Поділитись:

Екстравертам на замітку: назвали 10 речей, які найбільше дратують інтроверта

Середа, 03 квітня 2024, 00:39
Екстравертам на замітку: назвали 10 речей, які найбільше дратують інтроверта

Колосальна різниця між екстравертами та інтровертами часто стає причиною непорозумінь та сварок. Тому психологи виділили 10 речей, які дратують інтровертів.

Про це йдеться у статті засновника та редактора HackSpirit Лахлана Брауна, який має ступінь з психології та останні 15 років опікувався цією темою. Він додав, що цей список може стати чудовим застереженням для екстравертів, – пише УНІАН.

1. Небажані поради

Інтроверти можуть багато чого запропонувати світу, але іноді вони просто хочуть, щоб їх залишили у спокої. Це особливо актуально, коли йдеться про поради. Якщо про них не просили, це відчуватиметься нав’язливим та виснажливим.

2. Вимушена світська розмова

Деяким людям складно сидіти у тиші, вони завжди намагаються її заповнити розмовами. У інтровертів цієї проблеми нема. Навпаки, пусті балачки з малознайомими людьми висмоктують з них всю енергію.

Письменниця Дайан Кемерон влучно зазначає: "Інтроверти жадають сенсу, тому балаканина на вечірці виглядає як наждачний папір для нашої психіки".

3. Бути в центрі уваги

Для інтровертів потрапляння в центр уваги може здаватися кошмаром. Незалежно від того, чи йдеться про проведення презентації, про співання "Happy Birthday" або навіть прохання поділитися особистою історією перед групою - всі ці ситуації можуть бути неймовірно незручними.

Справа не у тому, що інтроверти сором’язливі чи невпевнені. Це тому, що обробляють речі внутрішньо. Тобто їм зручніше думати, перш ніж говорити, і загальна увага може порушити цей природний процес, оскільки нема часу підготувати свою відповідь.

4. Надто гучне середовище

Якщо ви колись були в гамірному ресторані, на концерті чи вечірці і відчували себе повністю приголомшеними рівнем шуму, то знаєте, як себе відчувають інтроверти у гучному середовищі.

Такі люди, як правило, більш чутливі до зовнішніх подразників, включаючи шум. Ця підвищена чутливість може зробити гучне середовище не просто дратуючим, а й виснажливим. Насправді було виявлено, що мозок інтровертів влаштований інакше, ніж мозок екстравертів, тому вони сильніше реагують на сенсорний вхід. Це означає, що те, що може здаватися енергійним для екстраверта, може швидко стати приголомшливим для інтроверта.

5. Постійне спілкування

Хоча інтроверти, безумовно, можуть насолоджуватися спілкуванням, є межі того, що для них достатньо. Постійна соціальна активність, особливо без перерв для відновлення сил, може швидко призвести до так званого інтровертного вигорання.

Воно виникає, коли інтроверт протягом тривалого періоду часу перебуває в соціальному стані. Це може призвести до втоми, дратівливості та сильного бажання усамітнитися. Якщо ви помітили, що інтровертний друг або член сім’ї відступає після періоду соціальної активності, це не особисте. Просто потрібен час, щоб "зарядитися".

6. Перерви під час зосередженої роботи

Інтроверти, як правило, глибоко зосереджені особистості. Вони процвітають у середовищі, де можуть зосередитися на своїй роботі без постійних перерв.

Коли хтось вривається на робоче місце або у процес мислення, це може здатися різким ляпасом для такої сильної концентрації. Як сказав Джек Ніклаус, "Концентрація — чудова протиотрута від тривоги". Для інтровертів ця концентрація є не просто протиотрутою від тривоги, а шляхом до продуктивності та самореалізації.

7. Нерозуміння мовчання

Для багатьох інтровертів тиша – друг. Це простір, де можна думати, розмірковувати та заряджатися. Але часто таке мовчання неправильно розуміють. Деякі люди можуть сприймати це як нудьгу, незацікавленість або навіть гнів.

Інтроверти часто використовують тишу, щоб зазирнути всередину, щоб пробудитися. Тому, якщо вони мовчать, ймовірно, просто зайняті дослідженням свого внутрішнього світу.

8. Відсутність особистого простору

Інтроверти високо цінують свій простір, будь то фізичний чи емоційний. Це місце, де ми заряджаємося, розмірковуємо та відновлюємо свою енергію.

Посягати на цей простір, можуть ті, хто сидять занадто близько в громадському транспорті, або друг, який наполягає на тому, щоб проводити кожну вільну хвилину разом, тощо. Важливо поважати потребу інтроверта в особистому просторі. Це не відмова у спілкуванні чи ознака неприязні. Це необхідна частина їхнього добробуту та того, як вони функціонують найкраще.

9. Думка про те, що інтроверсія – це проблема, яку потрібно виправити

Інтроверсія – це не проблема, це просто інший спосіб взаємодії зі світом. Їх не потрібно виправляти, а лише зрозуміти.

Такі люди не "розбиті", вони просто мають інший тип мислення та свої поняття щодо комфорту.

10. Віра в те, що всі інтроверти однакові

Одне з найбільших роздратувань — коли люди вважають, що всі інтроверти однакові. Всі вони є людьми зі своїми унікальними примхами та вподобаннями.

Так, вони можуть мати деякі спільні риси, але це не означає, що всі ми не любимо вечірок або уникаємо спілкування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
12 березня 2024
29 січня 2024
02 січня 2024
09 вересня 2023
04 вересня 2023
03 липня 2023
12 квітня 2023
07 жовтня 2022
20:30