Поділитись:

ЛНТУ приховує зарплату співробітників ректорату

Четвер, 23 березня 2023, 16:46
ЛНТУ приховує зарплату співробітників ректорату

Луцький національний технічний університет приховує зарплату ректорату, там вважають, що це конфіденційна інформація, яка не підлягає розголошенню.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» вирішив звернутися до ЛНТУ з проханням надати копії розрахункових листів співробітників ректорату. 14 березня, всупереч Закону України «Про доступ до публічної інформації», отримали відмову. 

Нещодавно у нас на сайті з'явився матеріал про зарплати ректорату двох найбільших вишів Волинської області - ЛНТУ та ВНУ імені Лесі Українки. Тоді журналісти «Сила правди» з'ясували, що на оплату праці керівництва цих університетів у 2022 році пішло щонайменше 5,5 мільйона гривень. Виявилося, зарплата двох ректорів вишів суттєво відрізняється за своїм розміром. Це може свідчити про те, що один з них вказав суму лише за виконання адміністративних функцій, не врахувавши виплат за викладацьку діяльність. Проте надати точну інформацію про заробінту плату ректорки ЛНТУ Ірини Вахович в університеті відмовилися.

«З огляду на норми частини 6 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини», – йдеться у відповіді ЛНТУ.

Відповідь на запитВідповідь на запит
 

Втім, розпорядник інформації, залишив поза увагою деякі норми Закону України «Про доступ до публічної інформації». Зокрема, частину 5 статті 6, в якій йдеться, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. А також частину 7 тієї ж статті 6, в якій йдеться про те, що не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права (яким можна вважати і державний університет, – ред.), керівника, заступника керівника, члена наглядової ради державного чи комунального підприємства або державної чи комунальної організації.

Крім того, відповідно до частини 8 статті 6 того ж закону, обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, як от персональні дані працівника, то для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. 

Тобто за законом розпорядник мав би вилучити персональні дані, конфіденційну інформацію про працівників і надати копії документів без цієї інформації.

«Сила правди» звернулася зі скаргою на такі дії вишу до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Якщо відмову в наданні інформації визнають протиправною, то на відповідальних працівників можуть накласти штраф у розмірі від 425 до 850 гривень і зобов’яжуть оприлюднити документи.

Варто згадати, що задля економії, на період цьогорічних зимових канікул у Волинському національному університеті викладачів перевели на 2/3 оплати праці, натомість ректор вишу Анатолій Цьось у 2022 році в середньому отримував 58 тисяч гривень щомісяця, а загалом за рік з усіма надбавкам, преміями та доплатами йому нарахували майже 700 тисяч гривень.

Нагадаємо: у десятці найбільших українських університетів не проводилось жодного скорочення оплати праці працівникам у 2023 році навіть попри те, що обсяги фінансування освіти в Україні зменшилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів