Поділитись:

16% українців не погоджуються із тим, що державну мову має знати кожен

П'ятниця, 11 вересня 2020, 20:02
16% українців не погоджуються із тим, що державну мову має знати кожен

79 % українців погоджуються, що всі громадяни повинні володіти державною мовою. Проте 16 % цього не підтримують, більшість незгідних – на Сході (28 %), але й там (65 %) підтримують обов’язкове знання громадянами державної мови.

Такі результати опитування фонду «Демократичні ініціативи» та «Центру Разумкова». 

Окрім того, більшість українців (66 %) погоджуються, що російська мова може вільно використовуватися у приватному житті, але єдиною державною має бути українська. Ще 18 % вважають доречним надати російській офіційного статусу в окремих регіонах, а 13 % впевнені, що російська має стати державною на всій території України.

Крім того, 82 % респондентів заявили, що керівники держави та різні чиновники мають спілкуватися українською під час роботи. В Україні також прихильно ставляться до викладання більшості предметів української (77%), проти цього – 17%.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018  респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в межах проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів