Поділитись:

Кому з українських освітян скорочували платню за рік великої війни (фото)

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 21 березня 2023, 10:04
Кому з українських освітян скорочували платню за рік великої війни (фото)

Заробітна плата – важлива складова життя кожного українця. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну багато людей опинилися без роботи або ж їх взагалі скоротили. Працівники освіти не виняток.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» відправили інформаційні запити у понад десять найбільших університетів України та дізналися, чи зменшували зарплату освітянам на період великої війни.

Ми надіслали 11 запитів на інформацію до відомих українських вищих навчальних закладів. Відповіді нам не надіслав лише один з них. До нашого списку увійшли такі університети:

  • Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Житомирський державний університет імені Івана Франка
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  • Львівський  національний університет імені Івана Франка
  • Національний технічний університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  • Національний університет «Львівська політехніка»
  • Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
  • Рівненський державний гуманітарний університет
  • Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
  • Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Ми не отримали відповідь лише від Національного університету «Львівська політехніка». Вони отримали нашого листа, проте причини відмови у законному надані інформації не розповіли. 

У запиті наші журналісти просили надати інформацію про те, чи запроваджувався в навчальному закладі режим простою із виплатою 2/3 заробітної плати працівникам, починаючи з 24 лютого 2022 року по цей час, або ж будь-яке інше урізання платні. У 2022 році багато університетів практикували таку політику, проте вже з 2023 року в жодному виші не проводилось урізання виплат.

Донецький національний університет імені Василя Стуса

Донецький національний університет імені Василя СтусаДонецький національний університет імені Василя Стуса
 

Цей виш запроваджував зменшення виплат з об'єктивних причин. У деяких структурних підрозділах закладу впровадили простій, через окупацію районів, у яких вони знаходяться. Це стосується Мангушської територіальної громади Донецької області, яка досі окупована. Там режим простою запроваджений ще з 16 травня 2022 року по цей час. З 16 червня 2022 року також режим простою запроваджувався у підрозділі, що знаходиться у Сіверській міській територіальній громаді Бахмутського району Донецької області. Останню звільнили від окупації.

«У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса для окремих структурних підрозділів запроваджувався простій з 16.05.2022 року до дня звільнення з окупації, оточення (блокування) Мангушської територіальної громади Маріупольського району Донецької області та з 16.06.2022 до дня звільнення з окупації, оточення (блокування) Сіверської міської територіальної громади Бахмутського району Донецької області. Зменшення оплати працівників, окрім оплати праці на умовах простою, не відбувалося», – йдеться у повідомлені.

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Житомирський державний університет імені Івана ФранкаЖитомирський державний університет імені Івана Франка
 

Керівництво вищого навчального закладу повідомило, що вони не запроваджували жодних скорочень виплат працівникам і не впроваджували режим простою в університеті.

«В університеті із 24 лютого 2022 року по сьогоднішній час не запроваджувався режим простою із виплатою 2/3 заробітної плати працівникам і іншого зменшення оплати праці працівникам за відповідний період не відбувалося», – інформують у навчальному закладі.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Київський національний університет імені Тараса ШевченкаКиївський національний університет імені Тараса Шевченка
 

Це один із навчальних закладів, у якому працівникам зменшили оплату праці. Проте, як нам повідомили, це було лише у березні 2022 року. Там запроваджувався простій не з вини працівників із збереженням посадового окладу. У інших випадках освітяни отримували грошову винагороду згідно з штатним розписом.

«У березні 2022 року частина працівників Університету перебувала у простої (не з їх вини), при цьому їм, за погодженням з університетською профспілковою організацією, виплачувалися кошти у розмірі посадового окладу, в інших випадках заробітна плата виплачувалася згідно штатного розпису», – повідомили в університеті.

Львівський національний університет імені Івана Франка

Львівський національний університет імені Івана ФранкаЛьвівський національний університет імені Івана Франка
 

Керівництво цього закладу теж вирішило не впроваджувати простій для працівникам з урізанням заробітної плати. До того ж, вони не запроваджували й будь-яких інших зменшень оплати праці з 24 лютого 2022 року по цей час.

«У Львівському національному університеті імені Івана Франка не запроваджувався режим простою із виплатою 2/3 заробітної плати працівникам, починаючи з 24.02.2022 року, станом на сьогодні також не запроваджено. Зменшення заробітної плати працівникам університету , починаючи з 24.02.2022 не відбувалося», – йдеться у відповіді.

Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського

Київський політехнічний інститут імені Ігоря СікорськогоКиївський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського
 

Як повідомили в університетів, за заявами працівників вони мулили ввести режим простою з 1 квітня 2022 року з оплатою посадового окладу. Але вже з травня, того ж року, освітянам виплачували 2/3 від окладу. Проте з першого червня заклад відновив повноцінний режим роботи і повернув виплати працівникам відповідно до норм чинного законодавства.

«Режим простою в університеті за заявами працівників було запроваджено з 1 квітня 2022 року з оплатою у розмірі посадового окладу, а з 1 травня 2022 року з оплатою у розмірі двох третин від посадового окладу. З 1 червня університет перейшов на звичайний, дистанційний або гнучкий режим роботи з оплатою праці відповідно до норм чинного законодавства», – йдеться у їх відповіді.

Відповідальна особа з питань доступу до публічної інформації Ганна Дергачова додає, що з квітня по грудень місяць минулого року, мусили обмежити виплати заохочувального характеру. Проте працівникам надавали різного роду відпустки – як оплачувані, так і без збереження платні.

«Щодо зменшення оплати праці з 24 лютого 2022 року, то з 1 квітня по 31 грудня 2022 року відбувалось обмеження виплат заохочувального характеру, за бажанням працівників надавались відпустки, як оплачувані так і без збереження заробітної плати, у деяких випадках за заявами працівників відбувалось призупинення трудового договору. Всі інші виплати обов’язкового характеру здійснювались своєчасно та в повному обсязі»,  додають в закладі.

Ганна ДергачоваГанна Дергачова
 

Більше того, з першого січня 2023 року серед науково-педагогічних працівників провели скорочення ставок на 184 одиниці. Пояснюють це тим, що кількість здобувачів освіти в університеті зменшилась, а разом з ними знизилась і кількість роботи. Також довелось скоротити 496,7 ставки інших працівників по ідентичній причині. Працівникам бібліотеки зменшили надбавки за особливі умови роботи з 50% до 25%. 

«З 1.01.2023 року відбулось скорочення ставок науково-педагогічних працівників на 184 одиниці, відповідно до зменшення контингенту здобувачів вищої освіти та зменшення ставок інших працівників на 496,7 одиниць, були зменшені надбавки за особливі умови роботи працівниками бібліотеки з максимально граничного розміру 50% до 25% у межах затвердженого кошторису», – розповідають у КПІ імені Ігоря Сікорського.

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Національний університет «Києво-Могилянська академія»Національний університет «Києво-Могилянська академія»
 

У відповідь на запит, нам повідомили, що в закладі з 24 лютого 2022 року запроваджувався режим простою, проте не з вини працівника. В університеті зазначили, що на період карантину, який оголосив Кабінет Міністрів України, зарплатня працівникам виплачувалась згідно з штатним розписом. Однак їм скасували додаткові надбавки за складність, напруженість у роботі та високі досягнення у праці.

«Режим простою в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» запроваджувався з 24.02.2022 року працівникам, які перебувають у простої не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачувався з розрахунком заробітної плати у розмірі згідно із затвердженим штатним розписом, окрім, щомісячних надбавок за складність, напруженість у роботі, високі досягнення у праці згідно з наказом НаУКМА від 25.03.2022 №137. Іншого зменшення оплати праці зазначеним працівникам, які у встановленому порядку перебували на простої, починаючи з 24.02.2022 не відбувалось», – йдеться у відповіді.

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Одеський національний університет імені І.І. МечниковаОдеський національний університет імені І.І. Мечникова
 

В одеському виші під час воєнного стану не запроваджували режим простою, адже в Одеській громаді не було активних бойових дій, тому відповідно й не було причини вводити цей спосіб зменшення оплати праці. Також в університеті зазначили, що виплата заробітних плат працівникам по теперішній час здійснюється знідно з усіма затвердженими розмірами, коефіцієнтами тощо.

«Під час дії воєнного стану оголошення простою для співробітників ОНУ імені І.І. Мечникова, як виду зупинення роботи, не застосовувався у зв’язку з відсутністю ведення активних бойових дій на території Одеської територіальної громади. Оплата праці співробітників з 24.02.2022 року по теперішній час здійснюється у відповідності до затверджених розмірів, розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників навчальних закладів без зменшень та у повному обсязі», – відповіли у виші.

Рівненський державний гуманітарний університет

Рівненський державний гуманітарний університетРівненський державний гуманітарний університет
 

Як не дивно, але у рівненському унверситеті з 1 червня 2022 року вирішили виплачувати заробітню платню за один робочий тиждень кожного місяця в межах дві третіх заробітку. Крім того, усім категорія працівників запровадили два неповних робочих тижні щомісяця, по одному дню в тиждень.

«Наказом ректора РДГУ «Про нарахування заробітної плати» від 31.05.2022 р. всім працівникам університету встановлено нарахування заробітної плати за один робочий тиждень кожного місяця в межах дві третіх заробітку починаючи з 01.06.2022 року. Наказом ректора РДГУ «Про внесення змін до наказу від 31.05.2022 р.» від 20.06.2022 р., внесено зміни до пункту 1 наказу, чим запроваджено два неповних робочих тижні щомісяця для всіх категорій працівників по одному дню в тиждень починаючи з 01.06.2022 року», – повідомили нам у закладі.

Що ж до решти університетів, то у своїх відповідях вони повідомили, що з 24 лютого 2022 року по лютий 2023 року, жодного зменшення заробітної плати у вигляді простою зі збереженням 2/3 від посадового окладу не відбувалося. Крім того, ніяких інших зменшень оплати вони не проводили. У більшості вищих навчальних закладів навіть не вбачали причин для зменшення грошових винагород.

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Харківський національний університет імені В.Н. КаразінаХарківський національний університет імені В.Н. Каразіна
 

У Харкові нам повідомили, що не запроваджували простою з виплатою 2/3 заробітної плати працівникам освітньої устаови. До того ж, з 24 лютого минулого року по лютий 2023 року жодних інших урізань платні освітянам теж не запроваджували.

«В Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна режим простою із виплатою 2/3 заробітної плати працівникам, починаючи з 24 лютого 2022 року по цей час, не впроваджувався. Зменшення оплати праці працівникам університету, починаючи з 24 лютого 2022 року, не відбувалося», – інформують у виші.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Чернівецький національний університет імені Юрія ФедьковичаЧернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
 

Цей заклад вищої освіти з початком повномасштабного вторгнення не проводив жодних урізань платні своїм співробітникам. Як повідомили в університеті, вони не запроваджували режим простою з початку великої війни. Ба більше, ніяких незаконних зменшень оплат праці вони також не застосовували.

«В університеті починаючи з 24 лютого 2022 року режим простою не запроваджувався. Зменшення оплати праці працівникам починаючи з 24 мотого 2022 року всупереч діючому законодавству з оплати праці не було»,  інформують у закладі.

Нагадаємо: на оплату праці керівництва двох найбільших вишів у Волинській області  в 2022 році пішло щонайменше 5,5 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів