповіді від директорки щодо цього не пролунало. Як згодом зазначив Хаймик, очількк управління охорони здоров'я Володимир Лотвін та пані бухгалтерка визнали – порушення є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцькій стоматполіклініці працівники скаржаться на цькування

Крім того, під час роботи комісії депутату надали акт виконаних робіт пані Іриною. Там вказано, що послуги вона надавала з 1 по 20 березня, хоч сам договір ще був чинний. Тоді працівники бухгалтерії принесли інший акт, де вказано: послуги надавалися з 1 по 31 березня. Це, як пояснив Валентин Хаймик, теж не відповідає нормам закону.

«Виходять, що мені, надаючи відповідь на мій депутатський запит, надали недостовірну інформацію або вже пізніше підробили документ. Тобто невідповідність є. Тут постає питання для роботи комісії, як далі бути. Скільки ще таких прецедентів було? Чому саме так зробили із цим договором. Тут вже є питання для перевірки правоохоронних органів. Бо надання завідомо недостовірної інформації, це вже перешкоджання депутатській діяльності», – розповів депутат.

Засідання комісіїЗасідання комісії

Зі слів Хаймика, те, що пані Ірина також мала свій кабінет, ходила на роботу за графіком може свідчити про приховування трудових відносин.

Депутатка міськради від фракції громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій разом з Ігорем Гнетньовим та Аллою Жупанюк досліджували питання забезпечення лікарів матеріалами. Відповідати довелося працівниці поліклініки Ользі Гнатюк. Проте на конкретні питання депутатів щодо забезпечення матеріалами лунало: «це ви запитаєте у тендерній, у бухгалтерії, це не до мене питання». Тому до слова запросили безпосередньо Любов Яковчук.

«Ви тривалий час працювали медичним директором. Ми зараз говоримо про закупівлі, про розрахунки. Ви були на зборах. Там говорили, що лікарі закупляють матеріали за свої кошти. Як ви виходили з цієї ситуації?» – поцікавилась Надточій.

Пані Яковчук заявила, що усіх забезпечують необхідними матеріалами особливо, якщо лікарі здають усі гроші в касу. Хоч лікарі говорять зовсім протилежне. Більше про це читайте у матеріалі: У Луцькій стоматполіклініці лікарі змушені за свій кошт купувати робочі матеріали.

Любов ЯковчукЛюбов Яковчук

До слова, пані директорка підтвердила той факт, що проблеми у закладі почалися з її приходом ще на посаду медичного директора у травні 2022 року. Окрім того, під час досліджень депутатів стало відомо, що за перші чотири місяці цього року працівники вже отримали 14 доган. Для порівняння у 2023 році їх було лише 4.

Зауважимо, що вивчати діяльність закладу депутати будуть і далі. Як зауважила Ірина Чебелюк, вони зможуть щодня о 10:00 приходити в заклад й переглядати необхідні документи, які директорка має надати на прохання обранців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів