Поділитись:

На перервах у школах учні та вчителі теж мають говорити українською, – омбудсмен

Середа, 01 листопада 2023, 08:35
На перервах у школах учні та вчителі теж мають говорити українською, – омбудсмен

У школах на перервах вчителі та учні мають розмовляти лише державною мовою.

На цьому наголосив мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтерв’ю Укрінформу.

«Позиція така: освітній процес – це всі види діяльності, які відбуваються на території закладу освіти. Тобто це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Перерва – це теж освітній процес, і там має бути державна мова», – пояснив він. 

На перервах у школах учні та вчителі теж мають говорити українською, – омбудсмен

Також він зауважив, що було б прекрасно, якби роз’яснення посилилося конкретним сприянням з боку директорів шкіл, вчителів української мови і літератури, вчителів історії. Адже освіта виконує ще й виховну функцію – виховання поваги до мови, до культури, до цінностей, до національної символіки. Особливо в контексті російсько-української війни. 

«Принципово важливо посилити мовні вимоги на всіх рівнях освіти, бо коли я бачу статистику порушень в дошкіллі, прекрасно розумію, що вони тягнуть за собою значно більше потенційних порушень, які можуть трапитися уже в школі. І далі це перенесеться на університетський рівень. Освіта – це процес тяглий, освіта – це майбутнє. Від якості освіти напряму залежить те, яким ми побачимо громадянина майбутньої країни», – наголосив Тарас Кремінь. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів