Поділитись:

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео)

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 22 березня 2023, 19:07
Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео)

У Луцьку нарешті провели громадські слухання щодо долі пам'ятки архітектури в Старому місті.

Майбутнє Гостинного двору Прайзлерів на Кафедральній, 4, через яке луцькі урбаністи із «Семиярусної гори» конфліктують із міською радою, вирішували у підвалі школи №9 у середу, 22 березня. 

Було людно. Невелике укриття, розраховане на приблизно 300 місць, вщент заповнили учасники слухань. Зареєструвалися до участі більше 250 лучан. Слухання розпочалися о 16:00. Фактично, захід був продовженням слухань, які розпочалися у Палаці культури 27 січня. Тоді через повітряну тривогу обговорення майбутнього пам'ятки перервали. 

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Нагадаємо, міська рада наполягала на тому, щоб передати будівлю за символічну орендну плату інвестору для реставрації та облаштування там готельно-ресторанного закладу на умовах державно-приватного партнерства. Натомість активісти із ГО «Семиярусна гора» відстоювали право залишити у дворі пам'ятки публічний простір, який вони облаштували раніше, та зробити цей простір доступним для всіх лучан. 

Більше про це ми розповідали у матеріалі: Гостинний двір Прайзлерів: чому луцькі урбаністи конфліктують з міською радою.

Отже, слухання продовжилися майже за два місяці після попередніх. Розглядали загалом два питання: 

  • Про доцільність підготовки державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управлінням нежитловим приміщенням Гостинного двору Прайзлерів за адресою вул. Кафедральна, 4 у місті Луцьку;
  • Про доцільність проведення відкритого архітектурного конкурсу на реставрацію з пристосуванням та управлінням нежитловим приміщенням Гостинного двору Прайзлерів за адресою вул. Кафедральна, 4 у місті Луцьку.

На початку слухань заступниця міського голови Ірина Чебелюк коротко нагадала, чому цю історію обговорюють. Також вона наголосила на перевагах державно-приватного партнерства для пам'ятки. Мовляв, таким чином можна з мінімальними витратами зберегти будівлю.

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Її підтримав головний інженер проектів «Волиньпроекту» Станіслав Яросевич. За його словами, технічне обстеження будівлі на Кафедральній, 4 довело, що будівля сьогодні непридатна до нормальної експлуатації. 

«Є прогресуюча тенденція до збільшення аварійного стану. Якщо нічого не робити, не вживати заходів, це може призвести до аварійності. У частині будівлі є дворівневий підвал. Ця ділянка має сезонне підтоплення, і якщо нічого не робити – конструкції будівлі руйнуватимуться далі», – сказав він. 

Станіслав ЯросевичСтаніслав Яросевич
 

Представники молодіжних організацій міста також були присутні на заході. Зокрема, Юрій Семчук із Молодіжного центру нагадав, що у місті чимало просторів для молоді, і закликав молодіжні громадські організації долучатися до їх облаштування замість того, щоб відстоювати громадський простір на території Гостинного двору Прайзлерів. 

Юрій СемчукЮрій Семчук
 

Депутат Луцькради від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Михайло Наход у своєму виступі поцікавився, чи реально приміщення на Кафедральній, 4 перетворити у готель на 45 номерів без реконструкції. Адже у пропозиції, яку затвердили на сесії міської ради, ішлося, що інвестор може відреставрувати, але не перероблювати пам'ятку. 

«Корисна площа там – 1100 квадратних метрів, а площа забудови – 700 квадратних метрів. А йдеться про 45 номерів по 15-20 квадратних метрів орієнтовно. Будівля має дерев'яні перекриття. Чи реально інвестору перетворити будівлю в готель без реконструкції – велике питання», – зазначив він. 

Михайло НаходМихайло Наход
 

Це питання залишилося без відповіді. 

Ірина Чебелюк своєю чергою зазначила, що місто матиме рік, аби знайти інвестора, який погодиться на ці умови. Водночас інвестор може почати реконструкцію і значно пізніше. 

Ірина ЧебелюкІрина Чебелюк
 

Після виступів учасники перейшли до голосування. За державно-приватне партнерство голосували так:

  • підтримали – 248 учасників слухань
  • не підтримали – 0 учасників слухань
  • утрималися – 7 учасників слухань

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Далі перейшли до обговорення архітектурного конкурсу як альтернативи державно-приватному партнерству. Представник ГО «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин, який відстоював цю позицію, на слухання не прийшов. Щодо цієї пропозиції виступала тільки заступниця директора департаменту містобудування Софія Гула. Вона пояснила, що архітектурний конкурс недоцільний у контексті розгляду майбутнього пам'ятки, адже ніяких змін у цій будівлі бути не може. 

«Ми розвиваємося, будуємо нові простори і парки, і тому ми у департаменті містобудування відстоюємо позицію про те, що у місті повинні відбуватися архітектурні конкурси. Ми маємо бачити нові погляди, нові ідеї, нові концепції розвитку територій. Але ми говоримо про парки, сквери, площі, зелені території –ті території, де ми дійсно можемо побачити нову архітектуру. Чи можемо ми сьогодні говорити про новий погляд на пам'ятку архітектури місцевого значення початку 20 століття – я дуже в цьому сумніваюся», – сказала вона. 

Софія ГулаСофія Гула
 

Після виступу перейшли до голосування. У питанні про архітектурний конкурс учасники громадських слухань вже були не настільки одностайними. Знайшлося ах двоє людей у залі, які підтримали таку ініціативу. Загалом голосування щодо архітектурного конкурсу було таким:

  • підтримали – 2 учасників слухань
  • не підтримали – 223 учасники слухань
  • утрималися – 30 учасників слухань

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

ЧОМУ НЕ ПРИЙШЛИ УРБАНІСТИ

Таку одностайність у голосуванні можна пояснити тим, що протилежна сторона – урбаністи із ГО «Семиярусна гора» – на слухання не прийшли. 

Очільник громадської організації Любомир Дмитришин пояснив, що важливе для них питання на громадські слухання не винесли – урбаністи хотіли зберегти у дворику пам'ятки публічний простір, який вони раніше там облаштували. 

19 березня в Гостинному дворі Прайзлерів вони провели свої збори активістів щодо збереження публічного простору будинку на Кафедральній 4.

«Коли міста й будівлі прагнуть приваблювати людей, треба приділяти увагу людям. Якщо цим знехтувати, життя в місті не має шансів. Це означає, що варто відмовитися від ідеї Луцької міської ради про одноосібне прийняття рішень. Практику планування згори й ззовні треба замінити новими процедурами знизу і зсередини за таким принципом: спершу — люди, тоді — простір, тоді — будівлі. Люди, простір, будівлі: лише така послідовність», – вважає Любомир Дмитришин.

Любомир ДмитришинЛюбомир Дмитришин
 

Збори ініційовані членами «Семиярусної гори». Члени організації звернулися з відповідним повідомленням до міського голови і депутатів Луцької міської ради. Цим самим, кажуть активісти, вони розпочали процедуру місцевої ініціативи, передбачену ст. 28 Статуту міста Луцька. Наслідком зборів буде винесення на розгляд сесії міської ради проєкту рішення про збереження публічного простору ГДП. 

Буде готель: у Луцьку вирішили долю пам'ятки в Старому місті (фото, відео) 

Молодь вважає слухання, які провела міська рада, «псевдогромадськими», і не визнає їх результатів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів