Поділитись:

"На прийомі дівчинка-підліток не мала жодних емоцій", - луцький психотерапевт про депресію

П'ятниця, 14 серпня 2020, 12:15
«На прийомі дівчинка-підліток не мала жодних емоцій», - луцький психотерапевт про депресію

Депресія є серйозним психічним розладом, який лікують психіатри, але в тандемі з психотерапевтами, рідше психологи, оскільки цей стан належить до клінічних форм. Про те, як проявляється цей недуг та що й поведінці людини має насторожити розповіла психолог, психотерапевт Світлана Кіндер, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

“Я зрозуміла, що таке депресія і що це справді страшно, коли до мене на прийом прийшла дівчина-підліток. Це була просто маска, людина, в якої абсолютно не працює міміка, не виражає жодних емоцій, голос рівний, тихий, таке враження, що просто тілесна оболонка. Починається все зазвичай не відразу з такого стану, а ніби з поганого настрою. У кого його не буває? Таке складне життя, багато стресів, що поганий настрій внаслідок якоїсь невдачі, фрустрації, ще чогось – це звична справа, але наших ресурсів, наших адаптивних здібностей вистачає для того, щоб упоратися з цією ситуацією. А ось коли вже ніби затягується цей процес, триває місяць, більше і розгортаються ці симптоми, вони погіршуються, тоді це насторожує” - розповідає фахівець.

Людей, які мають цей стан, нічого не радує. У них немає сил фізичних, душевних, психічних, велика втомлюваність, дуже важко вставати вранці, тобто ранок – це найгірша пора доби, яка може бути.

“Ризик збільшується утричі, коли в сім’ї у когось була депресія. Є така тенденція до наслідування, спадкового передання. Не факт, що людина захворіє, але вона чутлива, вона в групі ризику. І коли людина потрапляє в певні несприятливі умови, то якраз це середовище і спонукає до розгортання, до виникнення депресії. Наприклад, біологічні якісь механізми. Також певним чином працює нервова система, і це теж може бути такою передумовою, слабким місцем для розвитку депресії. Ми знаємо тривожний тип особистості – людина, яка за все переживає, кілька разів буде перевіряти, чи вимкнена праска, світло, чи замкнені двері, прийде на півгодини раніше, щоб не спізнитися. Це може бути така когнітивна жуйка, тобто людина жує якусь думку, може, наприклад, якась пісня влізти в голову, якесь речення”, - розповідає психолог.

Варто розрізняти поганий настрій та істинну депресію. Перший стан — тимчасовий, він минає. А коли депресія,то хай що відбувається, настрій не змінюється, тобто він постійно поганий і людина не отримує задоволення ні від чого.

“Це називається агедонія, тобто відсутність задоволення і бажань. Тобто це статичний емоційний стан, який не змінюється, він може погіршуватися, але не змінюється. З’являється туга, її просто аж відчуваєш на фізичному рівні. З’являється дуже сильний, нестерпний біль за грудиною і відчуття порожнечі, яку нічим не можна заповнити”, - розповідає спеціаліст.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів