Поділитись:

«Це повний абсурд»: що кажуть у луцькому коледжі харчових технологій про виселення зі Старого міста (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
Четвер, 30 березня 2023, 18:49
«Це повний абсурд»: що кажуть у луцькому коледжі харчових технологій про виселення зі Старого міста (фото, відео)

У Луцьку відбулась пресконференція директора Відокремленого структурного підрозділу «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» Ігоря Корчука з представниками засобів масової інформації. Очільник розкритикував проєкт звернення депутатів Луцькради. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» побували на пресконференції та дізналися, що освітяни кажуть про можливе виселення.

Під час пресконференції директор закладу Ігор Корчук висловив позицію трудового колективу щодо проєкту звернення Луцької міської ради до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра освіти та науки України Оксена Лісового про перешкоджання розвитку туризму та руйнування міжнародного іміджу міста Луцька та України.

Очільник коледжу повідомив, що деякі твердження у проєкті звернення не відповідають фактичній дійсності і є неточними. Особливу увагу він приділив пунтку про те, що керівництво перешкоджає «доступу до музею та відреставрованої території в даний час». За його словами, приміщення музею розпочне свою роботу наприкінці травня, тому, на його думку, такі звинувачення міськради – це абсурд.

«На сьогодні, музейні експозиції в приміщеннях відреставрованих підземель ще не функціонують, тому  звинувачення в перешкоджанні доступу до музею та проведенні екскурсій звучать абсурдно. Додамо також, що силами студентів та викладачів коледжу проводились роботи з розчистки підземель й стіни Окольного замку», – розповів директор.

Ігор КорчукІгор Корчук
 

Він також уточнив, що використання підвальних приміщень у господарських цілях – це вимушений захід. Через повномасштабне вторгення підвал використовують як укриття для здобувачів оствіти та викладачів. За його словами, це жодним чином не псує мікроклімат та стан підземелля (хоча на це теж нарікають у Луцькраді), адже його будували з метою захисту людей від зовнішніх загроз. 

Звернення трудового колективуЗвернення трудового колективу
 

На запитання наших журналістів про те, що у приміщенні музею, за інформацією міського голови, проводились платні екскурсії для третіх осіб, керівник коледжу повідомив, що ця інформація не відповідає дійсності. Він зазначив, що таких екскурсії не було. Щоправда, 18 березня, під час дня відкритих дверей у закладі, туди пустили батьків учнів. Також там стояла скринька для збору коштів на підтримку ЗСУ, куди батьки, зі слів Ігоря Корчука, могли добровільно пожертвувати кошти. Примусово за вхід ніхто грошей не брав.

Крім того, у закладі зазначають, що перенесення коледжу в інше приміщення є економічно недоцільним. Адже вони протягом десятків років накопичували та розвивали власну матеріально-технічну базу і обладнання. 

«Вважаємо, що перспектива можливого перенесення закладу освіти в невизначені приміщення є економісно недоцільною, оскільки заклад є сформованим, укомплектованим, має розвинену матеріально-технічну базу, яка накопичувалася десятиріччями. У звернені не вказується жодна альтернатива подібного приміщення з такою базою», – розповів керівник закладу.

Текст офіційної позиції коледжу харчових технологійТекст офіційної позиції коледжу харчових технологій
 

Ба більше, на останніх зборах трудового колективу, що відбулися у понеділок, 27 березня, вирішили ініціювати розірвання договорів з міською радою про оренду частини келій монастиря єзуїтів і оборонної стіни та башти XV століття.

На пресконференцію запросили краєзнавця Петра Троневича, який був одним з ініціаторів проєкту реставрації башти Чорторийських. Він зазначив, що проєкт звернення міської ради – повний абсурд. 

«Цей проєкт розпочався з листа Ігоря Васильовича Корчука. Своїм листом він розпочав проєкт. І зараз міська рада вимагає не тільки звільнити директора з посади, а  виселити з приміщення коледж. Це повний абсурд. Ми довго спілкувалися з польською стороною, щоб розпочати цей проєкт, але таки змогли домогтися від них ствердження. А зараз я не розумію, як міська рада може пропонувати такі аморальні речі депутатам Луцькради», – каже пан Троневич.

Петро ТроневичПетро Троневич
 

Нещодавно працівники закладу освіти розпочали збір підписів, аби зняти з порядку денного сесії міськради питання проєкту звернення, в якому депутати просять вище керівництво країни розпочати перенесення коледжу в інше місце, а директора – звільнити з посади. Вони зібрали 441 підпис з 300 необхідних. У середу, 29 березня, міський голова Луцька повідомив, що це питання знімуть з розгляду.

«Це повний абсурд»: що кажуть у луцькому коледжі харчових технологій про виселення зі Старого міста (фото, відео) 

«Це повний абсурд»: що кажуть у луцькому коледжі харчових технологій про виселення зі Старого міста (фото, відео) 

«Це повний абсурд»: що кажуть у луцькому коледжі харчових технологій про виселення зі Старого міста (фото, відео) 

Нагадаємо: у Луцьку хочуть виселити «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» з приміщення на Кафедральній, 6, яке розташоване біля Замкової площі. А в приміщенні архітектурної пам'ятки Гостинний двір Прайзлерів, яке розташоване на вулиці Кафедральній, 4, вирішили облаштувати готельно-ресторанний заклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів