Поділитись:

США передали Україні датчики радіації для виявлення ядерних вибухів

Субота, 29 квітня 2023, 06:11
США передали Україні датчики радіації для виявлення ядерних вибухів

фото ілюстративне

США монтують в Україні датчики, які можуть виявити сплески радіації від ядерної зброї або «брудної бомби» і можуть встановити джерело її появи.

Про це пише Лівий берег, посилаючись на NYT.

Частково мета полягає в тому, щоб переконатися: якщо росія вирішить застосувати ядерну зброю на території України, то її атомну сигнатуру та вину москви можуть перевірити і довести.

Американська група підтримки ядерних аварій (NEST), крім розгортання мережі датчиків, також навчає персонал, моніторить дані і займатиметься попередженням про смертельне випромінювання.

Видання зазначає, що монтаж системи позбавить росію «будь-якої можливості використовувати ядерну зброю в Україні без вказівки авторства».

Ця заява стосується ризику ядерної війни і того, як Сполучені Штати можуть використовувати нову систему, щоб мінімізувати ризик. На думку експертів з ядерної безпеки, загальнодоступна інформація про таке оборонне планування може стримати Москву, давши їй зрозуміти, що Вашингтон може викрити її «операцію під фальшивим прапором».

«Якщо в Україні відбудеться ядерна надзвичайна ситуація, чи то радіаційний викид з ядерного реактора, чи вибух ядерної зброї, наукові аналізи оперативно нададуть державним органам та центрам ухвалення рішень США в Україні та регіоні для прийняття дієвих, технічно обґрунтованих рішень для захисту здоров'я та безпеки населення», – цитує видання заяву служби безпеки.

Експерти-ядерники кажуть, що такі захисні запобіжні заходи можуть стати найсерйознішим випробуванням у найближчі тижні, коли українська армія розпочне свій весняний контрнаступ.

Міністерство енергетики та Агентство національної безпеки повідомили, що цього року вони витрачають близько 160 мільйонів доларів на запобіжні заходи щодо атомної енергії в Україні, і аналогічна сума буде необхідна на 2024 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
09:40
08 лютого 2024
28 січня 2024
17 січня 2024
04 листопада 2023
29 липня 2023
27 липня 2023
22 липня 2023
05 липня 2023
01 липня 2023