Поділитись:

У Луцьку хочуть виселити коледж харчових технологій зі Старого міста (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 27 березня 2023, 19:04

У Луцьку хочуть виселити «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» з приміщення на Кафедральній, 6, яке знаходиться біля Замкової площі. За словами очільника Департаменту економічної політики Луцькради, коледж заважає розвитку туризму.

Сьогодні, 27 березня, відбулися збори трудового колективу освітнього закладу. Працівники були обурені таким бажанням Луцької міської ради. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» побували там та дізналися, що буде з коледжем.

Про що йдеться у зверненні?

Луцька міська рада хоче направити офіційне звернення прем'єр-міністру Денису Шмигалю та Міністру освіти і науки Оксену Лісовому з проханням змінити місце розташування закладу та передати будівлю на баланс міста. Але за таке рішення ще мають проголосувати депутати міськради. Також в проєкті рішення йдеться про вимогу звільнення директора фахового коледжу Ігоря Корчука. Адже, як зазначають у проєкті звернення, «він неодноразово перешкоджав діяльності музею, в якому і знаходиться заклад освіти».

«Доступ до музею та відреставрованої території в даний час обмежений для туристів. Відзначаємо, що керівництво навчального закладу перешкоджає вільному входу на територію, самостійно організовує екскурсії та використовує підвальні приміщення в господарських цілях. Конструктивний діалог з боку навчального закладу не підтримується, не дивлячись на неодноразові звернення та пропозиції Луцької міської ради», – йдеться у проекті звернення.

Луцька міська радаЛуцька міська рада
 

У звернені зазначено, що «робота навчального закладу в історичній будівлі підриває авторитет України перед міжнародними партнерами, які допомагали реставрувати пам'ятку. До того ж через некваліфіковані дії працівників і студентів коледжу з ладу може вийти дороге обладнання, а постійні зміни мікроклімату та недотримання сталого температурного режиму ведуть до руйнування відреставрованих приміщень».

Працівникам не пояснили чіткої причини переміщення закладу. У проєкті звернення депутати посилаються на те, що освітяни не пускають людей до приміщення музею, де ведуться ремонтні роботи. Хоча, зі слів викладачів, вони надають будь-який доступ. А підвальне приміщення використовують, як укриття для студентів та викладачів.

Трудовий колектив закладуТрудовий колектив закладу
 

Про що говорили на зборах трудового колективу?

Очільник департаменту економічної політики Борис Смаль відвідав збори трудового колективу, де роз'яснив освітянам деякі пункти можливого звернення. Якщо ж його ухвалять, то надалі заклад слугуватиме для промоції міста Луцька, а переселення відбуватиметься після закінчення воєнного стану. Проте затвердити це у документі відмовився. 

«Ніяких переселень, поки йде війна, відбуватися не буде. Голосування депутатів покаже, чи ми відправлятимемо це звернення. Сподіваюсь, що знатимемо про це до кінця тижня. Вписувати пункт про те, що до кінця воєнного стану переселення не відбудеться ми не можемо, але під час розгляду проєкту цього рішення депутати можуть внести відповідні правки. Я цього вносити не буду», – каже очільник.

Борис СмальБорис Смаль
 

Ініціювати створення такого звернення у Луцькраді вирішили через заяви керівників закладу, що людей пускатимуть у приміщення музею лише з дозволу керівництва коледжу.

«До цього були заяви керівників, що ми будемо заходити на територію тільки з дозволу, тільки через їх охорону. Ворота там зараз закриті, ключа в нас немає. Зрозуміло, що нас така ситуація не влаштовує, такі вимоги та заборони нас не влаштовують, як і тон, в якому це говорилося. Також це не сподобається нашим донорам, які фінансують цей проєкт»,  розповів пан Борис.

Очільник також додав, що жодного скорочення кількості студентів чи викладацького складу не буде. Як і не буде зменшення рівня фаховості підготовки студентів. Розмови про те, що викладачі лишаться без роботи, він називає маніпуляцією. Хоча у звернені депутати просять ініціювати звільнення чинного директора закладу. Проте працівники з цим не згодні. Також вони не почули відповідь на запитання, куди їх переселятимуть, якщо ж звернення все-таки направлять.

Можливість співіснування туристичної атракції «Вежа Чарторийських» та підземелля разом із навчальним закладом міськрада не розглядає. Освітяни наводили приклад Острозької академії, де ситуація схожа. Там на базі туристичної пам'ятки функціонує заклад освіти. Але у міській раді не розглядають схожий варіант співпраці.

Вхід до майбутнього музею через внутрішній двір коледжуВхід до майбутнього музею через внутрішній двір коледжу
 

Борис Смаль проінформував освітян про те, чому міськрада хоче, аби очільника коледжу звільнили. Основна причина – відсутність співпраці та перешкоджання доступу до музею, який діятиме на території закладу. Як заявив чиновник, у них є свідчення одного з працівників коледжу, який чув заяву керівництва про те, що вхід на територію музею контролюватиме лише керівництво, а жодних екскурсій там не проводитимуть.

Що кажуть інші депутати?

Депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко теж відвідала збори та запропонувала освітянам варіант заходів, які вони можуть вжити, аби переселення закладу не відбулося. 

«Я б вам радила організувати написання петиції та підкріпитися думкою містян. Якщо ж до п'ятниці ви не втигнете, то опублікуйте звернення. Прийдіть на сесію міської ради. Необхідно зібрати 300 підписів. Зробіть пост в мережі та розповсюдьте його всюди. Необхідно написати звернення голові міськради з проханням зняти з розгляду це питання, бо воно недоопрацьоване, є факти у зверненні, які мають юридичну колізію», – зазначила депутатка.

Юлія ВусенкоЮлія Вусенко
 

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход обурився такому проєкту рішення міської ради. На його думку, розв'язувати можливу проблему через звернення до вищих органів влади – недоцільно.

«Мене надзвичайно обурило, що таке рішення висувається на розгляд сесії міської ради. Я абсолютно підтримую слова моєї колеги Юлії Вусенко. Вважаю, що в час війни, коли перед нами стільки викликів, вирішувати проблему шляхом звернення до вищих органів державної влади – недопустимо. Фракція Громадянський рух «СВІДОМІ» не буде підтримувати подібне звернення у подібній редакції», – заявив Михайло Наход. 

Михайло НаходМихайло Наход
 

До того ж він попросив, аби освітяни направили представників, що аргументовано висвітлять позицію закладу на сесії Луцької міської ради. Адже є висока ймовірність, що інші депутати прислухаються.

Нагадаємо: нещодавно відбулися громадські слухання щодо долі Гостинного двору Прайзлерів, яке знаходиться на вулиці Кафедральній, 4. У приміщенні архітектурної пам'ятки вирішили облаштувати готельно-ресторанний заклад.

Надрукувати
мітки:
коментарів