Поділитись:

Хімічна переробка дозволить використовувати пластик багато разів

Субота, 29 жовтня 2022, 04:11
Хімічна переробка дозволить використовувати пластик багато разів

В майбутньому завдяки розвитку та переробці використаний пластик з супутників, автомобілів та електроніки можна бути використовувати знову і знову.

Про це пише сайт новин Луцька і Волині «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Університет Колорадо в Боулдері провів нове дослідження, яке також опубліковане в Nature Chemistry, яке показує, як міцна пластмаса, яка широко використовується в аерокосмічній та мікроелектронній промисловості, може хімічно розкладатися на основні будівельні блоки, а потім знову сформуватися у вихідний матеріал.

Це важливий крок у розробці придатних для ремонту та повністю перероблених мережевих полімерів. Він призначений для збереження форми та цілісності в умовах сильної спеки та інших суворих умов. Дослідження документує, як цей тип пластику можна постійно руйнувати та переробляти без шкоди для нього.

Мета загальних методів переробки полягає в тому, щоб отримати менші частини, які можна використати для створення нового продукту – наприклад, взуття з перероблених гумових шин або одяг із перероблених пластикових пляшок для води.

Але що, якби переробка не просто запропонувала друге життя пластику, а знову сформувала той самий матеріал? Дослідникам вдалося цього досягти шляхом зміни хімічного методу. Цей метод створив новий клас полімерного матеріалу, який, як і ЛЕГО, можна легко будувати, розбивати та перебудовувати. Він може бути застосований до існуючих, особливо важко перероблених полімерів.

Крім того, якщо переглянути хімічні структури інших пластикових матеріалів, то це може призвести до подібних відкриттів щодо того, як повністю розщепити та відновити їхні хімічні зв’язки, збільшивши виробництво пластикових матеріалів.

«Можливість багаторазової переробки пластику без втрати продуктивності має вирішальне значення для економіки та екологічної стійкості, – сказав Сіддік Кідвай, програмний директор відділу цивільних, механічних і виробничих інновацій NSF. – Дослідники змогли досягти цього прогресу завдяки своїм знанням як у хімії полімерів, так і в механіці матеріалів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів