Поділитись:

Чорнобильський слід на Волині: факти і цифри (фото)

Середа, 26 квітня 2023, 09:51

26 квітня 1986 року на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталась потужна аварія, внаслідок якої радіоактивним цезієм та іншими небезпечними речовинами було забруднено 3/4 території Європи. Волинські музейники поділилися статистикою цієї трагедії, що стосується Волині.

Про це йдеться на сторінці Волинського краєзнавчого музею у фейсбуці.

На Волині радіаційного забруднення найбільше зазнали Маневицький, Любешівський, Камінь-Каширський райони.

Загальна площа земель нашої області, забруднених радіацією, – 4 тис. кв. км. 

На території Волинської області проживає 115 тис. 429 постраждалих та потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, з них 1670 ліквідаторів.

«Аварія на ЧАЕС – попередження людству, яким може стати  небезпечним атом в недбалих руках. Комуністичний режим заради ідеологічних інтересів поставив під загрозу життя мільйонів людей, адже інформація про аварію спочатку приховувалась, а заходи безпеки для населення та допомога потерпілим були недостатніми.

 

На жаль, гіркі уроки Чорнобиля не були засвоєні, а російські війська під час повномасштабного вторгнення в Україну захопили Чорнобильську та Запорізьку АЕС, використовуючи  їх для ядерного шантажу», – йдеться у повідомленні.


Серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС найбільше було українців.

«Дякуємо цим мужнім людям, які ризикуючи своїм життям, захищали життя інших», – зазначили музейники.

У Волинському краєзнавчому музеї розгорнули фотодокументальну виставку «Чорнобильський слід на Волині», на якій представили ряд матеріалів про трагічні події у Чорнобилі та безпосередньо внесок волинян ліквідаторів аварії.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів