Поділитись:

Що заважає українцям розмовляти солов'їною

Субота, 11 липня 2020, 03:17
Що заважає  українцям розмовляти солов'їною

Міхаель Мозер, професор Інституту славістики Віденського університету, вважає, що стереотипи заважають українцям розмовляти рідною мовою. 

Про це пише Суспільне.

"На мою думку, деяким українцям заважає вивчити мову, передусім, той досі поширений стереотип, що українська – нібито "селянська" мова. Мовляв, у великих містах треба говорити російською, і тоді ти виглядаєш як освічена, культурна людина", - сказав Мозер в інтерв’ю Укрінформу.

За словами австрійського професора, українська – чудова мова і не варто соромитися нею послуговуватися.

"Так, вона є і селянською (у цьому нічого поганою немає), і мовою інтелектуалів. Тож не варто соромитися, коли говориш українською. Навіть, якщо це не літературна мова, а суржик. Просто варто працювати над своєю мовою", - зазначив він.

Мозер додав, що українська є державною в Україні, і тому її треба знати кожному громадянину.

"Російську також можна знати, але – необов’язково. Українська – гарно опрацьована літературна мова. Вона єднає українців і не лише в Україні, а й далеко за її межами. Я б узагалі сказав, що українська – це насправді світова мова", – зазначив мовознавець-україніст.

Також професор вважає, що українська та російська мови не є дуже близькими.

"І коли хтось каже, що українська та російська мови дуже схожі, то я наводжу приклад з мого викладацького життя. Якось у Братиславі мені довелося виступати з лекцією про українську мову. Це була авдиторія студентів-росіяністів, тому я говорив російською. Під час лекції я відчув, що авдиторія не сприймає українську мову всерйоз. Тоді я сказав, що далі я виступатиму українською, і це не має нікому заважати. Я перейшов на українську мову, і зрозуміло – уже ніхто нічого не міг зрозуміти, але всі збагнули, що це зовсім інша мова", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів