Поділитись:

Як впоратися зі стресом перед святами: поради від МОЗ

Понеділок, 20 грудня 2021, 00:46

Свята часто супроводжуються стресом, апатією і навіть депресивними настроями. Це можна пояснити низкою передсвяткових очікувань, подій і планів.

Але як впоратись із цим повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

У відомстві зауважують, що стресовості всій метушні додає також пандемія COVID-19, бо доводиться турбуватися про своє здоров’я та здоров’я близьких і бути готовим терміново змінювати плани.

Свята можуть бути непростим періодом року для людей, які цьогоріч втратили друзів або рідних. Складно відчувати святковий настрій, коли ви без близької людини.

Як бути, якщо свята приносять тривогу чи сум:

Складіть список справ, які плануєте завершити.

Завдяки спискам зручно стежити за часом і не навантажувати пам’ять додатковою інформацією. Письмові нагадування або в мобільному пристрої допоможуть не тривожитися про те, що ви пропустите якесь завдання або запізнитеся на важливу зустріч. Не слід тиснути на себе в бажанні створити ідеальне свято. Натомість краще зосередитися на традиціях, які роблять святкові дні особливими для вас.

Визначте, скільки ви готові витратити на організацію свята – і дотримуйтеся бюджету.

Щоб фінансове питання не додавало стресу, наперед оцініть свою фінансову спроможність. Подарунки не обов’язково мають бути коштовними. Можна потішити близьких чимось недорогим, власноруч приготовленим, адже саме щирі й саморобні подарунки є особливо пам’ятними. Зателефонуйте або надішліть листівки тим, кого цінуєте, нагадайте, наскільки вони важливі для вас.

Турбуйтеся про здоров'я.

Присвятіть святкові дні собі: вчасно лягайте спати, уникайте переїдання і зловживання алкоголем, більше часу проводьте на свіжому повітрі, підтримуйте високий рівень фізичної активності. Турбота про себе допоможе впоратися зі стресовими ситуаціями. Адже здоров'я – це не лише відсутність хвороб і фізичних вад, а й стан повного психічного і соціального добробуту.

Свята – це передусім можливість відпочити, отримати позитивні емоції від спілкування з друзями та рідними. А один із найкращих подарунків, який можна зробити собі та близьким, – турбуватися про здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів