Поділитись:

Дослідники виявили найбільше забруднення пластиком на глибині

Субота, 15 липня 2023, 05:32
Дослідники виявили найбільше забруднення пластиком на глибині

На глибині забруднення коралових рифів пластиком стає більшим.

Про це свідчить дослідження, опубліковане у журналі Nature, пише УП з посиланням на The Guardian.

Вчені зробили відкриття, що чим глибше знаходиться риф, то тим більше у ньому, ймовірно, буде пластикового сміття. Дослідження показало, що коралові рифи забруднені пластиком, передусім вони обтяжені великими предметами з рибальського обладнання, зокрема мотузками та сітками.

Поширені також харчові обгортки та пластикові пляшки. За словами дослідників, пластик становить "нову загрозу" для рифів, які вже постраждали від кліматичної кризи та надмірного вилову.

Дослідники виявили найбільше забруднення пластиком на глибиніДослідники виявили найбільше забруднення пластиком на глибині 

Дослідники вивчили 85 рифів у більш ніж 20 місцях, зокрема безлюдних атолах (коралових островах, які найчастіше мають форму розірваного або суцільного кільця) та рифах на глибині 150 метрів в Індійському, Тихому та Атлантичному океанах. Вчені використовували спеціальне дайвінг-обладнання для дослідження у «мезофотичних» або сутінкових зонах на глибині 30-150 метрів під поверхнею.

«Було дивно виявити, що кількість сміття збільшується з глибиною, оскільки глибші рифи загалом знаходяться далі від джерел пластикового забруднення», – сказав Луїз Роча, співдиректор ініціативи "Надія на рифи" Каліфорнійської академії наук.

Більше забруднення пластиком спостерігалося у рифах, розташованих ближче до густонаселених міст і ринків, а також морських заповідних територій, межі яких часто відвідують рибалки.  Дослідники відзначили, що пластик може поширювати хворобу коралів, а волосінь і сітка – пошкодити структуру рифів і завдати шкоди чисельності та різноманітності риби.

Коморські острови біля південно-східного узбережжя Африки виявилися найбільше постраждалими, вони були забруднені майже 84,5 тис. пластикових предметів на кожний квадратний кілометр.

Найменш забрудненими виявилися Маршаллові острови, приблизно 580 штук на квадратний кілометр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів