Школа у Кульчині: новий начальник луцької освіти прокоментував старий скандал

Середа, 04 серпня 2021, 16:00

Новий начальник департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар прокоментував ситуацію із початковою школою в Кульчині. 

Ідеться про скандальне питання школи у Кульчині, яка, згідно з пропонованим управлінням освіти розподілом шкіл за мікрорайонами, повинна була стати філією Клепачівської ЗОШ І-ІІ ступенів, а учнів із села, за задумом, мали розподілити між Клепачевом і Жидичином. Батьки із Кульчина проти такого розподілу, і хочуть, щоб їх діти навчалися у рідній школі, і щоб вона стала філією жидичинської, яка географічно значно ближче до села, аніж клепачівська. 

Передісторію читайте у наших попередніх публікаціях: 

Віталій Бондар у коментарі журналістам ІА "Конкурент" запевнив: школа у Кульчині запрацює першого вересня. Однак, як буде далі розвиватися ситуація, покаже час. Все залежить від наповненості класів і розміру витрат на надання освіти у розрахунку на одного учня.

"Будемо бачити на перше вересня, яка кількість діток там буде, чи будуть сформовані повні комплекти класів. Скажу так: ніякої попередньої мови про закриття школи наразі немає. Це рішення приймає засновник. Не директор департаменту, не міський голова. Якщо будуть якісь такі побажання чи пропозиції, то треба подумати. Ми маємо вирішити, чи будемо дотримуватися якогось фінансового порядку. Бо якщо згадати приклад Іванчиць (школу в Іванчицях вирішили закрити – ред.), там затратність на забезпечення здобуття освіти одного учня сягала понад 48 тисяч гривень, тоді як на луцьку школу №1 всього 5 тисяч гривень. Варто ще порівняти якість освіти в обох закладах. Коли заклад освіти забезпечений всім, то якість освіти вища. Є процес соціалізації. Діти бачать однолітків. Є 15-20-30 класів, а не 1-2 з індивідуальним навчанням. Нюансів дуже багато. Тому нам треба подумати", – каже чиновник. 

Він запевняє, що думку громади у цьому питанні обов'язково врахують, але під час прийняття рішення зважатимуть і на інші критерії. 

"Позиція громади однозначно буде почута, тому що є законодавчо чітко визначене громадське обговорення. Таке відбувалося і в Іванчицях, і там жоден з батьків не сказав, що проти закриття. Всі хочуть якісної освіти.  В нас є чітко визначені постанови Кабміну, є закон України, який каже міській раді слідкувати за фінансовою дисципліною, тому що з часом державних субвенцій може і не бути. Все ляже на плечі міської громади", – зазначив Віталій Бондар. 

На питання, скільки у розрахунку на одного учня коштує навчання у Кульчинській початковій школі, чиновник відповіді поки не має. Каже, обрахунки проведуть до початку навчального року. 

Більше про актуальні проблеми у луцькій освіті читайте у інтерв'ю Віталія Бондаря на сайті ІА "Конкурент" вже незабаром. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: