Поділитись:

Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)

Середа, 28 квітня 2021, 14:31
Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)

У Луцьку майже повністю знесли стару садибу на вулиці Ярощука, 12. Будинок, який місто так і не встигло внести в перелік пам'яток архітектури, поволі перетворюється на звичайну купу каміння. 

Весь день у середу, 28 квітня на місці працювала бригада будівельників. Ківш екскаватора одну за одною руйнував стіни будівлі, яка колись служила домом першому секретарю обкому КПУ Федору Калиті. У 80-х роках тут був дитячий садок. Згодом – централізована бухгалтерія дошкільних навчальних закладів.

З 2001 року будівля перебуває у приватній власності, і з того часу будинок повільно руйнувався, аж поки 27 квітня цього року власники не почали його зносити

Роботи зі знесення та зачищення території, кажуть, закінчаться вже після свят. Що буде на місці старої вілли – поки ніхто не береться прогнозувати. 

Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)Залишилася купа цегли: коли у Луцьку повністю знесуть будинок на Ярощука (фото)

До слова, ВолиньPost інформує, що будинок на вулиці Ярощука, 12 у Луцьку – еталонний зразок житлового будівництва 20-х років ХХ століття, в якому були втілені передові технології будівництва та облаштування. Авторка книги "Архітектура і містобудування Західної Волині 1921-1939 років" Ольга Михайлишин включила будівлю до своєї праці як унікальний зразок індивідуальної житлової забудови, приклад "садибного" стилю, який увібрав давні традиції будівництва на теренах Волині та Речі Посполитої, зокрема місцеве бароко та ренесанс.

За інформацією краєзнавця Вальдемара Пясецького, будували його відомі луцькі підприємці кінця ХІХ – початку ХХ століття Кронштейни. У будинку мешкав лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька, який став співзасновником Волинського музею (нині Волинський краєзнавчий музей), прислужився до розбудови міста після Першої світової війни.

Також будинок був у власності архітектора Казимира Яніцького, який реалізував на Волині низку проектів, найвідомішим із яких є споруда Окружного Земельного Управління, нині тут знаходиться Волинський краєзнавчий музей. За часів радянської влади приміщення використовували як житло для перших осіб області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024