Поділитись:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото)

П'ятниця, 31 грудня 2021, 10:00
Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото)

Новий рік уже на порозі, отож усі метушаться  в передсвяткових приготуваннях. А дехто у ці дні святкує свої дні народження. 

Як зустрічатимуть Новий рік та що будуть готувати, відомі волиняни розповіли сайту новин Луцька «Конкурент».

Тележурналістка на «Суспільне» Волинь" Лариса Андрійчук:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Особливих сімейних традицій зустрічі Нового року ми не маємо, особисто я сприймаю це як просто дату в календарі – просто зміна цифри на ньому. Зате новорічно-різдвяні свята  – це вихідні, які ми проводимо разом і в задоволення, ніхто нікуди не поспішає, всі справи максимально завершуємо, відпочиваємо.  Безперечно, це найкращий подарунок.  Звісно, ми обов’язково готуємо один одному сюрпризи, адже це приємна турбота й радість.

Три роки поспіль з чоловіком та донькою ми зустрічали новий рік у Карпатах – і це були найвеселіші, найцікавіші та найнасиченіші мої новорічні дні: каталися на лижах і 31 грудня, і 1 січня, насолоджувалися зимовою красою гір, гуляли серед засніжених ялин. Враження і спогади від таких святкувань значно яскравіші, аніж би ми просто клопоталися біля новорічного столу, продумували страви чи обирали святкові вбрання. Спогади та радісні емоції – це головне, що залишає нам Новий рік. Хай усім волинянам 2022-й принесе казку та здійснення мрій».

Начальниця управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Новий рік –  це сімейне свято. Вірю в те, що для того, щоб цілий рік бути разом, потрібно і Новий рік зустріти разом. Діти у мене дорослішають, шукають свої компанії, але традиційно під бій курантів ми удома і загадуємо бажання. Ми також можемо бути в гостях чи приймати їх у себе, але завжди намагаємося підбивати підсумки про те, що вдалося зробити протягом року, а що – ні. Робимо фотоколаж, мріємо, загадуємо бажання, п’ємо шампанське, обов’язково на столі багато мандаринів.

Для мене відпочинок – це відпочинок на кухні. Я дуже люблю готувати. Якби я не стала управлінцем, то, певно, відкрила б свою кондитерську чи ресторанний бізнес. Я люблю тішити свою родину стравами, і традиційно кожного року готую щось особливе, і це має бути щось таке, що ще ніколи не куштували. Цього року це буде смачний десерт, рецепт якого я підглянула в журналі.

Ми любимо дарувати і вибирати подарунки. Разом з чоловіком обираємо їх для дітей ще з листопада. Під ялинкою обов’язково лежать підписані красиві подарунки. З самого дитинства діти дуже довго вірили у святого Миколая і в Діда Мороза. Удосвіта прокидалися і шукали свої подарунки.

Директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Новий рік я не позиціоную як свято. Це як підсумок життєвого року, прожитих років, оскільки в січні маю день народження. Та й святкування Нового року – не одноразовий захід. Працюю і люблю свою юнацьку бібліотеку, до речі, цьогоріч я тут уже 40 років, отож, новорічні вітання починаються в бібліотеці. Новорічна ніч вдома в колі сім'ї –я, чоловік і кіт Кузя. Спілкування з дітьми, родиною в телефонному режимі, бо ж карантин. Звичайно, традиційно відвідаємо ялинку на Театральному майдані. Загадую на новорічну ніч легенький сніжок, щоб все-таки проглядало небо, згадаю минуле і близьких в ньому, і хочеться миру, благополуччя, доброзичливості і щоб мрії здійснились. Ціную життя і головний подарунок – обняти тих, кого люблю.

Журналістка ІА «Конкурент» Тетяна Грішина:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Ми з батьками не мали якихось обов’язкових новорічних традицій. Адже не завжди через специфіку роботи батьків, а згодом і мою, вдавалося навіть бути у новорічну ніч разом. Головне, аби всі хоча б на трішки побули разом за столом. А що на ньому – це вже другорядне питання. Хоча в дитинстві мама балувала нас і тортиками-ялинками, і якимись салатами цікавими. Потім стали обмежуватися якимись легкими канапками зі смачними начинками.

Коли вже у мене з’явилася своя сім’я, то в родині чоловіка більше заведено уваги приділяти Різдву. Я людина не релігійна, але традиції поважаю та приймаю. На мене покладена місія до Миколая нарядити ялинку і щось зробити їсти на Новий рік. Я це сприймаю як час для експериментів і використання кулінарних книг Джеймса Олівера та Євгена Клопотенка, які є на моїй кухні. Чоловік, на відміну від мене, кожного разу трішки хвилюється, що я напартачу з невіданою стравою. Наприклад, якогось року я запікала курку під арахісовою пастою – це було щось дивне, але їстівне. Якщо ж це буде не їстівним, то на цей випадок у нас є картопля, домашня квашена капуста та баночка відмінної тушонки, якими не можливо не наїстися. План Б застосовувати ще не довелося, але, як кажуть, напередодні Нового року все трапляється. Я обираю якусь м’ясну чи рибну основну страву, салат, закуски та десерт. Десертом можуть бути і просто фрукти, а закусками – сири. Олів’є ми не готуємо, бо я плекаю надію, що воно буде в гостях. Кілька разів робила німецький штолен, багато страв було з італійської кухні, типу папарделе з кролятини, різні види різотто, лазаньї, з десертів люблю тірамісу чи панна-коту, бо вони готуються дуже легко. В останні роки полюбила рибу, і, мабуть, цього року надам перевагу їй.

Ну і 2021 рік став для мене роком в ролі мами, тому якщо всі страви до столу готуються довше, аніж годину – це не мої страви.

Представниця Інституту національної пам'яті у Луцьку Леся Бондарук:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

На жаль чи на щастя, не святкую новорічних свят багато років. Для мене Різдво – свято. І все.

Прессекретарка поліції Волині Марина Балдич:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Єдина новорічна традиція, яка вже роки існує в нашій сім’ї, – разом зібратися у вечір перед святом у батьківському домі. За сучасними мірками ми дуже велика сім’я, батьки виховали вісім дочок, зараз майже всі створили вже свої сім’ї. Звісно, не всім виходить приїхати, але все ж ви уявляєте масштаби цієї зустрічі. Це для нас дуже особливий і важливий час єднання, можливість підбити підсумки минулого року, подякувати за все, що було, ну і трішки спланувати прийдешній. Напевно, ми одна з непересічних сімей, яка «не заморочується» над тим, що буде на столі. Ми не проводимо пів дня на кухні і з легкістю можемо обійтися без звичного олів’є чи оселедця під шубою. Зазвичай, готуємо щось разом і дуже швидко, бо головне – створити класну атмосферу, яка пам’ятатиметься довго. У нас немає традиції обмінюватися подарунками саме на Новий рік, їх під ялинку отримують лише найменші – племінники.

Головна редакторка ІА «ВолиньPost» Іванка Рудишин:

Насправді я не дуже люблю Новий рік як привід для святкування, більше люблю і сприймаю його як початок нового відліку. Це для мене завжди можливість проаналізувати і зробити особисті висновки. Цього року – висновків дуже багато, бо рік був найскладнішим поки з усіх в особистому плані. Сподіваюся, такий статус буде закріплений за 2021 роком вже назавжди) Не вірю в те, що як зустрінеш – так і проведеш, бо не один раз вже переконувалася в протилежному. Не люблю святкувати Новий рік в гучних компаніях. Мій формат – в затишку з близькими людьми чи людиною, з гірляндами, гарним фільмом, чимось дуже смачним і таким, що приготуєш тільки раз чи два в рік, купою мандаринок і смачним просеко) Минулого року готували лангустини в вершковому соусі.

На подарунках не акцентую, але якісь милі і тематичні дрібнички – завжди доречні у Новий рік)

Двоє волинян святкують дні народження у новорічно-різдвяні свята. Отож, журналістка Ірина Кудря,у якої іменини 6 січня, та луцький адвокат Богдан Ульчак, який народився 14 січня, розповіли про особливості святкувань у ці дні. 

Ірина Кудря:

Що готують та як святкують Новий рік відомі волиняни (фото) 

Святкую у колі рідних за столом з 12-ти пісних страв і завжди без торта. Головне страва – солодка кутя, яку готую сама. Гостей у Святвечір, коли мій день народження, ніколи не кликали батьки і ця традиція тепер і в моій сім’ї.

Найоригінальнішим днем народження був, коли під вікна в 00:00 6 січня приїхали друзі і привітали з днем народження. Разом ми випустили в небо повітряні кульки і загадали бажання. Було, що забували, згадували вже надвечір, коли сідали за стіл і саме в цю пору, о 17 годині, я народилась, тоді і вітали.

Люблю, коли дарують емоції, увагу, щось на згадку, те, що буде через роки гріти серце і душу. В дитинстві у цей день ще клали подарунок під ялинку, але тепер я більше роблю різдвяні подарунки рідним і дитині. З роками, подарунків особистих, стає менше.

Доля подарувала мені число 6, воно щасливе для мене. Тому не змінила б нічого. Так мало бути, що мама спішила мене народити, бо хвилювалась, що зміна 7 січня не прийде вчасно в пологовий. Я народилась великою і майже вже дорослою дитиною з вагою 4, 850 і зростом 58 см.

Богдан Ульчак:

Так. День народження святкую. Я ж в душі той же малий хлопчисько!😂Зробив собі за правило завше бути в цей день дома. Зазвичай, це святкова вечеря і лише в колі самоі близькоі родини. Друзі, колеги – в обід.

Я запам'ятав один день народження – дитяче – багато улюблених цукерок «Метеорит» і дерев'яні шахмати. Це було щастя!

Від кого мені вітання дійсно важливі – ті не забувають вітати! Я не вибираю подарунків і не перебираю. Люблю змістовні речі. І найголовніше – не гроші. Я народився на межі 13-14 січня. Батьки обрали 14. Всі запитують, чому я не Василь. Але на той час мама хотіли Богдана. Дякую Богу і батькам і за цей день народин і за ім'я. А ще, що вони мене навчили у житті цінувати найголовніше – моі відносини з Богом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів