Поділитись:

Нацгвардія не здалася, а не мала права стріляти: що сталося на ЧАЕС

Неділя, 27 лютого 2022, 15:26
Нацгвардія не здалася, а не мала права стріляти: що сталося на ЧАЕС

За останніми отриманими даними з Чорнобильської атомної електростанції, норми поглинутої дози на датчику поруч з об'єктом зберігання радіоактивних відходів «Вектор» перевищено у сім разів.

Про це повідомляє Державне агентство з управління зоною відчуження на своєму офіційному сайті.

«Україна втратила контроль над системою АКРС два дні тому. Останні отримані дані свідчать про семикратне перевищення норм поглинутої дози на датчику поруч з об'єктом зберігання радіоактивних відходів «Вектор», — йдеться у повідомленні відомства.

Як відзначається, це свідчить про некоректне використання окупантами систем безпеки та відсутність у них необхідної експертизи для захисту ядерних об'єктів.

У Держагентстві також повідомили, що на пропагандистському каналі Росії зняли постановочне відео про нібито спільне несення служби російських військових з українськими гвардійцями.

«У сюжеті йдеться, що гвардійці нібито добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу. Проте військовослужбовці Нацгвардії не відкривали вогонь і не вели бій у день захоплення 24 лютого 2022 року лише тому, щоб не створювати загрози і не порушувати статей конвенції МАГАТЕ, відповідно до яких атомні електростанції не являються об'єктами військової агресії», — наголосили у відомстві.

Зокрема, російські військові погрожували мінуванням та підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС.

«На відео також є кадри, де закадровий голос розповідає про «добровільну здачу гвардійців» а відеоряд – це люди в іншій формі, персонал ВОХР. Ці люди не є військовослужбовцями НГУ і судячи з відео, навіть за віком не відповідають вимогам, за якими проходить відбір у підрозділи НГУ, які охороняють АЕС. А до ВОХР беруть в основному людей, що мають вже пенсійний стаж», — пояснили у державному агентстві.

Також відзначається, що кадри, показані на російському телебаченні не показувати модель несення служби на АЕС.

У держагентстві також нагадали, що Україна поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії про втрату контролю над ядерними та радіаційними об'єктами в зоні відчуження.

Нагадаємо, що науковці повідомили, що причина росту радіації – радіаційно забруднений пил, який здіймається при пересуванні важкої техніки у Зоні відчуження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів