Поділитись:

На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

Неділя, 10 грудня 2023, 13:26
На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

Житель села Кам’янка на Сумщині Віталій Куколь налагодив на території свого домоволодіння виробництво бензину з пластику. Для цього змайстрував спеціальний апарат.

Про те, як чоловікові прийшла така ідея, розповідає Суспільне.

«Із кілограма пластмаси виходить 200 грамів бензину, 150 керосину, 300 грамів солярки і ще 350 грамів віск, вазелін і парафінова суміш, ви уявляєте? З одного-єдиного кілограма«, – розповідає про своє виробництво Віталій Куколь.

На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

«Накидаємо пластмасу сюди, розігріваємо. Це ж, бачите самі, велика плита. Коли воно нагрівається до 400 градусів, іде процес дегідратації. Розщеплюється пластмаса на пари бензину, керосину, солярки, воску, вазеліну й парафіну. І плюс 5 відсотків від ваги – це газ: ізопропан, ізобутан і водень. Всі гази такі горючі, що тільки тримайся: машину можна заправити. Ну два вихлопи, щоб помощнєє», – говорить чоловік про своє виробництво.

Після нагріву до потрібної температури, пари з пластику по трубі попадають в резервуар.

«Солярка, керосин і тому подібне – вони перші охолоджуються тут, парафін і тому подібне.. А бензин іде далі по цьому апаратику. Це дідусевий самогонний апарат: він вигнав десь приблизно з пів моря самогону через нього і потім випив. Він аби дізнався, що внучок неп’ющий зробив з його апаратом, я не знаю.. на тому світі, мабуть, мене матюкає.. І ось звідси вже йде бензин», – розповідає чоловік.

На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

Бензин, каже Віталій, виходить з домішками, тож доводиться його очищати.

«Оце все діло я переганяю ще раз. Додаю водичку на дно, щоб був температурний затор, щоб не перегрілося більше 100 градусів, щоб ішов чистий бензин, потім водичка, тоді керосин, солярка, все по черзі нагріву. Оцей бензин, октанове число, канєшно, слабувате: десь 76-тий, максимум 80-тий. Жигулі на ньому їздять відмінно, мій мотоцикл-мопед їздить прекрасно», – пояснює він.

За бажанням, додає чоловік, якість бензину можна підвищити: «Ну, як вчені кажуть, можна спиртом підвищувати антидетонаційну стійкість. Це там трошки додаєш кубиків десять на літру і він стає 95-тим. Але я так не пробував робити, і так їздить нормально».

На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

На питання, звідки з’явилась ідея виготовляти бензин із пластику, відповідає: «В мене є техніка, на якій я їжджу. А я безробітний, грошей на бензин, самі розумієте.. я то примудряюсь заробити, сім’ю кормлю. Але виривати із сімейного бюджету ще й на бензин...якщо я можу сам зробити, в мене ж отут (на голову показує) воно є».

Перший апарат із виготовлення бензину, розповідає Віталій, був більш примітивний. Його чоловік переробив на пічку-буржуйку. При створенні цього апарату, каже, врахував усі помилки, тож працює він справно. Найважче у всьому процесі – різати вироби з пластику на невеликі куски, адже це займає багато часу й зусиль.

Знайти матеріал для виготовлення бензину неважко, каже Віталій: «(Показує кругом себе, – ред.) Во! Його кругом навалом! Пластмаса буде завжди. Заліза буде менше й менше і дерева, а пластмаса буде».

На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

Однак не всі вироби з пластику однаково підходять чоловіку для переробки.

«Наприклад, ось цей пластик я переробляти не візьмусь. При його переробці високотемпературній образовується діоксин. Шо таке діоксин? Ющенка всі бачили? Розповідати не треба? А ось це (показує кришечку від пляшки, – ред.) – пластмаса дорога. Ось це, відеречка, на цьому в принципі можна й так заробляти гроші, громада б могла б... А є така штука, як холодильник старий, телевізор, шуруповерт, дрель, електропила і так далі – оту пластмасу ніхто не купує. А з неї ж бензин виходить. Тільки єдине, що ця випаровується повністю, залишається тільки сіра поверхня, а там «жижалка» залишається», – розповідає Віталій.

На Сумщині чоловік зі старого пластику виготовляє бензин (фото, відео)

Була у Віталія ідея робити бензин із пластику у промислових масштабах. З нею він звертався і до керівництва громади, і до керівництва області. Але безрезультатно.

«Я їм і заяву написав, і навіть бензину повіз пляшечку, щоб вони погрались, – нуль, реакції ніякої. Нецікаво це нашій владі», – говорить чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів