Поділитись:

Чому лучани обирають для своїх дітей приватну освіту: чотири головні переваги (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 21 березня 2023, 09:00

Все більше батьків обирають для своїх дітей приватні школи. Крім очевидних переваг в індивідуальному підході до кожного учня, є ще низка причин забути про традиційну школу. 

Уже кілька років у Луцьку успішно працює ліцей «Республіка». Спершу заклад працював під брендом ThinkGlobal, але минулого року вийшов із мережі і почав самостійну роботу. Як пояснює засновник і директор ліцею Назар Михалюк, причиною виходу з мережі стало те, що з початком повномасштабної війни ThinkGlobal все більше фокусувалися на дистанційному навчанні, тоді як школа у Луцьку мала змогу гарантувати безпеку учнів під час офлайн-уроків. 

«У нас був критичний період – початок війни, невизначеність: діти за кордон поїхали, працівники поїхали, і ми не знали, як розпочати вересень. Навіть не могли спрогнозувати, в якому форматі це має бути. Але серпень нам приніс багато приємносетй у вигляді дуже великої кількості нових учнів. А більшість тих дітей, які поїхали за кордон, залишилися нашими учнями на екстернатній формі навчання. Ми це відчули як кредит довіри від батьків. І як результат того, що ми робимо все парвильно. Ми все-таки офлайн школа, і намагаємося розвивати середовище, в якому працюємо. В контексті війни дуже важливо дати дітям безперервність знань, тому що війна закінчиться, а їм далі треба йти в життя», – пояснює Назар Михалюк. 

 

Ліцей продовжує працювати і набирати учнів навіть у нових непростих умовах. Тут можуть навчатися діти з 1 по 11 клас. Ліцей пропонує сучасну альтернативу традиційній освіті. Про головні переваги приватної освіти дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

ОСОБЛИВА СИСТЕМА МОТИВАЦІЇ

Мотивувати дітей оцінками та змаганнями з успішності – це не той шлях, який обрав для себе ліцей «Республіка». У школі намагаються заохочувати дітей, не створюючи їм конкурентне середовище. Тут не оголошують оцінок на загал – є електронний щоденник з коментарями вчителів, домашнім завданням, новинами та подіями. Це роблять для того, аби діти не порівнювали одне одного. 

У цьому навчальному закладі увага зосереджена на спільному зростанні та взаємопідтримці, тому школа шукає інший шлях, щоб заохотити учнів. 

Один із таких шляхів – шкільна валюта. Учні тут отримують кепси, за які потім можуть придбати цінні подарунки: від корисних цукерок «Равлик Боб» – до ігрової приставки Play Station. Є 10 видів кепсів – їх дають за різні види діяльності дитини. Потрібно збирати колекції кепсів для того, аби щось за них отримати. 

«Діти зазвичай «Равлика Боба» беруть. Але коли вони звикають і бачать, як ця система працює, вони починають накопичення. І це має дуже багато позитивних моментів. По-перше, діти знайомляться з фінансово-торговими відносинами, вчаться накопичувати. По-друге, за кожен кепс треба зробити певну дію. До прикладу, кепс за навчання можна отримати, якщо весь тиждень гарно вчитися. Якщо ти сортуєш сміття, можна отримати екокепс. Є кепси за здоровий спосіб життя, за дружбу з однокласниками тощо. У середній – старшій школі діти зазвичай мають все те, що ми пропонуємо за кепси, тому ми вигадуємо їм іншу мотивацію – екскурсію кудись, дискотеку чи вечірку в школі», – пояснює директор Назар Михалюк.

 

На першому поверсі ліцею навчаються початкові класи. Старша школа – на другому поверсі. За кожним класом закріплене окреме приміщення. На стіні цього приміщення – своєрідна дошка з «життями». За порушення правил класу «життя» втрачають. Той, хто втратить всі «життя», отримує покарання – не приходить до школи наступного дня. 

 

ПРОГРАМА, ОРІЄНТОВАНА НА МАЙБУТНЄ

Діти в ліцеї «Республіка» перебувають весь день, а тому є більше годин, які школа може наповнити цікавими предметами. Державна програма тут дещо розширена. Наприклад, у першокласників є п'ять уроків англійської мови на тиждень. У класі може навчатися до 15 дітей, але учнів на англійську мову все одно ділять на дві підгрупи. І завдяки тому, що у підгрупах мало учнів, – заняття ефективніші, адже на одного учня припадає більше уваги і є більше можливостей бути залученим.

Англійська мова активно присутня у шкільному просторі. Стіни ліцею прикрашають портрети відомих людей чи персонажів із цитатами англійською, розклад уроків – також англійською. Таким чином учні бачать, чують іноземну мову і вчаться жити у середовищі, де вона присутня. 

 

Школа відчиняється о 8:30 і працює до 18:00. Завдяки тому, що учні можуть перебувати у ліцеї майже 10 годин, до розкладу додали авторські курси, яких нема у державній програмі. У рамках цих курсів діти вивчають тему місяця, а потім за цією темою захищають проєкти: це може бути презентація, модель, 3D-модель, виступ, дослідження – кожен обирає на власний розсуд.

«За темою ми намагаємося провести екскурсію. Були класні екскурсії в Карпати: у рамках курсу «Екстремальні види спорту» ми вивчали скелелазіння . Їздили на скеледром, а потім піднімалися з учнями на Говерлу. Зараз – місяць науки, і частина класів хоче поїхати у музей науки у Львові», – каже директор.

 

Зважаючи на те, що у школі навчання триває не 9 місяців, а 10, батькам часто здається, що програма розтягнута. Але насправді вона дуже концентрована і насичена, переконують у ліцеї, а нові курси дозволяють дітям бути розвиненими всебічно. 

«Основне завдання школи – підготувати дітей до майбутнього життя. Є такі базові речі, які мусять бути: знання іноземних мов, математики, літератури. Але, крім того, ми хочемо підготувати дитину, яка піде у професії майбутнього. За якими професіями працюватимуть нинішні першокласними, ми не знаємо. Але як школа ми намагаємося здогадатися. І від цього питання обираємо предмети у розкладі. Стараємося фокусуватися на тих речах, у яких людину буде важко замінити комп'ютером: креатив, творчість, управління, освіта, мистецтво. Ми стараємося ці навички у дітей розвивати», – пояснює Назар Михалюк.

 

У школі є уроки фінансової грамотності та предмет «Людина і Світ», у рамках якого учні захищають проєкти. Основне завдання тут – поєднати теоретичні знання із практичними. Діти ходять на екскурсії фермами, у лікарні, ветлікарні, на підприємства, дивляться, як все працює.

СВОБОДА ДЛЯ ДІТЕЙ

Класи організовані так, що, крім місць для навчання, тут є ще й зони для відпочинку учнів. Також є шафки, де учні залишають свої речі, а отже, їм не треба приходити щодня з важкими наплічниками. 

Цікаво, що діти можуть вільно пересуватися класом упродовж уроку. І якщо комусь комфортніше сприймати інформацію, до прикладу, лежачи, вчитель не буде цього забороняти. 

«Атмосферно класи дуже подібні, але також у кожного класу є свій стиль, своє наповнення. Зрештою, свої правила. Це те, що не дозволяє перетворити нашу свободу на вседзволеність», – пояснює Назар Михалюк. 

 

 

З його слів, батьки дуже часто запитують, чи не стає ця свобода зрештою некерованою. Директор пояснює, що в навчальному закладі діє така собі контрольована демократія: діти багато всього вирішують самі, але, попри це, дотримуються низки правил.

«До прикладу, сидіти за партою – це не обов'язкове правило. Якщо дитина залучена у навчальний процес, вона може собі сидіти на пуфиках і точно так само працювати з класом і відповідати. У цьому питанні ми надихалися фінськими методиками навчання. Там теж наголошується на тому, що має бути комфортне середовище. Коли дитині треба встати, щоб взяти олівець чи ручку, дитина може не питати для цього дозволу. Без дозволу вчителя вийти з кабінету не можна. Не можна перебивати, не поважати людину, її особистий простір. У цьому контексті в нас нема шкільної форми – ми вважаємо, що кожна дитина різна, і через одяг вона також проявляє свою індивідуальність», – розповідає директор. 

Порушуючи правила, учень втрачає «життя». У початковій школі, коли учень втрачає усі «життя», він наступного дня не приходить до школи. У старшій – інша система: тут діти можуть втратити можливість піти на екскурсію чи в кінотеатр тощо. 

 

МЕНШЕ ТУРБОТИ ДЛЯ БАТЬКІВ

Ліцей «Республіка» повністю забезпечує учнів канцелярією, підручниками, звичайними та робочими зошитами. Батькам не потрібно нічого шукати і замовляти окремо. 

Внаслідок того, що у приватній школі менше учнів, кожна дитина тут отримує більше уваги. За урок кожна дитина підійде до дошки декілька разів. Відповідно, учні встигають пропрацювати з учителем більше інформації, а тому і домашніх завдань отримують менше. Усю «домашку» діти роблять у школі, щоб удома мати вільний час для власних захоплень, для спілкування з сім'єю. 

«Часто батьки питають, чи в нас нема «домашок». Вони у нас є, тільки менше задаємо, бо на уроці пропрацьовуємо дуже багато матеріалу. Коли у класі 15 дітей і менше, буде більша залученість кожного у заняття», – пояснює директор.

 

У кожного класу є два педагоги – класний керівник та асистент. Асистенти допомагають вчителю на уроці, займаються дітьми на перерві: організовують прогулянку, харчування, виконання домашніх завдань, роблять фото- і відеозвіт для батьків. Вчитель або асистент є ментором дитини. Це такий дорослий друг, який займається відстежуванням психологічного стану, успішності дитини, стосунків з однокласниками, нахилів до певних предметів. Ця людина веде менторський журнал і раз на місяць організовує індивідуальну менторську зустріч з батьками, під час якої вони діляться спостереженнями.

 

Шкільний психолог також виконує дуже багато роботи: здійснює діагностику всіх дітей при вступі до школи, щомісячну діагностику на загальний стан. Проводить тренінги для батьків, дітей. Зазвичай дуже часто психолог працює саме з батьками. У молодших дітей – свої проблеми, у старших – інші. Психолог намагається консультувати і батьків, і дітей.

 

ПЛАНИ ЛІЦЕЮ

У приміщенні на провулку Комунальному, 5 школа працює другий рік. Це велика територія, яка дозволить ліцею у перспективі рости і розширюватися. Ліцей «Республіка» розташований не в центрі міста, а тому батьки можуть комфортно доїхати сюди, припаркувати авто і залишити дитину. Територія школи закрита. Тут є мініскверик, лавочки, квіти. На території є вуличне футбольне поле та спортзал.

 

 

Найближчим часом у школі планують створити хіміко-біологічну лабораторію, в якій можна буде проводити цікаві досліди.  

Зараз триває реконструкція спортзалу: у малому залі роблять танцювальну студію, де організують уроки театру і гурток карате. У великому залі проводять уроки фізкультури та гуртки. 

 

У холі до залу хочуть розмістити дивани та великий екран, щоб батьки могли зручно спостерігати за тим, як грають їхні діти, поки чекають на них. 

 

Більше цікавого про приватну школу Ліцей Республіка можна дізнатися:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів