Поділитись:

Підтримка України та відмова російської делегації: що чекати на Каннському кінофестивалі цього року

Понеділок, 16 травня 2022, 22:15
Підтримка України та відмова російської делегації: що чекати на Каннському кінофестивалі цього року

Це один із найстаріших та найпрестижніших кінофестивалів світу. Цього року, щоби висловити свою підтримку нашій країні, організатори включили до програми багато українського кіно.

Цього року 75-й фестиваль Канна традиційно стартує у вівторок і пройде з 17 по 28 травня. Фільмом відкриття стане картина французького режисера Мішеля Хазанавічуса, яку після початку повномасштабної війни в Україні перейменували на "Остаточний монтаж". Також важливим жестом підтримки нашої країни стала програма "Україна у фокусі", пише ТСН.

Підтримка України

Під час головної європейської кіноподії року приділятиметься багато підтримки Україні, зокрема, щоб надати українським кінематографістам можливості для нетворкінгу та пошуку співфінансування.

Ключові ініціативи Goes to Cannes, Cannes Docs Showcase та Producers Network будуть сфокусовані на проектах України. Також програма Producers Network, офіційним партнером якої став Український інститут, представить шість українських продюсерів: Дениса Іванова, Дар'ю Бассель, Наталію Лібет, Сашка Чубка, Ольгу Бесхмельніцину та Володимира Яценка. На Docs in Progress, представленому у співпраці Українського інституту з кінофестивалем Docudays UA, покажуть чотири документальні проекти:

  • Company of Steel ("Залізна сотня") режисера Юлії Гонтарук;
  • Lagoons. Battle for Paradise ("Лімани. Бій за рай") Сергія Лисенка;
  • Listening to the World ("Слухаючи світ") Лізи Сміт;
  • Peace for Nina ("Світ для Ніни") режисера Жанни Максименко-Довгіч.

Також будуть показані повнометражні ігрові роботи:

  • Рок. Paper. Grenage ("Камінь. Ножиці. Граната") режисера Ірини Цілик;
  • When We Were 15 ("Коли нам було 15") режисера Ганни Бурячкової;
  • Lapalissade ("Ля Палісада") режисера Філіпа Сотніченка;
  • Lucky Girl ("Я, Ніна") режисера Марісі Нікітюк.

У рамках Goes To Cannes представлять проекти:

  • The Editorial Office ("Редакція") режисера Романа Бондарчука;
  • The Glass House ("Будинок за склом") Тараса Дроня;
  • Do You Love Me? ("Ти мене любиш?") Тоні Ноябрьової;
  • Demons ("Демони") Наталки Ворожбіт;
  • Chrysantemum Day ("Свято Хризантем") Семена Мозгового.

Програма Cinéfondation:

  • Ja i moja gruba dupa – анімаційна робота режисера Єлизавети Письмак, яка навчається у Польській національній школі кіно, телебачення та театру ім. Леона Шіллера в Лодзь.

Програма Un Certain Regard:

  • Butterfly Vision ("Бачення метелика") – дебютна картина режисера Максима Наконечного.

Журі кінофестивалю

Вперше в історії кінофестивалю у журі з'явиться режисер із України. Ірина Цілик ("Земля блакитна, як апельсин") увійде до конкурсного журі секції "Золоте око", яке визначатиме найкращий документальний фільм. Переможець отримує грошову винагороду у розмірі 5 тисяч євро.

Відмова російської делегації

Цього року оргкомітет ухвалив рішення не ухвалювати російську делегацію. У такий спосіб вони вирішили підтримати нашу країну.

"Канський фестиваль підтримує народ України. Ми приєднуємося до тих, хто виступає проти цієї неприпустимої ситуації та засуджуємо позицію Росії та її лідерів. Якщо війна не закінчується на умовах, які влаштовують український народ, то було вирішено, що ми не запрошуватимемо російські делегації та тих, хто пов'язаний із урядом", — йдеться в офіційній заяві оргкомітету.

На згадку про режисера

У програмі кінофестивалю покажуть фільм "Маріуполіс 2". Автором цієї картини є литовський режисер Мантас Кведаравічюс, який загинув в Україні під час роботи над нею. Знімав він у Маріуполі та після початку повномасштабного вторгнення повернувся до міста, щоб задокументувати військові злочини Росії. Режисер загинув 2 квітня від рук російських солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів