Поділитись:

Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото)

Автор: Ольга Зейлик |
Четвер, 09 листопада 2023, 14:17
Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото)

У червні 2022 року на Волині оселилася отара овець з Донеччини. Її у село Новостав, що під Луцьком, привіз вівчар Володимир Альохін.

Тварин прихистив місцевий фермер Василь Мельник, з яким Володимир був знайомий уже багато років. Понад рік чоловіки господарювали разом, аж поки у жовтні 2023-го на приміщення корівника не повісили замки. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» поїхали у поле, де нині у багнюці стоїть стадо, аби розібратися, як прихисток від війни обернувся вигнанням для тварин та їхньою загибеллю.

Як це сталося

Справа в тому, що раніше волинянин Василь Мельник нібито викупив це приміщення у підприємця Степана Москвича. Останнього судили за розтрату майна – 26 тисяч тонн зерна на загальну суму 56 мільйонів гривень, коли Москвич очолював «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2».

Арештований корівник, з якого вигнали овецьАрештований корівник, з якого вигнали овець

Тоді Вищий антикорупційний суд призначив 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна колишньому директору державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2» Степану Москвичу. Вирок було оголошено 16 березня.

Однак, як розповіли місцеві, Москвич на волі і пересувається з електронним браслетом.

Як виявилось згодом, Степан Москвич не міг би легально продати корівник, адже його майно було під арештом. Так чи інакше, як розповіла дружина фермера Раїса, згідно з усним договором Василь таки почав там господарювати, хоч Москвич на руки ніяких документів йому так і не видав.

Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото) Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото)

Як донецькі вівці стали волинськими

У травні 2022 Володимир перегнав отару у Новоселівський район, адже там, де жити вони раніше, стало надто небезпечно, нині ж їхнє село під окупацією. А вже звідти вони перебрались на Волинь. Дружина Володимира Людмила Альохіна каже, що знали волинських фермерів давно.

«Вася теж займався вівцями. Давно були знайомі. Він приїжджав до нас декілька разів, купував у нас для стада баранів».

Людмила Альохіна, дружина вівчара Володимира з ДонеччиниЛюдмила Альохіна, дружина вівчара Володимира з Донеччини

Дружина Людмила каже, що Володимир намагався знайти прихисток на Дніпропетровщині, Вінничині, але там нічого не вийшло.

«Тикався, микався, а Вася сказав: «Їдь до мене». Везли скотовозом. При чому в один не влізли, то два рази ми ганяли. А потім почали вони тут спільно працювати. Працювали, поки не получилось отак...», – зітхає жінка.

Чому худоба опинилась серед мокрого поля

Раїса пояснює, що раніше наче були попередження від власників, що тварин мають виганяти. Її чоловік Василь попросив взамін повернути гроші, які він віддав за цей корівник і тоді, мовляв, відразу забере господарство.

Раїса Мельник, дружина волинського фермера, який прихистив донецьку отаруРаїса Мельник, дружина волинського фермера, який прихистив донецьку отару

«Одного дня чоловік тільки від'їхав у відрядження, корови, барани, все пішло на поле. Раз-два, приїхали і почіпляли замки, поставили охорону. Ми викликали поліцію, зафіксували те все», – каже дружина волинського фермера.

Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото) Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото)

Кілька разів до корівника приїжджали то представники власників, то інші орендарі. Фермерів всередину не пускали, хоч там були їхні генератори та інші господарські речі. А ще – тонни зерна і заготовлених кормів. Зате хазяйнували там інші – нові орендарі. Як вони змогли користуватись арештованим майном, питання відкрите.

«Свої корови-телята продаємо і здаємо. Лишилася оця вся картина з їхніми баранами. Ми не знаємо, куди нам діватися», – каже Раїса.

Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото) Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото)

«А чоловіка зараз немає, він поїхав у справах, – додає Людмила».

Дружина вівчара з Донеччини каже, що отак раптово кудись на зиму забирати овець – неможливо.

«Тут Вася і корм заготовлював, тут же збиралися перезимувать, а тепер...», – розгублено роздумує переселенка.

Тут для худоби уже заготовили сіно на зимуТут для худоби уже заготовили сіно на зиму

Справа в тому, що вівці не можуть зимувати на вулиці. Поки така відносно суха погода, вони ще можуть перебували надворі, але якщо дощ, це для них шкідливо. Людмила пояснює, треба хоча би дах над худобою, аби не мокли. За словами жінки, волинський клімат зовсім для них не підходить.

Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото) Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото) Вівці з Донеччини помирають на Волині: чому отара опинилася зимувати просто неба (фото)

«Ми шукали приміщення, але хочемо узгодити з Людмилою, бо це, фактично, їхнє стадо. Бо свої корови ми вже розпродуємо. Наша мета – зберегти хазяйство Ілліча (Володимира Альохіна, - ред.). Тепер така ситуація, що на зиму виставили. Корми заготовлені, і якщо овець за тривев'ять земель везти, то чим кормити?

 

Нам навіть якщо і шукати якийсь варіант зараз переселитися, то тільки десь недалеко. Попри все, ми маємо надію, що якусь роль зіграє суд, та все одно треба щось шукати», – каже Рая.

