Поділитись:

Акцент vs вимова: 10 кроків на шляху до ідеальної англійської від експертів Grade*

П'ятниця, 08 грудня 2023, 11:00
Акцент vs вимова: 10 кроків на шляху до ідеальної англійської від експертів Grade*

Вивчаючи будь-яку мову, ми в першу чергу думаємо про поповнення словникового запасу та опанування граматичних конструкцій, і це логічно, адже мова — спосіб висловити свої думки й взяти участь у комунікації.

Однак, менш помітним аспектом опанування мови, і англійської зокрема, є вимова. А дарма, адже неналежна вимова може зробити незрозумілим будь-яке граматично правильне речення. Серед інших проблем поганої вимови: нездатність мовця порозумітись з носіями, невпевненість в собі, незадовільні результати на міжнародних іспитах, зокрема, в частині Speaking.

Сьогодні фахівці з Grade Education Centre — освітнього центру, де кваліфіковані викладачі допомагають вивчити англійську мову, підготуватись до іспитів та опанувати додаткові навички, допоможуть вам віднайти спосіб покращувати власну майстерність. Більше про компанію ви можете дізнатись на сайті Grade.ua.

Вимова й акцент

Варто одразу зазначити, що вимова — це процес відтворення звуків, артикуляція, а також інтонація. Акцент це насправді також вимова, але ненавмисне спотворена мовцем під впливом артикуляційної бази з його рідної мови.

Можна було б сказати, що акцент є різновидом вимови, однак це не описує повний спектр значень. Річ у тім, що людина, яка має акцент, може не лише неправильно вимовляти окремі звуки чи цілі слова, а й по-різному використовувати граматику та синтаксис внаслідок впливу на мовлення принципів з вашої рідної мови.

Для того, щоб просто і швидко показати цей процес, наведемо приклад:

  • під впливом рідної мови, українці часто формулюють речення з неправильним порядком слів або пропущеними словами: Do homework and Misha too — Робив уроки й Міша теж.

  • також ми схильні перекладати цілі конструкції з рідної мови дослівно, відтак учні часто говорять I am agree, How I know…, It depends of/from….

Позбутись впливу рідної мови на іноземну вкрай складно, але важливо розуміти, що вимова — це фізична, а не розумова навичка. Це процес, де ви використовуєте свої м'язи. Тому не сприймайте свою вимову як привід для глузувань, а підходьте до цього усвідомлено.

Якщо ви маєте проблеми з вимовою, то варто навчитися правильних способів її покращення. Ми пропонуємо 10 ефективних стратегій, а ви обирайте те, що до душі саме вам!

1. IPA — це база фонетики

Міжнародний фонетичний алфавіт або IPA — це інструмент, який допоможе вам зрозуміти, як вимовляти слова. Ця система складається з різних символів та літер, які позначають звуки, що дозволяє вам вимовляти слова правильно.

До речі, саме тому при пошуку інформації про нові слова, рекомендовано користуватись словником, адже там міститься інформація про вимову слова — транскрипція із символами з IPA. На відміну від перекладача, що дає вам лише переклад слова без контексту.

2. Досліджуйте недоліки власної вимови

Для того, щоб самостійно визначити, яких помилок ви припускаєтесь під час розмови, потрібно бути спостережливими.

  1. Теорія: для продуктивних досліджень дізнайтесь як правильно вимовляється слово у словнику.

  2. Пошук прикладу: це може бути відео від носія мови, телепрограма, TED Talk або ж розмова.

  3. Дослідження: переслухайте вимову на різній швидкості відтворення, звертайте увагу на те, як люди рухають ротом, губами, коли промовляють звуки.

  4. Відтворення: спробуйте повторювати ті слова чи конструкції, які вас цікавлять. Бажано робити це перед дзеркалом, аби бачити власні рухи.

Памʼятайте: краще тренувати й досліджувати мову в потоці, а не окремими одиницями. Адже важливою особливістю англійської є поєднання окремих слів в цілих реченнях за допомогою вимови.

Якщо хочете, зніміть себе на відео, а потім перевірте, чи правильно ви вимовляєте слова. Виправте власні помилки й повторіть.

Виявлення помилок — це основа для вдосконалення. І не забувайте хвалити себе тоді, коли ваша вимова чудова! Самомотивація завжди допомагає рухатись далі.

Акцент vs вимова: 10 кроків на шляху до ідеальної англійської від експертів Grade*

3. Розділяйте цілі слова на звуки

Ця вправа про практику та покращення вимови. Тож один з хороших способів для цього — розбивати слова на звуки. Замість того, щоб вимовляти все слово відразу, часто бурмочучи, якщо це довге слово, розбийте його на склади, а склади на звуки.

Потренуйтеся вимовляти кожен склад і звук по черзі, а потім повторюйте його знову і знову. Далі спробуйте вимовити все слово ще раз, все за один раз і, як і в житті, розбивати великі задачі на менші, більш керовані та здійсненні кроки — це підхід, який може допомогти вам досягти мети.

У результаті ви зможете зосередитись на тих звуках, з якими у вас виникають проблеми.

До речі, ось ще одна порада: якщо ви не знаєте зі скількох складів складається слово, спробуйте покласти палець трохи нижче підборіддя і вимовити слово.

Щоразу, коли ваше підборіддя торкається пальця — рахуйте новий склад. Наприклад, syllable — “syl-la-ble”. Підборіддя торкається пальця тричі, тож і склади три.

4. Візуалізація

Для кращої вимови, вам варто дізнатись який вигляд має людина, яка вимовляє ці звуки. Тож спробуйте для власного розвитку пошукати у мережі зображення, наприклад, за запитом «Як вимовляється буквосполучення sh?» — «How to pronounce the sh sound?».

5. Гіперболізуйте!

Коли перед вами постає вибір:

1) проковтнути складний для вас звук чи навіть ціле слово,

2) проговорити звук гучно і гіперболізувати його.

Краще обирайте другий варіант, немов актори, які доводять свою гру до найвищого ступеня, гіперболізують кожну емоцію і кожен рух, ви будете голосно і впевнено вимовляти складні звуки. Запевняємо, носії мови навіть не помітять цього, оскільки вважатимуть таку вимову природною.

6. Тінь носія

Ця вправа — ключ не лише до кращої вимови, а й до повноцінного покращення вашого мовлення, разом з граматичною та лексичною складовими.

Суть полягає у повторенні за носіями мови кожної фрази, ніби повторюємо тінь іншої людини. Вам може здаватись це дивним або недієвим, однак ми дійсно рекомендуємо спробувати таку вправу для покращення вимови. Як вже згадувалось раніше, йдеться про м'язи: тож чим більше ви їх тренуєте, тим помітнішими будуть покращення.

Ще одна перевага полягає в тому, що наслідування може бути корисним для вдосконалення навичок говоріння, а саме наголосів та інтонацій. Дві останні складові є важливими для природного та впевненого мовлення.

Ось, що вам варто робити:

  • виберіть будь-який ролик з актором чи ведучим, який вам подобається,

  • увімкніть англійські субтитри,

  • повторюйте за мовцем, намагаючись не відставати від темпу.

Спочатку це може бути нелегко, але з часом вам стане набагато простіше говорити з подібним темпом, інтонацією і ритмом.

7. Читайте вголос

Читання вголос — чудовий спосіб тренувати артикуляцію, експериментувати з інтонацією та логічними наголосами, а також виявляти власні проблеми.

Обирайте для читання літературу, що відповідає вашому рівню. Це можуть бути як повноцінні книги, так і англомовні новини, статті чи пости в блогах.

За допомогою читання вголос ви зможете практикувати вимову, до того ж приватно, без стороннього осуду, а також вивчати нову лексику.

8. Не поспішайте

Більшість тих, хто вивчає англійську, вважають: чим швидше вони говорять, тим більш досвідченими вони здаються. Однак, на жаль, це не так.

Впевнене спілкування англійською передбачає вміння говорити у нормальному ритмі, адже, якщо ви говорите занадто швидко, то будете звучати й мати гірший вигляд, ніж очікуєте, і ваш мозок буде працювати в напруженому режимі.

Говорити нерідною мовою непросто, тож швидке мовлення може ще більше заплутати вас і співрозмовника. Чим менш розслаблений розум, тим менш комфортно почувається ваше тіло. Отже, ваші м'язи (зокрема й ті, якими ви вимовляєте слова) будуть напруженими й скутими.

Немає потреби змушувати себе поспішати, якщо ви можете вибрати більш повільну швидкість розмови.

9. Скоромовки!

Ваш навчальний процес не повинен бути формальним і жорстким, тож варто використовувати інші способи розважитися і насолодитися процесом. Один з них — практикуватись зі скоромовками.

Вони можуть зробити процес покращення вимови не лише продуктивним, а й веселим. Крім того, деякі з них використовують так звані "мінімальні пари" — два слова, які вимовляються однаково, за винятком одного звуку (наприклад, tap/top або beat/bit).

Починайте практикувати скоромовки повільно, а потім збільшуйте швидкість, коли відчуєте себе впевнено. Ось кілька найпопулярніших скоромовок для початку:

She sells seashells by the seashore.

How can a clam cram in a clean cream can?

Fuzzy Wuzzy was a bear. Fuzzy Wuzzy had no hair. Fuzzy Wuzzy wasn't very fuzzy, was he?

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?

Six slippery snails slid slowly seaward.

10. Формуємо улюблений плейлист

Виберіть улюблені англійські пісні, включайте цей плейлист та сміливо підспівуйте! Ви знаєте слова, тому вам буде легко.

Співати наодинці може бути весело та корисно для вас, адже ви не лише розслабляєтесь під ритм улюблених треків, а й практикуєте вимову, експериментуєте зі звуками. Безпрограшний варіант!

Обирайте ті способи та поради, які вам відгукнулись, і починайте покращувати власну вимову.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 грудня 2023
24 листопада 2023
22 листопада 2023
09 листопада 2023
07 листопада 2023
04 листопада 2023
13 липня 2023
01 липня 2023
28 червня 2023
01 червня 2023