Поділитись:

«Коли почалась війна, Ксенії було 9 днів»: історія переселенців, які приїхали до Луцька

Понеділок, 20 червня 2022, 19:00
«Коли почалась війна, Ксенії було 9 днів»: історія переселенців, які приїхали до Луцька

На фото – сім'я Муравйових

Автомобіль мчав трасою Херсон-Миколаїв.

– Хутко закривайте очі дітям, – сказав чоловік за кермом.

–  Що сталося? – не зрозуміли жінки, які сиділи з малими дітьми на задніх сидіннях.

А тоді побачили. На дорозі валялися рештки спалених окупантів. Частини тіла хаотично були розкидані біля спаленої російської техніки. Дуже багато відірваних рук і ніг.

Коли почалася війна, Ксенії було 9 днів від народження

Таміла й Олександр Муравйови не вірили в те, що у XXI столітті в Україні можлива війна. Тому ранок 24 лютого був звичайним: вони прокинулися, чоловік збирався на роботу, шестирічна Кіра – до школи. У кімнаті тихо спала маленька Ксенія – у цей день їй було лише 9 днів.

А потім подзвонила мама Таміли й сказала, що в країні – війна. Уже ввечері у містечку Снігурівка Миколаївської області було чутно вибухи, які лунали з Херсонщини, хоча до самого Херсона – 50 кілометрів. Почали літати гелікоптери у напрямку Нової Каховки. Проте й досі не вірилося, що почалася війна. І вже за тиждень Снігурівкою їздила техніка з буквами «Z» та «V»: БТР, танки.

– Ми скільки живемо в місті – не знали, що можна їздити там, де їздили російські військові. Це або вони дрони запускали, або була наводка. Але їздили такими дорогами, ніби жили там все життя. І от коли вони їхали – лунали сирени. Тоді ми ховалися у підвалі дитячого садка, який був поряд з нашим будинком, – розповідає Таміла.

Підвал був добре облаштований – стояли лавки й двоповерхові ліжечка для дітей.

– Ми були там тричі. Найдовше – п'ять годин. То був початок березня і було ще дуже холодно, тому ми вирішили, що з маленькою дитиною ходити туди – не варіант, – пригадує Таміла.

Окупанти розстрілювали цивільні автомобілі

Через два тижні сім'я вирішила виїхати з міста.

– Ми до останнього не хотіли. Але одного ранку зайшов мій чоловік в кімнату і сказав, що все – їдемо. До останнього думалося, що у нас маленьке місто і що воно нікому не буде потрібним. Але, як виявилося, на Миколаїв росіяни їхали через Снігурівку, – каже жінка.

Вирушати в дорогу було вже небезпечно. Російські військові їхали на Миколаїв і десь спинялися: в лісі, в селах. Звідти вони обстрілювали цивільні автомобілі.

Речей зі собою сім'я не брала – лише документи, покривало для маленької Ксенії та комбінезон. Бо ж думали, що повернуться додому через 2-3 тижні.

– Їхали ми полями-степами години три, бо ж мосту вже не було. Було дуже страшно. Траса Снігурівка-Миколаїв – і жодної машини. Коли побачили, що назустріч щось їде, то дуже злякалися – не видно було: це просто авто чи танк. Зупинилися. Не знали: тікати з тієї машини чи лишатися в ній. Але це був легковий автомобіль з людьми. Ми ніколи не бачили наших чоловіків такими – вони переживали і нервували. Коли проїхали цю небезпечну ділянку, всі видихнули. А на ранок ми дивилися новини: розстріляли автівки, які їхали у Снігурівку. А нам просто пощастило, – пригадує Таміла.

Розвалений міст на МиколаївщиніРозвалений міст на Миколаївщині
 

Ці новини сім'я дивилася вже у Хмельницькому в родичів чоловіка. Через тиждень вони дізналися, що їхнє місто окуповане. Повертатися додому було неможливо, тому вирішили їхати в Луцьк. Там були їхні друзі, з якими вони виїжджали з Миколаївщини.

«Забудьте. На підконтрольну Україні територію ви більше не повернетеся»

З мамою Таміла спілкується один раз на день, коли та їй зателефонує. Жінка живе у селі неподалік Снігурівки. Мобільного зв'язку та інтернету там вже немає, тому вона виходить на пагорб і звідти намагається телефонувати. Туди ж збирається усе село, аби хоч якось тримати зв'язок з рідними. Хоча отримати фото дітей та внуків жінка не може. Знає на словах – онуки підросли.

– На пагорбі небезпечно. Говоримо з мамою, а вона: «О, ракета полетіла». Про гради розповідає, то каже, що стріляли, але вона точно не знає, де саме, бо спала. Знаєте, люди живуть з цим, і найстрашніше те, що вони до цього звикають, – каже Таміла.

Розповідає, що батьки вже не можуть виїхати. Раніше не хотіли, бо не могли покинути своїх батьків, яким по 80 років. А зараз окупанти нікого не випускають. Місцеві просили випустити, але їм відповіли: «Забудьте. На підконтрольну українським військам територію ви більше не повернетесь».

Снігурівка – як Прип'ять

Коли мама Таміли вперше за два місяці виїхала в Снігурівку, то була вражена. Плакала. Вона порівняла місто з Прип'яттю – воно теж вимерло: багато будинків згоріло, багато – без дахів, скрізь забиті вікна. Людей немає.

Великою проблемою зараз є відсутність ліків. Люди змушені їздити в Херсон, бо в Миколаїв їх не випускають. З лікарні, яка була у Снігурівці, окупанти винесли усю техніку й обладнання. Тато Таміли був змушений поїхати в Херсон в лікарню, бо не може обходитися без ліків. Жінка дуже переживає, адже не може нічим зараз допомогти.

– Єдине, що можу, – запитати: «Ну, шо ви там?», коли мама зателефонує. Бо самі ми не можемо додзвонитися, скільки б не намагалися, – каже Таміла Муравйова.

За квартирою у Снігурівці ніхто не дивиться – усі сусіди виїхали, а батьки були тільки тричі. Ударною хвилею вибило одне вікно. Усе у квартирі покрите товстим шаром пилу, ніби там багато років ніхто не жив. Але рятує те, що розташована квартира на другому поверсі, бо в місті дуже багато мародерів. Зокрема, і серед своїх.

«Повертайтеся додому»

Сім'я Муравйових орендує квартиру в Луцьку. Скільки тут будуть – жінка не знає.

– Ми зараз не живемо, а просто існуємо. Чекаємо чогось. Напевно, що зателефонують і скажуть: «Повертайтеся додому». Я зараз говорю, а в мене – мурашки, – каже жінка.

Таміла говорить українською. Каже, в Снігурівці небагато російськомовних, і серед її оточення немає тих, хто підтримує росію.

– Моя свекруха каже, що ми якось жили, намагалися робити ремонти в будинках, сварилися з чоловіками. А зараз каже, що не треба їй ніяких ремонтів, що ліпше жити у старенькій хаті, аби в себе вдома. Так само і ми. Дуже вдячні луцьким волонтерам і всім, хто допомагає. Нам усього вистачає: іжі, одягу, памперсів. Бракує тільки свого дому, – каже Таміла.

Олександр зараз у пошуках роботи. У Снігурівці він працював далекобійником. Проте тиждень тому зателефонував начальник і повідомив, що окупанти вивезли найкращі вантажні автомобілі, деякі розкрутили на запчастини, а деякі просто розстріляли, зробивши з них сито.

Родині дуже подобається Луцьк: старовинні будинки, замок. Вони щодня гуляють у парку. Жартують, що ніби за кордон потрапили. Красиво. Освоїлись. Кіра без страху нагадує мамі, що почалася тривога. Але сім'я з нетерпінням чекає новин, коли матимуть змогу повернутися до рідної домівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 вересня 2023
11 травня 2023
07 травня 2023
27 квітня 2023
16 листопада 2022
12 листопада 2022
14 жовтня 2022
22 вересня 2022
04 серпня 2022
19 липня 2022
22:40