Жінка додає, що з отари, яка у липні 2022го року налічувала 400 голів, наразі лишилося зовсім мало. На Волині через вологість вівці почали хворіти, у них розвинулася копитна гниль.

Людмила на один день вирвалась з Дніпра, де доглядає стареньку матір,, аби на власні очі побачити, що лишилося від їхнього родинного стадаЛюдмила на один день вирвалась з Дніпра, де доглядає стареньку матір,, аби на власні очі побачити, що лишилося від їхнього родинного стада

«У нас же там зона степів, Донецька область, тому в нас, звісно, більш засушливий клімат і немає такої вологи, для них там більше клімат підходить. Але в нас не було особливого вибору, тому так... Чоловік, якби зразу знав, що їм не дуже підійде, то, може, десь би уже шукав. Але об'їздив усе і ніде... І він вже поїхав сюди. Це теж не три копійки коштувало.

 

Два рази цей скотовоз в таку даль їх повантажити з Новоселівського району Донецької області.

 

Ніхто нікому не потрібен. Война, не война... Получається, що виставили отак. Якби хоч весна або літо...» – бідкається дружина вівчаря з Донеччини.

Людмила зустріла й своїх Люсю і Рошена. Ці двоє псів вівчарської породи бордер-колі, яких вівчар теж перевіз із Донеччини.Людмила зустріла й своїх Люсю і Рошена. Ці двоє псів вівчарської породи бордер-колі, яких вівчар теж перевіз із Донеччини.

Що кажуть нові орендарі

З 2022 року телятник, за який зараз ведеться боротьба, у Москвича взяв в оренду Тарас Фармагей. Його адвокат Ігор Василюк розповів нашим журналістам позицію орендаря. За словами правозахисника, його клієнт на цілком законних підставах може користуватися телятником.

«Якщо є арешт, це не означає, що людина має звідти піти. Вона не може його продати, а користуватися ним вона має можливість. В тому числі й не бачу будь-яких заборон з приводу того, щоб вказане майно було передане в користування на умовах оренди. Це те, що стосується арешту. Накладення арешту на майно власника не позбавляє його права ним користуватися і володіти.

 

Якщо людей влаштовувало, що вони на підставі усних домовленостей займалися там бізнесом, то чому вони не нададуть документи на підтвердження того, на підставі чого вони там перебували і що в них з цього приводу є?

 

Зараз вони кричать про арешт, а раніше вони про це знали чи ні? Він їх влаштовував чи ні?» – зазначив адвокат Тараса Фармагея Ігор Василюк.

Правник каже, що як тільки був укладений договір з Фармагеєм, той надіслав Василю листа, мовляв, «шановний Мельник, я є законним користувачем. Будь ласка, або виселися, або надай, на якій підставі ти тут перебуваєш». Цей лист, за словами адвоката, був проігноровний.

«Ми до переселенців не маємо аболютно ніякого відношення. У моїй професійній діяльності, коли люди прикриваються великими словами, такими як: «переселенці» чи «волонтери», роблять очевидно протиправні речі. Наприклад, я захопив чуже майно, приютив переселенців, то ви мене не чіпайте. Як це так?» – додав адвокат.

Правник каже, що власне весь спір і конфлікт почався тоді, коли його клієнт пред'явив вимоги за матеріальні збитки.

«Мельники підсвідомо розуміли, що рано чи пізно, не маючи ніяких документів, їм доведеться звільнити це приміщення. Тобто в нього немає ніяких документів і його це влаштовувало. Ця така ризикова ситуація його перебування у тому приміщенні... Тільки те, що там його корови та інші тварини теж будь-яким чином його не виправдовує. Мав би ці документи мати або розраховувати, що будуть вживатися заходи рано чи пізно», – пояснив Ігор Василюк.

Адвокат додав, що замкнути телятник мали можливості як власник Москвич, так і користувач приміщеня Фармагей.

«Кожен був зацікавлений припинити незаконне використання майном. Ніяких там незаконних речей не було, а було тільки незаконне використання зі сторони Мельника», – додав адвокат Фармагея.

* * *

Отож зараз ці двоє жінок намагаються прилаштувати тих овець, які вижили від обстрілами, але можуть померти серед мокрого поля на Волині. Поки Раїса займається судовими справами, Людмила буде думати, що робити з вівцями. Жінки сподіваються, що вийде врятувати поголів'я від морозів і води.

Раїса та Людмила - жінки з двох кінців країни, яких об'єднала спільна біда, тепер разом борються за виживання тваринРаїса та Людмила - жінки з двох кінців країни, яких об'єднала спільна біда, тепер разом борються за виживання тварин

P.S. На жаль, поки увесь світ ряснить щемливими історіями про широких душею людей, які допомогли українцям не здатися і продовжити життя, ця – дала тріщину, а прихисток обернувся вигнанням.

Нагадаємо: переселенець Сергій Свириденко, який 2022-го виїхав з Донецької області та евакуював на Волинь 150 кіз різних порід, зменшує своє тваринницьке господарство. Чоловік не в змозі вигодувати поголів'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18:59
12:30
21 квітня 2024
09:14
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07
12 квітня 2024
11 квітня 2024
15:25
04 квітня 2024
18:00
03 квітня 2024