Поділитись:

"Мовний захисник" вимагає зберегти ЗНО з української мови та літератури

Середа, 23 вересня 2020, 14:51
«Мовний захисник» вимагає зберегти ЗНО з української мови та літератури

фото ілюстративне

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає залишити ЗНО з української мови та літератури для всіх випускників шкіл.

Про це він написав у своїй сторінці у фейсбуці.

З цією метою було підготовлене відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

"... вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні, – йдеться в дописі. – Вимагаємо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх".

Нтомість Денис Кремінь пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: “гуманітарні” чи “технічні”.

Зі слів Уповноваженого із захисту державної мови, звернення до прем’єр-міністра України вже підтримали ВНЗ, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти. Зокрема: Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет «Острозька академія», Іван Леньо (гурт «KOZAK SYSTEM»), Сергій Фоменко (гурт «Мандри»), Сергій Танчинець (гурт «БЕZ ОБМЕЖЕНЬ»).

Звернення відкрите до підписання. Тож приєднуйтесь: додавайте себе у коментарях та висловіть підтримку, встановивши рамку на підтримку ініціативи у вашому профілі.

"Спільними зусиллями збережемо ЗНО з української мови та літератури для всіх – як свідчення обов’язку кожного свідомого громадянина України", – додає Денис Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів