Поділитись:

Андрій Козюра про ціни на газ, скорочення «Укрпошти» та підтримку аграріїв (інтерв'ю, відео)

П'ятниця, 03 грудня 2021, 19:30

Андрій Козюра – обраний депутатом Волинської обласної ради від Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Голова фракції «Батьківщина» в обласній раді. Член постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

Голова фракції «Батьківщина» в обласній раді Андрій Козюра розповів про ціни на газ, скорочення «Укрпошти» та підтримку аграріїв. Важливі теми політик озвучив у вечірньому Прайм-Таймі телеканалу «Конкурент TV».

Щодо ухваленого комісією рішення рекомендувати обласній державній адміністрації залучати депутатів обласної ради, членів профільних комісій до формування переліку доріг на наступні роки, ремонт яких здійснюватиметься коштом субвенцій з державного бюджету. Про які нові принципи формування переліку доріг області, які підлягають ремонту, йде мова?

На сьогодні автомобільні дороги місцевого значення, а також вулиці й дороги комунальної власності у населених пунктах передані в управління ОДА. Саме вона затверджує перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту автомобільних  доріг та виступає головним розпорядником коштів державного дорожнього фонду, які спрямовуються на фінансове забезпечення дорожніх робіт.

По всіх проблемних питаннях люди звертаються до депутатів, яких вони обирають на виборах. Дуже часто саме цими питаннями є ремонт шляхів сполучення до їхніх населених пунктів. Тому, щоб збалансувати інтереси людей та планів з ремонту ОДА, ми внесли пропозицію, щоб спільно формувати перелік капітального та поточного ремонту автомобільних  доріг. Вважаю, це правильною практикою, оскільки Волинська обласна адміністрація та Волинська обласна рада мають спільно розвивати Волинь.

– Ще в травні фракція Батьківщини в облраді ініціювала звернення щодо недопущення закриття стаціонарних поштових відділень «Укрпошти» у Волинській області. Чи почули вас в Києві?

У березні 2021 року КМУ приймає постанову №277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати та доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України», відповідно до якої було передбачено з 01.09.2021 року переведення більшості пенсіонерів на отримання пенсій на банківські картки. Для Волині це передбачало б закриття 300 поштових відділень та скорочення 400 листонош. На жаль, але в Києві важко розуміють реалії життя у звичайному українському селі, в якому пошта – це зв'язок з навколишнім світом, можливість отримати періодику, замовити чи придбати товари та продукти. Мені навіть важко уявити, як старші люди, щоб отримати й так мізерну пенсію, мають їхати в районний центр, щоб зняти її в банкоматі.

Саме тому ми, як «Батьківщина», ініціювали вказане звернення з вимогою, скасувати цю ганебну постанову та усунути черговий експеримент над сільським населенням. При цьому вказане звернення підтримала Волинська Укрпошта та Волинська ОДА, які також виступили проти цього експерименту.

26 травня КМУ скасував примусове переведення пенсіонерів на отримання пенсій на банківські картки. Тому волиняни, які отримують  пенсії та соціальні виплати, надалі зможуть самостійно користуватись правом і обирати місце обслуговування. Крім цього, доставка пенсій АТ «Укрпошта» одержувачам додому є безплатною.

Експерти усіх рівнів не перший рік стверджують – українського газу цілком вистачає для домогосподарств і підприємств теплокомуненерго.  Проте питання ціни на стратегічний енергоносій гостро постає перед початком кожного опалювального сезону. Окрім цього, технічна і законодавча можливість Волині є використання видобутого газу, зокрема, з Локачинського родовища. Як на Вашу думку правильно вийти з цього енергетичного піке?

Відповідно до ст. 13 Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу. Саме тому газ є корисною копалиною державного значення, а відтак і розпоряджатись ним можуть лише уповноважені державні органи. Які своєю чергою також зобов'язані забезпечити безпеку мешканців, що проживають біля територій цих родовищ. Оскільки, мешканці сіл, які проживають неподалік від нашого Локачинського родовища, постійно нарікають на екологічні проблеми та центральні органи, але їх не чують. І це – проблема!

Щодо «енергетичного піке». На моє переконання, ситуація в енергетичній галузі катастрофічна й у ній пряму відповідальність несуть перші особи в державі та голова правління НАК «Нафтогаз України», саме вони винні в енергетичній кризі та провалі опалювального сезону. І це не просто непрофесіоналізм – це диверсія проти енергетичної безпеки держави і її громадян. Оскільки закачувати газ у сховища весною та влітку по дешевій ціні – було їхнім прямим обов'язком. Так само як і організувати процес придбання вугілля в належній кількості.
В енергетичній галузі потрібно негайно вводити надзвичайний стан та призначати відповідальними професіоналів, а не дилетантів.

– Питання бюджету області на наступний рік – які статті є найбільш проблемними? Вчора парламент прийняв держбюджет країни 2022. Як оціните сам державний кошторис і як триває цей процес в комітетах Волинської обласної ради?

«Батьківщина» вважає антисоціальним і неприйнятним Бюджет на 2022 рік. Що таке бюджет для країни та громадянина? Це те, як вони будуть жити наступного року. Якщо, за соціологічними опитуваннями, понад 70% громадян України стали жити гірше, то на що мав би бути спрямований бюджет? На вирішення гострих соціальних питань і покращення життя кожного українця.

Якщо «Батьківщина» показала, що є реально додатково 160 млрд грн, які можна включити у дохідну частину бюджету і витратити на підвищення мінімальних пенсій, мінімального прожиткового мінімуму, на допомогу злиденним людям, субсидії, яких не вистачає.

Натомість розмір прожиткового мінімуму, який пропонується на 2022 рік, не покриває навіть половини фактичного розміру прожиткового мінімуму. Субсидії передбачено лише для 2,5 млн громадян, хоча їх потребує як мінімум 7 мільйонів українців. У понад 7 мільйонів громадян пенсія нижче прожиткового мінімуму.

Тому, враховуючи, що соціальні стандарти, мінімальні зарплати та пенсії взагалі не збільшуються, цей державний бюджет вважаємо неприйнятим.

Щодо обласного бюджету, то по своїй суті він є дефіцитний, оскільки понад 100 млн гривень не вистачає, щоб закрити мінімальні потреби освітньої галузі по захищених статтях. Одним словом, наступний бюджетний рік буде складним.

– На чергову сесію Волинської облради, яка відбудеться 9 грудня, ви ініціювали два проєкту звернень «Щодо термінового напрацювання підтримки аграріїв через різке подорожчання природного газу» та «Про підтримку законопроєкту №6356 «Про підтримку законопроєкту «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України (щодо посилення соціального захисту громадян, які проживають на територіях зон спостереження атомних електростанцій)». Що вони передбачають?

В умовах стрімкого зростання вартості природного газу в скрутній ситуації опинилась хімічна галузь, яка забезпечує мінеральними добривами сільськогосподарських виробників. Оскільки блакитне паливо є основною складовою собівартості виробництва хімічних добрив, ціни на які вже зросли втричі. Тому сільгоспвиробники та дрібні фермери не зможуть купувати їх за такою ціною. А відтак, це зумовлює подорожчання харчових продуктів.

Саме тому ми пропонуємо у зверненні підтримати  аграріїв і передбачити кошти у держбюджеті необхідні для підтримки вітчизняних виробників мінеральних добрив та розробити механізми здешевлення або компенсації на купівлю мінеральних добрив українським сільгоспвиробникам.

Проєкт закону  №6356 «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України (щодо посилення соціального захисту громадян, які проживають на територіях зон спостереження атомних електростанцій)» внесений до парламенту фракцією ВО «Батьківщина».   

Вказаний законопроект передбачає зарахування збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає у зоні спостереження до спеціального фонду Державного бюджету України та відновлює право населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, на пільгу з оплати за спожиту електричну енергію, у розмірі 70 відсотків чинного тарифу для відповідної групи населення.

Саме тому, прийняття законопроекту створить умови для посилення соціального захисту волинян, які проживають на територіях зон спостереження атомних електростанцій, та відновить їх право на пільгу з оплати за спожиту електричну енергію.

А відтак, ми очікуємо підтримку даних звернень Волинською обласною радою та надалі центральними органами влади. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 березня 2024
11 грудня 2023
09:00
01 грудня 2023
09:14
30 листопада 2023
14:04
10:45
29 листопада 2023
15 листопада 2023
14 вересня 2023
09 вересня 2023
09:29