Радіодиктант національної єдності: дедлайни написання і результатів

Вівторок, 03 листопада 2020, 06:58

Радіодиктант національної єдності цьогоріч проводитимуть вдвадцяте. Традиційно він відбувається у День української писемності та мови – 9 листопада.

Як передає Суспільне, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України з радіомовлення Дмитро Хоркін в ефірі Українського радіо розповів, хто написав текст ювілейного диктанту, де його слухати та яких особливостей чекати охочим долучитися до написання. 

Хто підготував диктант і хто читатиме

"Його пише лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, видатний письменник і видавець Іван Малкович. Читає текст людина, яка професійно навчена цього, – актриса театру і кіно, голос нашої радіодрами, театру перед мікрофоном на радіо "Культура" Римма Зюбіна. Між текстом і читанням є ще важлива наукова ланка: нас консультує доктор філологічних наук, професор Лариса Масенко та завідувачка кафедри культури мови, яка проконсультує Римму Зюбіну, як правильно продиктувати", – розповів Хоркін.

Де слухати чи дивитись

Радіодиктант відбудеться 9 листопада, у День писемності та мови. Спецпроєкт розпочнеться о 9:00, а сам текст буде диктуватися о 9.15-9.30.

Почути диктант можна буде на "Українському радіо" та на радіо "Культура". На сайті ukr.radio у розділі "Як слухати" можна подивитися мапу частот "Українського радіо" для свого регіону. Також радіодиктант можна послухати в інтернеті, дивитися на телеканалах UA: Перший та UA: Культура й на каналах регіональної мережі. Крім того, спецпроєкт транслюватиметься на сторінці Українського радіо та корпоративній сторінці Суспільного мовлення у Facebook та на YouTube телеканалу UA: Перший.

"Якщо ви не встигли на 9 ранку, можна пізніше зайти і в Facebook, і в YouTube: там одразу буде викладений ролик із начитаним радіодиктантом", – наголосив Хоркін.

Час на виконання

Протягом доби учасники радіодиктанту можуть відправляти свої тексти на адресу: Київ 1001, Хрещатик, 26, "Українське радіо", "Радіодиктант". Лист може прийти, наприклад 18 листопада, але штемпель має бути не пізніше 10 листопада. Також свій текст можна надсилати на електронну адресу: rd@ukr.radio.

Коли будуть результати

Текст радіодиктанту буде розміщено на сайті "Українського радіо" 11 листопада.

"У когось буде самоперевірка, а хто відправив (текст на перевірку – ред.) і переміг, той отримає цінні призи: це будуть і книжки, і різні запрошення, і екскурсії. Карантин мине, а ви зможете побувати в колисці радіомовлення на Хрещатику, 26. У нас тут є розкішний музей, а також можна буде зайти в студію і навіть щось поговорити”, – пояснив Хоркін.

Він додав, що головною метою проведення радіодиктанту є не виставляння оцінок, а "спонукати до вивчення української мови, до вдосконалення, підвищення культури української мови”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: