Поділитись:

Мера обурив номер «95 кварталу» про мову переселенки «сіСькадовська»

Середа, 03 січня 2024, 07:30
Мера обурив номер «95 кварталу» про мову переселенки «сіСькадовська»

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв записав відео у відповідь на жарт від студії «Квартал 95» про переселенку з окупованого росіянами міста, яка, переїхавши на Закарпаття, «кумедно» перекручує українські слова, намагаючись розмовляти з місцевими жителями.

Про це пише Детектор медіа. 

Епізод, яким обурився Яковлєв, вийшов  31 грудня в етері каналу «1+1 Україна».

Сценка зобразила переселенку з окупованого росіянами Скадовська на Херсонщині, яка переїхала на Закарпаття і, соромлячись, намагається розмовляти українською, при цьому сильно перекручуючи слова, надаючи їм «кумедного» звучання.

Жінка пояснює, що досі не спілкувалась українською, тому що вона «сіська довська» (зі Скадовська), «разговорювала на росіянському язику», а українську хіба у школі «вирчала / вовчара» (вивчала), але вже всі слова «позаблювала» (позабувала), тому не хоче «коверкать рідну мову».

При цьому місцевий закарпатець, розмовляючи чистою літературною українською, заспокоює жінку: «Не переймайтесь. Головне практикуватися. Помилятися не соромно. Соромно у своїй країні не розмовляти своєю рідною мовою», – і обіцяє їй допомогти.

Надалі вона пробує говорити українською, «кумедно» перекручуючи слова, а він лагідно її виправляє, насилу стримуючи сміх.

Мер окупованого Скадовська Олександр Яковлєв на своїй фейсбук-сторінці опублікував відео, в якому закликав режисерів гумористичного шоу попросити вибачення в людей за «сіськи» зі Скадовська.

«Жарти про "сіськи" зі Скадовська, напевно, комусь здаються дуже дотепними. Але хай це буде на совісті режисерів. Сподіваюся, у них вистачить сили вибачитися перед українцями. Скадовськ сьогодні в окупації, і дійсно, чого зараз потребують скадовчани, це підтримки»,– сказав міський голова.

Він додав, що у місті багато людей були російськомовними, але всі добре розуміють українську і добре говорять українською.

Яковлєв оголосив про старт флешмобу «Скадовськ говорить українською» і запропонував усім скадовцям зачитати щось українською.

«Незалежно від того, де ви є тепер, знаю, що в серці ви любите Скадовськ. Український Скадовськ. Бо саме за українську мову і культуру сьогодні нас намагається знищити орда», — сказав Яковлєв.

Сам Яковлєв зачитав вірш львівського поета Грицька Чубая «В двадцятий вік не просто жити».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18:59
12:30
21 квітня 2024
09:14
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07
12 квітня 2024
04 квітня 2024
18:00
03 квітня 2024
01 квітня 2024