Поділитись:

Директорка Луцької стоматполіклініки нехтує лікарською таємницею пацієнтів

П'ятниця, 16 лютого 2024, 08:30
Директорка Луцької стоматполіклініки нехтує лікарською таємницею пацієнтів

Директорка Луцької міської стоматологічної поліклініки Любов Яковчук в інтерв'ю одному з волинських видань відкрила лікарську таємницю пацієнтки закладу.

Про це повідомила депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій під час засідання комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

«Якими законами та нормами законодавства ви діяли, коли у «Волинських Новинах» в інтерв'ю про 100 днів вашої роботи й саме мене як пацієнта там згадали, висвітлюючи лікарську таємницю? Висвітлення лікарської таємниці на що тягне: на догану чи на звільнення? Яке право ви мали це висвітлювати? Ви собі виписали догану за це?» – запитала Алла Надточій у директорки стоматполіклініки Любові Яковчук.

Алла НадточійАлла Надточій

Проте очільниця медзакладу заявила, що в такому випадку Алла Надточій може звернутися у правоохоронні органи. Та й загалом, на її думку, там не було лікарської таємниці.

Довідково:
Лікарська таємниця або медична таємниця – інформація про стан здоров'я, яка стала відома про особу лікарю, обслуговчому персоналу, посадовим особам та службовому персоналу медичної установи при здійсненні ними своїх професійних обов'язків. Належить до конфіденційної інформації.
Ст. 145 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за умисне розголошення лікарської таємниці особою, якій вона стала відома у зв'язку з виконанням професійних чи службових обов'язків, якщо таке діяння спричинило тяжкі наслідки.

«Лікарі розповіли, що нібито в комунальному закладі поза касою вживляли зубні імпланти Аллі Надточій», – слова Любов Яковчук в інтерв'ю волинському ЗМІ.

Любов ЯковчукЛюбов Яковчук

Зауважимо, що станом на 15 лютого цієї інформації в тексті уже немає. Окрім того, директорка заявила, що нічого поганого у цьому не вбачає.

«Цю інформацію, яку ви висвітлили, ви могли бачити виключно з моєї медкартки. Через те, що коли я цю маніпуляцію проводила у стоматології, я далеко не була публічною особою, тому це видно виключно з медкарти. А той лікар, в якого я отримала цю послугу, вже давно не працює в закладі. Так, як ви написали, це просто ваші слова, бо ви хотіли мене якось зачепити, не думаючи про те, що порушуєте законодавство», – розповіла Алла Надточій.

Алла Надточій та Алла БабулаАлла Надточій та Алла Бабула

Вона додала, що директор стоматполіклініки має бути прикладом для своїх працівників. Аби ті не розголошували медичні таємниці своїх пацієнтів, тим самим не порушували закон.

Депутатка Алла Бабула запропонувала директорці попросити вибачення за це. Зі слів Бабули, це було б своєрідною усною доганою керівниці. Але остання не проронила ні пари з вуст. І тут в розмову включився очільник департаменту охорони здоров'я Володимир Лотвін, який заявив, що закон взагалі-то можна трактувати по-різному.

«Факту звернення ми не зафіксували, якби був факт звернення, то дійсно, це розголошення певної інформації. Факту звернення немає і я не маю підстав трактувати. Лікарська таємниця трактується дуже по-різному, є різні норми чинного законодавства. Я не збираюся тут трактувати», – сказав Лотвін.

Володимир ЛотвінВолодимир Лотвін

Згодом очільник управління охорони здоров'я додав, що він не є слідчим та не мусить з'ясовувати, що Алла Надточій лікувалася у закладі. Хоч вона сама це підтвердила.

Нагадаємо: директорка Луцької міської стоматполіклініки Любов Яковчук прозвітувалася перед депутатами за роботу у 2023 році. Зауважимо, що звіт був, направду, цікавим. Бо ж, за словами директорки, рейтинг закладу допоможуть підняти догани, які отримують працівники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18:35
19 квітня 2024
15:56
03 квітня 2024
19:05
29 березня 2024
27 березня 2024
19:30
22 березня 2024
12:44
21 березня 2024
17:46