Поділитись:

Як змусити «різдвяник» цвісти на новорічні свята

Субота, 16 грудня 2023, 02:19
Як змусити «різдвяник» цвісти на новорічні свята

Як змусити цвісти різдвяник, або декабрист, шлюмбергер, чим підгодувати, причини, чому рослина не цвіте.

Про це інформує ТСН.

Вічнозелений різдвяник – рослина, унікальна своїм цвітінням у холодну пору року. Особливо тішить, коли період цвітіння збігається з новорічними святами.

Саме завдяки цвітінню у такий час я цю рослину і називають «декабристом» або «різдвяником», іноземною, декабрист - це «шлумбергер».

Чим підгодувати декабрист в листопаді, щоби він зацвів у грудні

У листопаді-грудні різдвяник починає формувати бутони. Тому у цей період декабристу потрібні фосфорно-калійні добрива, які дозволять рослині утворити велику кількість квіток. Використовуйте крім фосфорно-калійних добрив ще й органічні. Підживлюйте рослину кожні 2 тижні, чергуючи види добрив.

Добрива, які змусять декабрист зацвісти

Приготуйте добриво для різдвяника самостійно. Змішайте третину чайної ложки бурштинової кислоти з однією чайною ложкою монокалій фосфату. Розведіть у трьох літрах води та підживлюйте різдвяник раз на 2 тижні під корінь.

Зробіть добриво з борної кислоти — змішайте четвертину порошку в теплій воді. Коли кислота розчиниться, доведіть добриво до об'єму 1 л і поливайте ним рослину.

Органічне добриво для декабриста можна приготувати з яблук, грантових кірок. Залийте подрібнені яблука чи кірки гранату водою, дайте настоятися та поливайте рослину. Різдвянику також сподобаються підгодівлі з попелу, цукру, перекису водню, чаю.

Чому різдвяник не цвіте

Якщо, попри правильну підгодівлю, шлумбергер або зигокактус не цвіте причиною може бути:

  • Неправильна температура. Для нормального росту оптимальна температура повинна бути в межах 16–20 градусів, при утворенні бутонів 12–14 градусів, а при цвітінні – 15 градусів.

  • Занадто рясне поливання. Декабрист потрібно полити вже тоді, коли верхній шар ґрунту в горщику сухий, в середньому це раз на 4 дні.

  • Просторий горщик. Не у всіх рослин коренева система настільки розвинена, декабристи повинні бути посаджені в горщик втричі нижчий за довжину стебла.

  • Рослина не мала відпочинку. Для рясного цвітіння рослині необхідний невеликий відпочинок., коли температура знижується до 15 градусів і поливають квітку раз на два тижні, і то потрохи. Якщо температура вища, то поливати варто раз на тиждень, але не частіше. Такий відпочинок потрібно робити за 50 днів до того, коли ви хочете, щоб квітка зацвіла.

  • Декабрист не переносить пряме сонячне світло. Щоб рослина зацвіла взимку, потрібно розсіяне світло.

  • Залишилася ще одна помилка, яка не дає можливості зацвісти шлумбергу. Рослину можна переставляти з вікна на стіл або навпаки, але в жодному разі не повертати квітку навколо своєї осі, тоді всі пуп’янки обсипляться.

Нагадаємо: нещодавно ми писали, де у Луцьку взяти карнавальний костюм на прокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів