Поділитись:

Влада відклала скандальне об'єднання двох шкіл у Луцькій тергромаді (фото)

Середа, 07 квітня 2021, 14:00
Влада відклала скандальне об'єднання двох шкіл у Луцькій тергромаді (фото)

На фото – ініціативна група батьків із Кульчина

Батьки учнів із села Кульчин, що під Луцьком, святкують маленьку перемогу. Скандальне питання про те, що їх початкова школа стане філією школи у сусідньому Клепачеві, не підтримали і зняли з розгляду виконавчого комітету. Поділ територій нещодавно приєднаних до Луцька громад на мікрорайони і закріплення їх за навчальними закладами у міській раді розглянуть пізніше. Членам виконкому потрібно краще розібратися у проблемі, що виникла. 

Ідеться, зокрема, про скандальне питання школи у Кульчині, яка, згідно з пропонованим управлінням освіти розподілом, повинна була стати філією Клепачівської ЗОШ І-ІІ ступенів, а учнів із села, за задумом, мали розподілити між Клепачевом і Жидичином. Батьки із Кульчина проти такого розподілу, і хочуть, щоб їх діти навчалися у рідній школі, і щоб вона стала філією жидичинської, яка географічно значно ближче до села, аніж клепачівська. 

Проект поділу повинні були розглянути на засіданні виконкому у середу, 7 квітня, однак ще перед розглядом міський голова Ігор Поліщук зазначив, що питання, які стосуються приєднаних громад цього дня знімуть із розгляду, бо їх потрібно краще вивчити. 

Передісторію читайте у наших попередніх публікаціях: 

"Одразу хочу сказати тим людям, які сьогодні до нас прийшли - ініціативній групі Кульчинської початкової школи - сьогодні це питання розглядатися не буде. Всі питання, які стосуються шкіл у прилеглих територіях, ми знімаємо. Будемо приймати це питання лише в контексті луцьких шкіл. По Кульчинській школі і по всіх інших школах, які є у приєднаних громадах, ми будемо доопрацьовувати, будем радитися, і питання буде винесене на один з наступних виконавчих комітетів", – сказав міський голова. 

Міський голова Луцька Ігор ПоліщукМіський голова Луцька Ігор Поліщук

Після його зауваження очільниця управління освіти Луцької ТГ Зіновія Лещенко виступила із доповіддю про зміни у мережі закладів освіти на території Луцька. Далі слово мала профільна заступниця міського голови Ірина Чебелюк. Вона запропонувала внести зміни до проекту рішення, згідно з якими питання поділ приєднаних територій розглянуть пізніше. Члени виконавчого комітету підтримали її пропозицію. 

Пізніше слово надали представникам ініціативної групи із Кульчина. Мама Юлія Жолобак озвучила членам виконкому позицію мешканців. Вони кажуть, що школа у селі має право на існування згідно із законом. Крім того, просять, аби, за вимогами закону, їх навчальний заклад зробили філією Жидичинської школи. Батьки також просять місто розробити проектно-кошторисну документацію на розбудову школи таким чином, аби вона відповідала вимогам санітарного регламенту. Вони звернулися до членів виконкому з проханням провести незалежний аудит шкіл у Кульчині та Клепачеві, аби остаточно розставити всі крапки у цьому питанні. Звернення ініціативної групи зареєстрували і пообіцяли розглянути. 

Засідання виконкому Луцькради 7 квітняЗасідання виконкому Луцькради 7 квітня

Депутатка Луцькради від Громадянського руху "СВІДОМІ" Алла Надточій вважає таке рішення виконавчого комітету дуже правильним кроком назустріч мешканцям новоприєднаних громад. За її словами, це показує готовність керівників міста вести діалог із мешканцями, а не сліпо приймати рішення, ухвалені у чиновницьких кабінетах. 

"Неодноразово були телефонні дзвінки з мого боку до Ірини Іванівни (заступниці міського голови Ірини Чебелюк – ред.), і до інших членів виконкому після того, коли я вже з'їздила у Кульчин і розібралася в ситуації. Сьогодні по закону ми не можемо робити Кульчинську початкову школу ні філією Клепачівської, ні філією Жидичинської. Так само, може, є і в інших школах. Найжахливішим рішенням в цьому було те, що вирішили Кульчин розділити по вулицях у різні школи. Ми так і не отримали на освітній комісії відповіді про те, як приймалося це рішення. Але батьки були вкрай незадоволені. На їх думку, це ділило дітей на різні категорії: хтось умовно кращий має іти у кращу Жидичинську школу, а хтось умовно гірший повинен рятувати Клепачівську.

Ці всі речі збурили народ. І це при тому, що громади тільки-тільки приєдналися. І це добре, що зараз ми слухаємо, спілкуємося, ідемо назустріч і краще вивчаємо проблему", – зауважила Алла Надточій. 

Депутатка від Громадянського Руху «СВІДОМІ» Алла НадточійДепутатка від Громадянського Руху «СВІДОМІ» Алла Надточій

У коментарі журналістам ІА "Конкурент" ініціативна група батьків із Кульчина наголосила, що вони вдячні за позицію депутатів і міського голови, які вирішили розібратися у питанні. 

"Ми хочемо сказати, що наша школа та наші діти заслуговують на увагу. І ми будемо продовжувати нашу боротьбу", – підсумувала Юлія Жолобак. 

У свою чергу заступниця міського голови Ірина Чебелюк пояснила, що це рішення не означає, що "батьки взяли верх". 

"Є багато питань, які ще є невирішеними. Ми не повинні вважати, що це батьки взяли верх. Ми детальніше розберемося, скоріше за все, зробимо виїзне засідання депутатської комісії, проаналізуємо кожен навчальний заклад. Тому що на сьогодні на всіх територіях приєднаних громад є своя специфіка: є школи переповнені, є ті, де діток не вистачає, є різний стан будівель. 

Тут важливий момент ще – сама будівля (школи у Кульчині – ред.) перебуває у досить такому непривабливому, я би сказала навіть аварійному стані. Ми вже обговорювали питання можливості добудови – вона там взагалі виключена, тому що коли перекривали дах, там стіни підпирали. Тут можливе хіба будівництво нового закладу. 

Заступниця міського голови Ірина ЧебелюкЗаступниця міського голови Ірина Чебелюк

Знову ж таки, ми маємо чітко проаналізувати демографічну ситуацію. Тому що бум народжуваності дітей у нас припадає на цей рік і на наступний. Надалі у нас втричі знизиться рівень народжуваності. Ми маємо всі ці фактори врахувати, проаналізувати кожне село і прийняти виважене, а не поспішне рішення", – зауважила Ірина Чебелюк. 

Найближчим часом депутати Луцької міської ради краще вивчать це питання, і воно буде розглянуте на одному з наступних засідань виконавчого комітету. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024