Поділитись:

Шлунки риб тріщать від мікропластику, що ховається у водах

Четвер, 18 листопада 2021, 03:28
Шлунки риб тріщать від мікропластику, що ховається у водах

Мікропластик знаходять навіть у найвіддаленіших водах, стверджують дослідники університету Саймона Фрейзера, які вивчали, як мікрочастинки потрапляли в шлунки білуг через здобич.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Science of the Total Environment було розглянуто 5 видів арктичних риб, якими вочевидь харчуються білуги. У 21% відсотка риб було знайдено мікропластик у шлунково-кишковому тракті.

У поєднанні з результатами попередніх дослідів щодо кількості мікропластику у шлунках ссавців, було підраховано, що ці тварини поглинають понад 145 000 мікрочастинок сміття на рік. Чільна авторка дослідження Ріаннон Мур каже, що вплив такого явища на здоров’я білуг поки що є невідомим, але це не виключає той факт, що пластик став надто поширеним.

«Моє здивування не описати словами, коли ми вперше дослідили сім різних шлунків білуги та виявили у всіх мікропластик. Беручи до уваги, що ці тварини живуть у найвіддаленіших куточках світу, одним видом мікропластику це не обійшлось», – каже Мур, яка нещодавно отримала ступінь магістра наук в університеті Саймона Фрезера.

Це перше дослідження, яке задокументувало мікропластик у шлунках риб зі Східного Бофорта розташованого на північ від Північно-Західних територій, Юкону та Аляски.
78% частинок, що були знайдені в шлунках риб складаються із мікропластикових волокон, що містяться у текстилі та одязі. Поширення мікропластику є актуальною проблемою навколишнього середовища, і нещодавні дослідження показують, що ніхто від цього не застрахований.

«Використання пластику у сучасному суспільстві є такою буденною справою, що ніхто не замислюється у його правильній утилізації, саме тому він розщеплюється на менші шматочки та легко проскакує в океан, – каже дослідниця. – Результати наукових робіт вказують на те, що пластик не зникає безслідно. Він рухається у повітрі, у воді, осідає, і тепер відомо, що він залишає свій слід у харчовому ланцюгу».

Мур, яка зараз є координатором роботи з Zero Waste у місті Вікторія каже, що це дослідження дає лише хвилинне уявлення і вказує, що дослідники не знають, як довго мікропластик може залишатися в травному тракті тварин і як він може вплинути на їхнє здоров'я.

Це також вказує на те, що суспільство повинне докладати більше зусиль, щоб зменшити шкідливий вплив пластику на планету.

«Ця робота доповнює нескінченний список забруднювачів середовища, які досягають навіть до Арктики, і виділяє необхідність невідкладних дій для припинення викидів мікропластику у густонаселених регіонах», – додає Пітер Росс, старший науковий співробітник у Raincoast Conservation Foundation та співавтор дослідження.

Дослідницька група включала вчених з університету Саймона Фрейзера, Ocean Wise Conservation Association і Fisheries and Oceans Canada за підтримки комітету спільного управління рибальством та місцевих громад мисливців в регіоні поселення Інувіалуїт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів