Поділитись:

Сльози, піар та «розгрузки»: розповідь луцьких волонтерів (фото)

Середа, 04 травня 2022, 19:00

Чоловікові на вигляд 65 років. Він спустився з 8 поверху, аби отримати гуманітарну допомогу, яку в його Чернігів привезли з Луцька. Йому нелегко. Нелегко постійно додому носити воду. Бо в квартирі – ні світла, ні газу, ні тієї ж води, немає зв'язку. Потрібні й продукти, бо немає на них грошей. А ті, у кого є, не можуть купити все необхідне, бо полиці магазинів у місті напів порожні.

Чоловік дякує луцьким та всім місцевим волонтерам, які долучилися до цієї справи. Бо йому і всім тим, хто отримав допомогу, зараз це надважливо.

Відправка гуманітарної допомогиВідправка гуманітарної допомоги
 

Ніхто після 24 лютого 2022 року не може лишатися осторонь і бути байдужим до того, що відбувається в країні. Не лишився й осторонь Громадянський Рух «СВІДОМІ». Уся команда, яка працювала для громади міста, переформатувалася і розширила поле своєї допомоги. Налаштували логістичні маршрути з Європою. Зокрема, співпрацюють з Польщею, Італією, Бельгією, Німеччиною, Іспанією, США. Працють у двох напрямках та допомагають Збройним Силам і цивільному населенню, яке постраждало у війні. «СВІДОМІ» дуже вдячні своїм друзям, знайомим та партнерам за кордоном, які з перших днів війни запропонували свою допомогу та включилися в роботу заради перемоги над окупантами.

Відправка гуманітарної допомоги в місто ХарківВідправка гуманітарної допомоги в місто Харків

Нещодавно в Чернігів привезли так звані сімейні пакунки – набір найнеобхідніших продуктів харчування та засобів гігієни.

– Ми отримуємо допомогу від наших партнерів з Європи у палетах. Це великі об'єми, тому розфасовувати це у Харкові, наприклад, небезпечно. Тепер ми робимо це в Луцьку і завдання в Харкові – лише роздати пакунки, – розповідає голова громадянського руху Тарас Шкітер.

Тарас ШкітерТарас Шкітер
 

У такі поїздки команда зазвичай не їздить, бо довантажують або навантажують автівки інших волонтерських організацій. Проте на цей раз потрібно було перевірити, чи варто робити «сімейні пакунки». Виявилося, що так, а ще – це дуже економить час на місці.

– Капелан православної церкви України отець Степан з Вишкова дуже багато їздив на Чернігів, тому й ми долучалися, – розповіла депутатка Луцької міської ради Алла Надточій, яка теж є частиною команди «СВІДОМИХ».

Алла НадточійАлла Надточій
 

Відправка великодньої гуманітарної допомогиВідправка великодньої гуманітарної допомоги
 

Минулого тижня команда відвезла «сімейні пакунки» жителям звільненої від окупації Дмитрівської громади Бучанського району.

«Перед поїздкою ми зв'язались з Бучанською військовою адміністрацією, щоб знати, куди дійсно потрібно везти допомогу. Нас направили до справжнього господаря свого краю – голови Дмитрівської громади Тараса Дідича», – розповідає Тарас.

На зустрічі з керівником Дмитрівської громадиНа зустрічі з керівником Дмитрівської громади
 

Команді «СВІДОМІХ» вдалося забезпечити людей «сімейними пакунками», а відтак  найнеобхіднішими речами.

Гуманітарна допомога жителям Дмитрівської громади Бучанського районуГуманітарна допомога жителям Дмитрівської громади Бучанського району
 

 

Долучитися до роботи на волонтерському складі в Луцьку може кожен охочий, адже ця спільна справа зараз дуже важлива. Часто свою допомогу пропонують водії, які готові розвозити необхідне по Україні, багато хто приходить, аби допомогти з пакунками.

Найбільше людям, де велися обстріли, потрібні продукти харчування, військових забезпечують "розгрузками", аптечками, турнікетами. Найбільше допомогу отримують хлопці на передовій, проте команда не забуває про тероборону та військовослужбовців на Волині, бо все ж зберігається загроза і в цьому напрямку.

– Ми допомагаємо продуктами харчування, засобами гігієни, одягом і переселенцям в Луцьку, які до нас звертаються. Також долучилися до благодійних заходів, які організовують священнослужителі та капелани Православної церкви України до Великодня. Зокрема, ми передали паски від іспанських партнерів волинським воїнам на бойові позиції, а моя дружина Ольга спекла декілька десятків пасок для людей, які потрапили у тяжкі життєві обставини і яким сьогодні допомагає церква, – розповідає співзасновник Громадянського руху Михайло Наход.

Михайло НаходМихайло Наход
 

Передали автомобіль для потреб військової частини ЗСУПередали автомобіль для потреб військової частини ЗСУ
 

Зі слів Тараса Шкітера, гроші, за які організовується гуманітарна допомога, ззовні не залучаються. Ця діяльність здійснюється на кошти засновників та членів організації, а також друзів і партнерів.

Передали французькі військові сухпайки у різні військові частини ЗСУПередали французькі військові сухпайки у різні військові частини ЗСУ

 

Однією з умов співпраці з іноземними партнерами є публічний звіт про виконану роботу.

Про свою волонтерську діяльність команда інформує і звітує на сторінці Волонтерської гуманітарної місії «Євродопомога-Луцьк». Це спільний проєкт з організацією «Європейський вектор Волині», яку очолює депутатка Луцької районної ради Оксана Урбан.

 

– Якщо не публікувати звіт, запитають, куди подівся товар, якщо опублікуємо, дехто скаже, що це – піар. Що б ми не зробили – знайдуться люди, які будуть критикувати. Але критика бажання працювати не відбирає. Ми робимо хороші речі і не афішуємо забороненої інформації, – зазначають «СВІДОМІ».

Кажуть, що критика – свого роду невід'ємна частина роботи. Але все забувається, коли бачиш, що справа зроблена, а люди за це безмежно вдячні.

– Найголовніше, щоб люди отримали допомогу. Наприклад, у людей страшого віку в Чернігові були сльози на очах. Насправді наша робота – це капля в морі, але те, як люди на це реагують, – зворушливо. Є команди і громадські організації, які роблять набагато більше за нас. Загалом, волонтери з Волині дуже багато допомагають, – каже Тарас.

До слова, він проїхав десятки блокпостів, і військові всі там толеранті, ввічливі, спокійні та фахово роблять свою роботу.

– Я бачив інфраструктурні руйнування, багато зруйнованих цивільних будинків, магазинів, автозаправок. Боляче було дивитися на те, що зроблено рашистами. Вони просто бомбили школи, будинки, лікарні, дитячі садочки. Мова про геноцид – це правда. Це війна з цивільними. І, повірте, бачити це все по телевізору – це одне. Зовсім інше – побачити зруйноване місто на власні очі, – пригадує Тарас.

Тарас Шкітер на фоні зруйнованого будинку у ЧерніговіТарас Шкітер на фоні зруйнованого будинку у Чернігові
 

Зараз в планах команди «СВІДОМИХ» – й надалі допомагати.

– Звичайно, хочеться допомогти максимальній кількості людей, але щось прогнозувати надзвичайно складно, тому що наша робота залежить від загальної ситуації. Ми не можемо ставити ніякі цілі, бо ми не знаємо, коли і як це все закінчиться. Ми просто живемо сьогоднішнім днем і намагаємося зробити максимально все, що від нас залежить сьогодні, – розповідають волонтери.

Тарас Шкітер зауважує, що в умовах війни люди стали дуже згуртовані. Згуртовані як ніколи «до».

– Люди дуже багато допомагають один одному. Все те, що нас роз'єднувало, сьогодні відсутнє. І найголовніше для всіх нас – рухатися так далі. Ми маємо бути одним цілим, тому що  як казав колись Садовий: "У єдності – сила", – пригадує.

Сьогодні, як і щодня, команда «СВІДОМИХ» прийде додому пізно. Кожен – у свою домівку. Втомлені морально і фізично, але готові завтра зробити те саме. А, можливо, навіть більше.

Це гріє сотні душ. Це – важливо. Це так ми вистоїмо, здолаємо ворога і обов'язково переможемо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 лютого 2024
18 січня 2024
03 грудня 2023
01 вересня 2023
06 липня 2023
01 липня 2023
06 червня 2023
12 травня 2023
11 травня 2023