Поділитись:

Психологічна залежність від кави: чи справді існує і що з цим робити

Понеділок, 03 липня 2023, 06:34
Психологічна залежність від кави: чи справді існує і що з цим робити

Кава. Чи є від неї психологічна або фізіологічна залежність? Як впливає на організм кава з солодким або солодка кава? Запивати каву водою чи пити воду окремо? Кава під сигарету чи сигарета під каву? А також про маркетинг, рекламу, фільми та стереотипи розповідає в програмі «Відверто з лікарем» розповіла психолог-дієтолог Анжеліна Балєва.

Про це пише Суспільне.

З точки зору психології, чи легко людина відмовляється від кави?

Протягом шести років я спостерігаю, що людина, яка відмовляється від кави на 28 днів, починає засинати легко, прокидається без будильника, краще відчуває себе протягом доби. Тому, я вважаю, що каву краще споживати не як «напій бадьорості», а як десерт: вона буде і бадьорити й давати насолодження.

Іноді людина дуже легко відмовляється від кави, якщо вона вживає каву, як напій, ані для того, щоб бути бадьорою. Але є деякі люди, які нехтують часом сну, беруть каву, як напій, котрий їх має бадьорити, і тому їм дуже важко відмовлятися від нього. Може бути головний біль, нервовість, але максимум через 3-5 днів це зникає. Людина почуває себе добре.

Чи можна порівняти залежність від кави або від кавовмістних напоїв з наркозалежністю?

Ні. Споживання кави – це психологічна залежність. Це про те, що я не можу собі щось дозволити й чашка кави це діло, бо ми повинні щось робити завжди.

Чи посилює кава працездатність (у випадках, коли треба працювати вночі)?

Взагалі, все залежить від того, скільки кави п’є людина. Якщо людина п’є каву один або два рази на день, то це не є залежністю. І вона може її пити, або не пити. Вона не буде нервувати, якщо чашку кави не вип’є. А коли людина споживає кави багато (5-6 порцій), то це і погіршення здоров’я і погіршення сну. Вона має розуміти, що це погано впливає на її здоров’я.

У випадках, коли треба попрацювати вночі, краще не пити каву, краще виспатися та встати раніше. Кофеїн заважає мозку досягти розслабленого стану, а якщо вам зараз потрібно попрацювати над новими ідеями, тут він не допоможе. Він навпаки заважатиме цьому.

Хоча, у кави є і позитивний вплив. Робота британського психологічного суспільства показала, що кофеїн дійсно підвищує пильність, покращує концентрацію уваги та впливає на здатність вирішування питань. Також кава покращує показники виконання тестів, але тільки у випадку, якщо тести будуть проводитися вранці. Протягом доби може бути велике навантаження й організм потребує відпочинку. Коли ми вип’ємо кави замість відпочинку, то отримаємо зворотній ефект: втому. Це не про бадьорість, а про збудженість нервової системи. Наслідком чого є стрес.

Гарвардська школа охорони здоров’я каже, що кава допомагає мозку швидше виявляти та відстежувати об’єкти, які рухаються, вона покращує концентрацію. Але, це тільки в тому випадку, коли ви виспалися та відпочили. Навпаки, коли людина втомлена та напружена, кава «зробить» іншу справу: матиме негативний вплив. Вона є стимулятором мозку, однак не завжди нам потрібен цей «струс».

Психолог Бай Літтл вважає, що інтровертам, коли в них напружена робота (зустрічі, презентації) не варто вживати каву. Бо у людини з’явиться занепокоєння, зменшиться працездатність, і вона не зможе донести інформацію так, як хоче.

Чи виводить кава вологу з організму?

Я таких досліджень не бачила. Якщо у людини після вживання кави будуть позиви сходити в туалет, то так — це виводить вологу. Але це може бути й після вживання інших продуктів. Наприклад, якщо ми їмо диню або кавун, то ми ж не говоримо про те, що вони теж виводять вологу. Це звичайна реакція організму.

Чи потрібно пити каву, запиваючи її водою?

Вода взагалі потрібна організму, а будемо ми одразу запивати каву водою або через годину вип’ємо води – це не шкодить нашому організму. Йому шкодить нестача води. Зараз в місті багато кав’ярень, тому іноді люди, проходячи повз них, замість того, щоб випити води, беруть каву. А якби у нас були фонтанчики з водою, то люди, можливо, каву і не брали б, а випили просто воду. Кава – це не замінник води. Воду потрібно пити!

Краще пити чисту каву або з додаваннями  цукром, сиропом, молоком? Як вони впливають на організм?

Я завжди за натуральний продукт. Гурмани мають відчувати натуральний смак та запах кави. Це відповідальність кожної людини: чи вона їсть натуральні продукти, чи буде додавати в продукт молоко або цукор. Якщо людина хоче додавати цукор, то хай додає, але це не мають бути шість або сім чашок кави з цукром або сиропом. Коли людина п’є каву з цукром, вона не помічає, наскільки більше цукру вона вживає.

Коли людина відмовляється від кави, особливо, коли вона вживає багату кількість напою з цукром або сиропом, то майже одразу помічає, як зменшується вага. Також вживання кави з «додаваннями» впливає на стан людини: вона відчуває набряки, бо солодке «натягує» вологу в організм. Саме солодка кава або солодощі до кави «натягують» воду в організм і утримують її там.

Якщо говорити про каву, то краще говорити про смак, а якщо про «пити», то тут краще про воду. Щоб відчути смак кави її краще пити просто, не заїдаючи нічим солодким.

Часте вживання кави — це маркетинговий хід?

Маркетинг відіграє свою роль: ми бачимо яскраві картинки, рекламу. І маркетинг дійсно впливає на те, як ми мислимо. Також у багатьох фільмах про успішних людей показується, що вони завжди поспішають та зранку п’ють каву. І у нас автоматично складається картина, що кава — це успіх.

Але в житті є багато інших людей, які роблять свою справу не поспішаючи і вони успішні.

Тому фільми це також маркетинговий хід, щоб купували більше кави. Людина з кавою – це спосіб життя. Маркетологи нам дуже класно це показали.

Кава знімає стрес чи викликає психологічну залежність?

Тут є омана самого себе. В чому це проявляється? Пам’ятаємо, що кава збуджує нервову систему і вона не додає відчути смак життя. Його ми можемо відчути, якщо ми п’ємо каву, коли маємо на це вільний час. Кава – це не коли ми поспішаємо і мимохідь купуємо стаканчик кави. Кава про те, що мені потрібно видохнути, подумати про себе. Людина потребує відпочинку, а ми завжди поспішаємо. Кава зараз стала такою собі «справою», яка також є в нашому житті. Саме «справа», а не відпочинок. А кава має бути відпочинком.

Кава з сигаретою. Чи поєднані вони? Чи це стереотип?

Вчені виявили біоактивну речовину, яка усуває ранкову ломку після довгого нічного утримання від куріння. Тому так часто і відбувається, що зранку люди поєднують каву з сигаретою. Одна з причин такого поєднання – це фільм, який так і називається «Кава та сигарета». Там якраз про те, що люди зараз дуже самотні. А кава з сигаретою заповнює пустоту в житті.

Ще іноді люди кажуть, що не можуть відмовитися від куріння, бо дуже люблять каву. В такий спосіб люди прикриваються кавою, бо не можуть кинути курити. Адже кава – це ж традиція, а ми дуже тяжко відмовляємось від того, що триває роками. Тут така собі омана. Дуже багато фільмів, серіалів, де сигарети та кава завжди поруч і в нас вже формується свідомість, що це добре, це нормально.

Кава та дієта. В якому випадку можна вживати каву, а в якому ні?

Якщо дієта призначається лікарем, то краще відмовитися від кави, бо кава викликає стрес, а не розслаблює. Коли ми виснажені, коли ми почали захворювати, нам потрібен спокій. І в такому випадку, каву треба виключити.

Якщо дієта призначена для схуднення, то тут теж на деякий час треба виключити її з раціону. Потім в нас з’явиться смак кави, не той, який «з сиропами або з медом», а дійсно смак кави. І ви відчуєте тоді, чи потрібна вона взагалі.

Як психолог-дієтолог раджу відмовитися від будь-якого продукту хоча б на деякий час. Адже тільки після цього ви відчуєте той самий натуральний якісний смак. Коли ви так зробите, то ви помітите, чи потрібен вам той, чи інший продукт взагалі.

Кого можна назвати кавоманом?

Тут дві групи людей: ті, хто дійсно полюбляє каву (які дуже прискіпливі до того, що вони п’ють і де п’ють) і ті, хто просто п’ють каву, не помічаючи скільки її випили. П’ють будь-яку. Для них важливо тільки те, що кава нібито їх «тримає», коли вони виснажені. Але вона їх не «тримає», вона їх збуджує. Це псевдокавомани. Вони залежні від того, що постійно поспішають. Але це не залежність від кави. Це стиль життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів