Поділитись:

Pandora Papers і офшори Зеленського: що відомо

Понеділок, 04 жовтня 2021, 14:50
Pandora Papers і офшори Зеленського: що відомо

Понад 650 журналістів із усього світу під керівництвом Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів опублікували фінансові документи про таємні угоди і приховане майно сотень світових лідерів. Новий інформаційний витік отримав назву Pandora Papers.

Їх оприлюднили увечері в неділю, 3 жовтня. У них фігурують близько 35 теперішніх і колишніх лідерів держав, а також понад 300 чиновників. Це останній з найбільших витоків за останні сім років після файлів FinCen, Paradise Papers, Panama Papers і LuxLeaks. 

Витік 12 мільйонів документів стався з компаній, що працюють, зокрема, на Британських Віргінських островах, Кіпрі, в Панамі, Белізі, Сінгапурі, ОАЕ та Швейцарії.

Від України документи вивчали журналісти проєкту «Слідство.Інфо» – незалежна українська агенція журналістських розслідувань.

Журналісти підтвердили, що офшорні фірми президента України Володимира Зеленського та його команди з 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1».

«Слідство.Інфо» зазначає, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували більше десяти фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. У центрі цієї мережі фірм – досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp, яка була порівну поділена між фірмами Зеленського, його соратників братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця» – сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Номінальним власником Maltex Multicapital виявився чинний голова Служби безпеки України Іван Баканов. Саме він підписав так звану «трастову декларацію» – документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії. Як з’ясували розслідувачі з документів Pandora Papers, 40 мільйонів доларів формально були сплачені як внесок до статутного капіталу.

Водночас офшорні компанії, які, ймовірно, переказували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів гривень з ПриватБанку – співвласником якого раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію ПриватБанку. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «Квартал 95» мала рахунок у цьому банку, «тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей».

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вже встигла переглянути фільм-розслідування «Офшор 95» про можливий зв’язок фірм Зеленського і Коломойського і натякнула, що «достовірність матеріалу – черговий знак запитання».

Допис вона опублікувала на сторінці у фейсбуці у понеділок, 4 жовтня.

Вона зазначила, що «як юрист і людина, що займає посаду Генерального прокурора», не має права робити будь-які коментарі щодо цього і давати оцінки запропонованій глядачеві екранізації.

«Єдине, що можу сказати – лише те, що будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності "Приватбанку", давно перебуває в розпорядженні наших колег із НАБУ, перевірялась раніше, і перевіряється зараз практично "під мікроскопом". Іншими словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом. Детективи НАБУ (в рамках своїх компентенцій і обмежень щодо нерозголошення таємниці слідства) популярно пояснили своє бачення. Достовірність матеріалу – черговий знак питання. Юристи, вибачте, сприймають матеріал юридично, а не сценічно», – написала Венедіктова.

Венедіктова додала, що володіє «дуже важливою і чутливою інформацією про хід слідчих дій у всіх резонансних справах», розслідування цих справ проводиться компетентно і в умовах інформаційного вакууму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
18 квітня 2024
06 квітня 2024
05 квітня 2024
30 березня 2024
29 березня 2024
22 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024