Поділитись:

У Луцькій стоматполіклініці хочуть переселити зубних техніків: чим це загрожує лікарям та пацієнтам

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 10 жовтня 2023, 17:02
У Луцькій стоматполіклініці хочуть переселити зубних техніків: чим це загрожує лікарям та пацієнтам

Директорка Луцької міської стоматологічної поліклініки Любов Яковчук-Качмар вирішила реорганізувати роботу закладу. Вона планує переселити зубних техніків з клініки, що на проспекті Волі, 39, у приміщення медзакладу, що на вулиці Степана Бандери, 6.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» стало відомо з власних джерел.

За інформацією, яку ми отримали, чинна директорка хоче перенести зубних техніків з ортопедичного відділення стоматології на проспекті Волі. Проте, за нашою інформацією, таке рішення тягне за собою тільки більше проблем, ніж переваг. Стоматполіклініка працює як ціла система, тобто кожне відділення постійно взаємодіє з іншим. Якщо забрати один зі складників – згодом усе піде шкереберть.

Довідково:
Стоматолог-ортопед
виявляє стоматологічні проблеми, здійснює протезування відсутніх зубів та лікує дефекти навколишніх тканин методом встановлення зубних протезів та імплантатів.
Зубний технік – це безпосередній виробник різних протезів зубів, які надалі встановлюють пацієнтам лікарі-стоматологи.

«Ортопедія тісно пов'язана, наприклад, з терапією. Адже терапевт може направляти пацієнта до ортопеда і навпаки. Крім самого ортопеда у відділені працюють зубні техніки, які виготовляють технічну частину зубних протезів. Коли пацієнт лікується одразу у двох лікарів, вони тісно співпрацюють. Якщо перемістити техніків, тоді пацієнти будуть бігати між відділеннями або ходити у приватні клініки для огляду», – розповідає наше джерело.

Фото зі сторінки КП Луцька міська стоматполіклініка у фейсбукФото зі сторінки КП Луцька міська стоматполіклініка у фейсбук

Ми уже писали про те, що у стоматполіклініці немає завідувача ортопедичного відділення. Тоді Любов Яковчук у коментарі нашим журналістам повідомила, що ця людина «звільнилась за власним бажанням». Шукати нового завідувача директорка не стала, проте створила нову посаду – адміністратор, який не виконує в повному обсязі обов'язки завідувача. Лікарі ж самі організовують процес роботи, хоч це і не входить в їх обов'язки.

Зараз у поліклініці на Волі працює 12 ортопедів та 7 техніків. Останні мають дуже багато роботи, бо їх самих небагато. Якщо ж вони переїдуть на Степана Бандери, зазначають наші джерела, тоді разом з техніками, що вже працюють у тій стоматології, їх буде 16 і мінімум 4 спеціалісти можуть потрапити під скорочення.

До того ж, медичному закладу може загрожувати відтік пацієнтів до приватних кабінетів. Лікарі виписуватимуть відвідувачам направлення, а з цим папірцем людина може й не піти у клініку на Бандери, а, наприклад, надасть перевагу приватній клініці. Наші джерела припускають, що таким чином Луцька клінічна стоматологія взагалі може «розвалитися».

«Це як доміно: пускаєш одне і воно тягне за собою інше. Випишуть те направлення людині і вона піде в приватну лікарню. Добре, якщо вона звідти повернеться, а якщо лишиться лікуватися там? Тоді в міську стоматологію ніхто не ходитиме. А навіщо утримувати підприємство, яке не приносить прибутку, а працює у збиток. Тоді постане питання ліквідації поліклініки», – зазначає наше джерело, яке побажало лишитись анонімним.

Фото зі сторінки КП Луцька міська стоматполіклініка у фейсбукФото зі сторінки КП Луцька міська стоматполіклініка у фейсбук

Аби роз'яснити ситуацію наші журналісти звернулись за коментарем до директорки закладу Любові Яковчук. Ми поцікавились у неї, для чого переміщати зубних техніків і які з цього будуть переваги як для стоматології, так і для лікарів. Вона повідомила, що поки ніхто не переїхав та не переїжджає й усі техніки лишаються на місцях, але в планах «переселення» таки є.

«Плюси з цього є, будуть, дуже багато. Там чотири чи п'ять зубних техніків і буде один технік, то це вже економія. Так само будемо замовляти матеріали, буде чіткіший контроль, по енергоносіях буде вигідніше. Скорочень не буде, їх провела вже Світлана Іванівна (ексдиректорка – ред.). Ніяких наслідків не буде, це наша внутрішня робота. Ваші джерела недостовірні. На сьогодні всі залишаються у поліклініці на своїх місцях. У планах у мене дуже багато змін. Перед тим, як їх перемістити ми обдумуємо усі питання «за» і «проти». Це не робиться за один день, тиждень чи місяць», – розповідає очільниця медзакладу.

Директорка додає, що завдяки цьому, на її думку, можна зекономити кошти та пильніше контролювати витрату матеріалів.

«Зараз у них немає завідуючого відділенням, наприклад, а буде тут. Буде контроль над матеріалами. Як з'ясувалось, вони виписували маси набагато більші на Волі, ніж на Бандери. Не було чіткого контролю. Я не розумію, як заввідділенням це робив. Був нераціональний та безконтрольний розподіл. Тому ми за це й взялися», – каже Любов Яковчук.

Любов ЯковчукЛюбов Яковчук

Нагадаємо: в колективі стоматполіклініки розгорівся скандал після призначення нового медичного директора – Любові Яковчук-Качмар. Тоді лікарі навіть написали скаргу на адресу начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Володимира Лотвіна. Проте рух цій скарзі не дали. Пані Яковчук, як стверджували наші джерела у поліклініці, постійно скаржилась у «високі кабінети» на тодішню директорку. Зі слів лікарів, однією з причин таких дій Любові Яковчук була захмарна заробітна плата, яку свого часу встановили для вже ексдиректорки Світлани Черниш. Зараз же крісло очільниці дісталось пані Любові.

Нам вдалось з'ясувати, що нова очільниця тільки за перший місяць роботи на посаді тимчасового керівника медичної установи змогла заробити понад 50 тисяч гривень. До слова, вже з вересня Любов Яковчук перебуває на посаді повноцінного директора поліклініки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів