Поділитись:

Кульчин Vs Клепачів: у Луцькій громаді не можуть вирішити, що робити зі школами (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Субота, 27 березня 2021, 12:30

У початковій школі, що в селі Кульчин під Луцьком, цього року можуть не набрати перший клас. Батьки бояться, що їх школу невдовзі закриють, а управління освіти переконує, що все добре, і рішення про закриття ніхто ще не прийняв.

Тим часом очільниця управління іде на день відкритих дверей до сусідньої Клепачівської ЗОШ, запрошує туди батьків із Кульчина, і розповідає, як їх дітям пощастить навчатися у цій школі. І поки у Клепачеві готуються набрати повноцінний перший клас, батьки та вчителі із Кульчина нічого не розуміють, але збираються відстоювати свою початкову школу. 

Імовірні зміни пов'язані із адміністративною реформою та оптимізацією мережі закладів освіти. Говорити про це почали ще в листопаді 2019 року, а остаточне рішення приймуть на засіданні виконавчого комітету Луцькради 7 квітня цього року. Батьки хвилюються, що освітній заклад з часом призупинить роботу, а дітей розподілять у найближчі опорні школи. Такими для кульчинських дітей є школи у Клепачеві та Жидичині, які тепер підпорядковуються управлінню освіти Луцької ТГ.

Батьки у Кульчині проти. Кажуть, немає потреби призупиняти роботу їх школи, адже у громади є перспектива розширення, а отже, дітей буде більше – достатньо, щоб наповнити чотири початкові класи. В Жидичині школа переповнена, а до Клепачева, якою би гарною не була місцева школа, треба їхати, говорять батьки. 

Обговорити ситуацію, що склалася, вони хотіли із начальницею управління освіти територіальної громади Зіновією Лещенко. Головна освітянка у четвер, 25 березня приїхала на день відкритих дверей у Клепачівську ЗОШ І-ІІ ступенів. Ініціативна група батьків з Кульчина на зустріч не прийшла. Кажуть, питання їх школи не мають вирішуватися у іншій. 

Журналісти ІА "Конкурент" побували у обох навчальних закладах і намагалися розібратися у ситуації, що склалася. 

Коротка довідка:
У зв'язку з адміністративною реформою і приєднанням до Луцької територіальної громади нових населених пунктів, виникла необхідність поділити новоприєднані території на мікрорайони. Відповідно, кожен мікрорайон повинен бути закріплений за однією школою так, як це є в обласному центрі Волині. Проект поділу підготували і подали на розгляд виконавчого комітету Луцькради. Згідно з ним, опорними навчальними закладами мікрорайону, до якого входить Кульчин, є Жидичинський ліцей №1 та Клепачівська ЗОШ І-ІІ ступенів. На засіданні 7 квітня члени виконавчого комітету повинні проголосувати за такий поділ. Якщо вони його підтримають, Кульчинська початкова школа працюватиме, як філія Клепачівської. 

Попри карантин, день відкритих дверей у Клепачівській ЗОШ організували у найкращих традиціях української освіти: з дітьми, які танцюють, вчителями, які співають і чиновницею, яка говорить. 

"На велику прикрість, є адміністративна реформа, і вона внесла корективи в наше з вами життя. Але ще більше реформувань і потрясінь зазнає сьогодні освіта загалом, тому що курс держави на оптимізацію нам не зрозумілий і не виправданий. Оскільки є такий курс, а ми законослухняні громадяни, було вирішено зустрітися з батьківською громадськістю у стінах закладу освіти, який на сьогоднішній день презентований перед вами. Наразі ми просто спілкуємося", – анонсувала Зіновія Лещенко на початку зустрічі. Саме ж спілкування розпочалося тільки за півтори години після цих слів. 

Спершу гості заходу подивилися презентацію здобутків школи, яку підготувала директорка Світлана Середюк, поглянули показові виступи учнів та вчителів, пройшлися екскурсією у класні приміщення та скуштували пиріжків у шкільній їдальні. 

Попри те, що відповідного рішення ще немає, на зустрічі у Клепачеві Зіновія Лещенко вже обговорювала з батьками перспективу навчання їх дітей у презентованій школі. Говорила про організацію доїзду для мешканців прилеглих сіл, і про можливе створення тут групи продовженого дня. Свої запитання ставили і окремі батьки з Кульчина – їх на зустріч прийшло небагато. 

Зокрема, мешканець нового житлового масиву у Кульчині Павло поцікавився, якою буде доля місцевої початкової школи. Він, як батько, не хоче, щоб його дитина вчилася у сусідньому селі, коли у них є свій навчальний заклад. 

"Школа (в Кульчині - ред.) залишається філією, але перші класи за закріпленими мікрорайонами будуть у Клепачеві і в Жидичині. Другі, треті і четверті функціонуватимуть на базі школи у Кульчині. Дітям треба створити умови, діти не харчуються. У Жидичині школа переповнена, у Клепачеві потужність школи дозволяє забезпечити навчанням і гарячим харчуванням, і заняттями на уроках фізичної культури у спортивному залі повноцінно", – відповідала Зіновія Лещенко. 

Решта батьків із Кульчина чекали на чиновницю біля своєї школи. Вони зібралися, аби висловити свою незгоду щодо приєднання їх навчального закладу до Клепачева. Люди впевнені, що маленьку початкову школу в селі незабаром закриють. Вони мають багато запитань, відповіді на які цього дня так і не почули. Чиновниця пообіцяла зустрітися з ними іншим разом. Коли ця розмова відбудеться – поки невідомо. 

Ми не розуміємо, чому чиновники вже говорять про те, що ми будемо філією клепачівської школи, якщо рішення про нашу школу офіційно ще немає. А замість того, щоб із нами поговорити і все нам пояснити, у Клепачеві роблять концерт, показують класи, і це в умовах карантину. Що, вже все вирішили, і наші діти мають ходити туди у школу примусово? Я цього не розумію. І ми так і не дочекалися начальниці управління освіти у нашій школі, щоб вона нам роз'яснила цю ситуацію. Я хочу, щоб мій син учився у найближчій від дому школі, в Кульчині", – каже батько Тарас Хоміч.

Тим часом в управлінні освіти погодилися прокоментувати дивну і не до кінця зрозумілу ситуацію нашим журналістам. Зокрема, заступниця начальниці Тетяна Силка каже, що предметно говорити на цю тему можна буде у квітні, коли буде відповідне рішення виконавчого комітету.  І чомусь заперечує, що таке обговорення взагалі відбувалося напередодні у Клепачеві. 

"Поки що ніхто не закривав кульчинську школу. Вона поки що окрема одиниця навчальних закладів. Ми в новий проект (проект рішення про поділ новоприєднаних територій на мікрорайони та закріплення їх за навчальними закладами – ред.) не включали її. Якщо не затвердить виконавчий комітет такого рішення, значить, напевно, буде так, як і було раніше. З такою наповненістю класів, як і було", – пояснює Тетяна Силка.

Зараз у Кульчинській школі 40 учнів на чотири класи. У нинішньому першому класі п'ятеро дітей. Законодавство дозволяє створювати класи з кількістю від 5 учнів. Однак, у Клепачівській школі учнів також небагато (52 дітей, які навчаються у 9 класах). Об'єднавши майбутніх першокласників, можна створити хороший клас із наповненням до 15 учнів, впевнена чиновниця.

"Звичайно, треба було б укрупнити школу і в Клепачів направити дітей. Але ніяких різких кроків таких ми навіть і не плануємо. Я думаю, цього не варто робити. Будь-яку школу можна у будь-який момент відновити її повноцінне функціонування", – висловлює позицію управління освіти Тетяна Силка.

Поки обговорень із кульчинцями не відбулося, у Клепачеві  вже готуються гостинно приймати до себе нових учнів: привітні вчителі демонструють просторі класи, керівники школи планують грандіозні плани. Однак, чи будуть діти із сусіднього села навчитися у їхній школі, покаже час. 

***

Ситуація із навчальними закладами дивна і незрозуміла. Ще менш зрозуміла позиція управління освіти. Так, адміністративна реформа ставить нові завдання. Так, укрупнення навчальних закладів часом необхідне. Але чому замість того, щоб все пояснити батькам, зібрати збори та обговорити варіанти рішення, яке всіх влаштує, управління освіти робить концерт? Під час концерту відбувається непевна розмова з батьками, яку наступного дня управлінці чомусь заперечують. І що це взагалі? Провальна комунікація профільного органу місцевого самоврядування, а чи свідоме замовчування та лобіювання інтересів певної школи? 

У середу, 7 квітня, коли засідання виконавчого комітету Луцькради прийме своє рішення, шляху назад уже не буде. І поки у проект можна вносити корективи і пропозиції, може, варто це робити спільно з батьками та вчителями обох шкіл? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів