Поділитись:

Вчені знайшли новий вид риб, які міняють стать

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 04:37
Вчені знайшли новий вид риб, які міняють стать

Біля Мальдівських островів на глибині 40-70 метрів під поверхнею Індійського океану мешкають незвичайні райдужні рибки, які ніколи не піднімаються до коралових рифів.

Вчені з'ясували, що вони відрізняються незвичайною рисою: народжуючись самками у міру дорослішання вони перетворюються на самців, повідомляє The Guardian, пише  ZN.UA.

Cirrhilabrus finifenmaa – це один із багатьох видів, який був виявлений вченими у так званій «сутінковій зоні» (мезофотичній зоні) океану. Вона простягається приблизно на 150 метрів у глибину і містить велику кількість різноманітних видів.

«Мезофотична зона — одна з найменш вивчених областей коралових рифів. Цей район, як правило, розташований на незручній глибині — недостатньо глибокій для дослідження з підводних човнів, надто складній для тралення та днопоглиблювальних робіт і надто глибокій для занурення з використанням традиційних методів підводного плавання», - заявив Йі-Кай Теа, науковий співробітник Австралійського музейно-дослідицького інституту в Сіднеї.

Щоб вивчити і описати види, які живуть у «сутінковій зоні», вчені використовують спеціальне водолазне спорядження, яке рециркулює повітря, що видихається, а не видуває бульбашки прямо у воду. Ретельно контролюючи склад газів, видаляючи надлишок вуглекислого газу і додаючи більше кисню в міру потреби, дайвери з ребризером можуть збільшити час занурення до 100 метрів.

Райдужні рибки були описані у 2022 році. У перекладі з мови дивіхи finifenmaa означає «троянда». Це відсилання до кольору рибок і мальдівської квітки, яка носить таке ж видове ім'я. Ці рибки, як і інші губани, змінюють свою стать та зовнішній вигляд із віком. Рибки починають життя як самиці, але згодом перетворюються на самців. Вони й відрізняються яскравим розфарбуванням, яке, як вважається, має привабити самиць у шлюбний сезон. Довжина тіла рибок становить сім-вісім сантиметрів.

Три роки тому Йі-Кай Теа взяв участь у відкритті ще одного виду рибок, який мешкає у «сутінковій зоні» океану біля острова Занзібар у Танзанії. Вид отримав назву Cirrhilabrus wakanda, назва відсилає до супергероя Marvel Чорної пантері та його батьківщини Ваканди.

Луска риб пофарбована у яскраво-фіолетовий колір. У міру того, як самиці перетворюються на самців, їх голова забарвлюється у жовтий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів